Anslut dig till vårt nätverk!

Eurobarometer

EU-omfattande undersökning visar allmänhetens stöd för ansvarsfull forskning och innovation

DELA MED SIG:

publicerade

on

1000000000000292000002925E6847D5En ny Eurobarometer-undersökning visar att mer än tre fjärdedelar (77 %) av européerna tycker att vetenskap och teknik har en positiv inverkan på samhället. Respondenterna uttrycker dock också oro över risker från ny teknik, såsom för människors hälsa och miljön. De vill att forskning och innovation ska bedrivas med vederbörlig hänsyn till etiska principer (76 %), jämställdhet mellan könen (84 %) och offentlig dialog (55 %). I likhet med resultaten från tidigare Eurobarometer-undersökningar är mer än hälften av alla européer intresserade av utvecklingen inom vetenskap och teknik (53 %), men en majoritet känner sig inte tillräckligt informerade (58 %).

Forsknings-, innovations- och vetenskapskommissionär Máire Geoghegan-Quinn sa: "Resultaten av denna undersökning visar att européer stöder vetenskapens och teknikens roll i samhället, men förväntar sig samtidigt att forskare och politiker ser till att deras värderingar och angelägenheter beaktas. EU:s nästa forsknings- och innovationsprogram, Horisont 2020, är ​​inriktat på att uppnå den balansen. Vi behöver nu öka våra ansträngningar för att gå i dialog med samhället om vetenskap och måste få fler unga människor intresserade av vetenskap och innovationskarriärer. ”

66 % av de tillfrågade i undersökningen anser att forskare som arbetar vid universitet eller i statliga laboratorier är bäst kvalificerade att förklara effekterna av den vetenskapliga och tekniska utvecklingen på samhället, och denna grupp är också mest sannolikt att se (82 %) som försöker bete sig ansvarsfullt gentemot samhället.

De flesta européer får sin information om utvecklingen inom dessa områden från tv (65 %), följt av tidningar (33 %), webbplatser (32 %) och tidskrifter (26 %). Knappt hälften av de tillfrågade (47 %) har någon gång studerat naturvetenskap eller teknik, antingen i skola, universitet, högskola eller någon annan ort. Samtidigt har européer en positiv syn på effekten av naturvetenskaplig utbildning på ungdomar och majoriteten av de tillfrågade (65 %) anser att deras regeringar inte gör tillräckligt för att stimulera unga människors intresse för vetenskap.

Bakgrund

Denna Eurobarometerundersökning genomfördes genom personliga intervjuer i EU:s medlemsländer för att utvärdera europeiska medborgares attityder till vetenskap och innovation. Totalt 27,563 26 respondenter från olika sociala och demografiska grupper intervjuades mellan den 14 april och 2013 maj 27. För denna studie representerar EU-genomsnittet EU-XNUMX-genomsnitt, på grund av att Kroatien ännu inte var medlem vid den tidpunkten när fältarbetet utfördes.

Horisont 2020, EU:s nästa forsknings- och innovationsprogram, kommer att löpa från 2014 till 2020. Det har en stark inriktning mot att ta itu med samhälleliga utmaningar som påverkar människors liv, såsom bättre sjukvård, grönare transporter eller tryggad mat och energi. Horisont 2020 kommer att innehålla en specifik budget för "Vetenskap med och för samhället", som kommer att fokusera på integreringen av vetenskapliga och tekniska ansträngningar i det europeiska samhället. Dessutom kommer det att användas för att göra vetenskapliga och tekniska karriärer mer attraktiva, särskilt för ungdomar, samt för att ta itu med den befintliga obalansen mellan könen inom dessa områden.

Annons

Ett exempel på det arbete som redan pågår för att engagera människor direkt är VOICES (Åsikter, åsikter och idéer från medborgare i Europa om vetenskap). Detta är ett årslångt medborgarsamråd som omfattar hela Europa som utforskar begreppet avfall som en resurs. Resultaten används för att forma Horisont 2020-forskningsprioriteringar när det gäller hantering av stadsavfall.

Mer information

MEMO / 13 / 987

Rapporten – med sammanfattning – och landinformation är finns här.

Horizon 2020 hemsida.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend