Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

Ytterligare EG-finansiering "behövs brådskande" för överlevande från tyfonen Haiyan, säger barnrättsorganisationen Plan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Super Typhoon HaiyanTyfonen Haiyan (lokalt namn Yolanda) svepte genom Filippinerna den 8 november och lämnade en omfattande förstörelse i dess spår. Tusentals människor har mist livet, och det uppskattas att över 9.8 miljoner människor har drabbats – cirka 10 % av hela Filippinernas befolkning.

Förenta nationerna meddelade den 12 november att man söker ett första svar på nästan 225 miljoner euro för att möta de omedelbara behoven hos de överlevande.

Ytterligare finansieringslöften "behövs brådskande"

Europeiska kommissionens direktorat för humanitärt bistånd har hittills utlovat endast 3 miljoner euro till nödberedskapen. Med tanke på katastrofens omfattning behövs ytterligare finansiering akut.

Chef för Plan EU-kontoret i Bryssel Alexandra Makaroff sa: "Europeiska kommissionen är världens ledande givare av humanitärt bistånd och är stolt över detta faktum. Europeiska kommissionens initiala finansiella svar på 3 miljoner euro är dock helt otillräckligt med tanke på katastrofens allvar. Denna kris ser sannolikt ut att bli den största humanitära nödsituationen i år, som EG-tjänstemän själva har sagt, och ytterligare ekonomiskt stöd behövs omgående. Människor är i desperat behov av hjälp.”

Medan Plan välkomnade tillkännagivandet av utvecklingskommissionär Andris Piebalgs (12 november 2013) att göra tillgängliga 10 miljoner euro för långsiktig rehabilitering av de tyfondrabbade områdena, insisterade organisationen på att det var "viktigt att komma ihåg att finansieringen inte kommer att gå till tillgodose befolkningens omedelbara behov”.

Barn "bland de mest utsatta"

Annons

I varje katastrofsituation ligger fokus på att möta de överlevandes omedelbara, livräddande behov. Särskild uppmärksamhet måste dock ägnas åt barn – särskilt flickor – som är bland de mest utsatta.

Barnskyddsåtgärder för att säkerställa att barn får adekvat, säker och stödjande familjeomsorg; att förhindra utnyttjande och missbruk av utsatta barn; och att stödja ett hälsosamt psykologiskt och socialt tillfrisknande för barn som har genomlevt och lever i extremt plågsamma situationer prioriteras.

"Vi vet från mer än 50 års erfarenhet av att arbeta i Filippinerna att när katastrofer inträffar drabbar de alltid de mest utsatta hårdast. Barn drabbas alltid hårt av sådana här katastrofer; en del kommer att mista livet eller förlora föräldrar, syskon och utökade familjer”, säger landschefen för Plan Philippines Carin Van der Hor.

"Allt som är bekant och säkert störs eller förstörs, inklusive hem, skolgång och familjeförsörjning. Dessa barn kommer också att ha sett saker som inget barn borde behöva se.”

Planera i Filippinerna

Plan vädjar om 18.6 miljoner euro för att täcka minst 52,968 264,841 familjer eller 40,000 XNUMX personer i fyra provinser (östra Samar, västra Samar, Cebu och Leyte). Alla Plan Philippines programenheter, hem till cirka XNUMX XNUMX sponsrade barn, kommer sannolikt att ha drabbats av tyfonen.

Plans akutteam är på plats och svarar på behoven hos drabbade barn och familjer. Att skaffa mat, rent dricksvatten, medicinska förnödenheter och tak över huvudet till barn och familjer är Plans omedelbara prioriteringar, liksom att återställa tillgången till utbildning.

Hittills har Plan delat ut hundratals nödskyddspaket och vattenburkar till 366 familjer i East Samar, ett av de värst drabbade områdena.

Innan tyfonen Haiyan slog till i land placerade Plan tusentals vatten- och hygiensatser som innehöll grundläggande men väsentliga material för att förhindra infektioner och sjukdomar, och tusentals bitar av plastdukar för nödskydd som skulle distribueras till drabbade samhällen. Dessa kommer att betjäna cirka 20,000 XNUMX personer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend