Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Sysselsättning: fonden för justering för globaliseringseffekter som mer än 73.5 miljoner € för att stödja 15,700 EU: s arbetstagare i 2012

DELA MED SIG:

publicerade

on

BlobServletEuropeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (EGF) hjälpte totalt 15,700 2012 arbetstagare som sagts upp på grund av den ekonomiska krisen och globaliseringens effekter att hitta nya jobbmöjligheter under 73.5, enligt en rapport som antogs i dag av Europeiska kommissionen. EGF gav mer än 11 miljoner euro för att hjälpa arbetstagare i 51.7 medlemsländer (Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Rumänien, Spanien och Sverige) motsvarat av ytterligare XNUMX miljoner euro från nationella resurser.

Employment, Social Affairs and Inclusion Commissioner László Andor said: “The European Globalisation Fund has proved to be an effective tool to help people who have lost their jobs, and in particular for lower-skilled and disadvantaged jobseekers. I am glad that the Council and the European Parliament have agreed for the EGF to continue in the 2014-20 period and that it will again be able to help workers made redundant as a result of the economic crisis. Also, for the first time, the EGF will be available to fixed-term workers and the self-employed and, in regions of high youth unemployment, young people not in employment, education or training”.

EGF tillhandahåller finansiering för konkreta åtgärder för att hjälpa uppsagda arbetstagare att förbättra sin anställbarhet och hitta nya jobbmöjligheter. En fördel med fonden är att den kan användas för att finansiera åtgärder som är anpassade till de berörda arbetstagarnas särskilda omständigheter. Sådana åtgärder inkluderar:

  1. Intensiv, personlig hjälp med jobbsökning;
  2. olika typer av yrkesutbildning, upp- och omskolningsåtgärder;
  3. tillfälliga incitament och bidrag under de aktiva åtgärdernas varaktighet.
  4. stöd för att skapa företag;
  5. mentorskap och;
  6. offentliga sysselsättningssystem.

Rapporten visar att hälften av arbetstagarna (14,333 28,662 av 41 1,069) som deltog i de XNUMX EGF-initiativ som redan genomförts under tidigare år fick nya jobb eller var egenföretagare i slutet av assistansperioden, och ytterligare XNUMX XNUMX personer var under utbildning för att öka sin framtida anställningsbarhet.

Resultaten när det gäller återintegrering på arbetsmarknaden är uppmuntrande, med tanke på den nuvarande svåra arbetssituationen, och med tanke på att EGF stöder arbetstagare i särskilt svåra situationer med massuppsägningar som påverkar ett specifikt territorium och att de stödda arbetstagarna vanligtvis är bland dem som har större svårigheter på arbetsmarknaden, såsom lågutbildade eller andra missgynnade arbetssökande.

EGF 2014-2020

Med utgångspunkt i denna erfarenhet föreslog kommissionen att fonden skulle fortsätta att drivas under perioden 2014–2020. Den 11 oktober 2013 enades rådet och Europaparlamentet om texten till den nya EGF-förordningen, som tillåter medlemsstaterna att ansöka om EGF-medfinansiering enligt de nya reglerna från januari 2014 och framåt.

Annons

Fondens räckvidd har utökats till:

  1. Arbetstagare som sagts upp på grund av en fortsättning av den globala finansiella och ekonomiska krisen eller en ny liknande kris, ett kriterium som redan hade tillämpats från maj 2009 till slutet av 2011;
  2. visstidsanställda och egenföretagare, och;
  3. ungdomar som inte är i arbete, utbildning eller utbildning i regioner med hög ungdomsarbetslöshet.

Bakgrund

EGF startade sin verksamhet 2007. Fram till augusti 2013 hade det inkommit 110 ansökningar: 20 medlemsländer begärde cirka 471.2 miljoner euro för att hjälpa 100,022 2009 arbetstagare som blivit uppsagda. Sedan ändringen av förordningen om fonden XNUMX har ansökningar om fonden lämnats in av ett ökande antal medlemsländer och inom ett ökande antal sektorer. Mer information finns på MEMO / 13 / 988 och bilagorna till årsredovisningen.

När det gäller de 41 fall för vilka slutliga resultat nu finns tillgängliga och som har analyserats fullständigt av kommissionen (sedan och med augusti 2013), har medlemsstaterna rapporterat att den personliga situationen, anställningsbarheten och självförtroendet för de berörda arbetstagarna hade förbättrats påtagligt tack vare fondens stöd och tjänster, även om inte alla hade fått nytt arbete omedelbart.

EGF gjorde det möjligt för medlemsstaterna att agera mer intensivt i de områden som drabbats av uppsägningar, när det gäller antalet personer som får hjälp och stödets omfattning, varaktighet och kvalitet än vad som skulle ha varit möjligt utan EGF-finansiering. Med hjälp av EU-fonderna skulle de kunna reagera mer flexibelt och i sina paket inkludera mycket personliga, ibland innovativa, åtgärder och på så sätt ägna mer omsorg åt specifika befolkningsgrupper, såsom lågutbildade och missgynnade arbetssökande (personer över 50 år, med invandrarbakgrund, med handikapp, med endast grundläggande utbildning och färdigheter).

Jobbmässor som involverar de övertaliga arbetstagarna har visat sig vara särskilt effektiva, liksom åtgärder där genomförandeorganen kontaktade lokala företag för att tillsammans med dem identifiera lediga platser som ännu inte publicerats så att de stödda arbetstagarna kunde utbildas för att matcha sina färdigheter med behoven hos de lediga tjänsterna.

Vidare information

MEMO / 13 / 988

Nyhet på GD Sysselsättnings webbplats

EGF Statistical Portrait 2007-2011

Fondens webbplats

Video News Releases:

Europa agerar för att bekämpa krisen: Europeiska globaliseringsfonden återupplivades

Att möta en globaliserad värld – Europeiska globaliseringsfonden

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend