Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

21st EU-Japan toppmötet: Tokyo, 19 November 2013

DELA MED SIG:

publicerade

on

17444036965823296766Den 19 november i Tokyo träffar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy Japans premiärminister Shinzō Abe för det 21:a toppmötet mellan EU och Japan.

Toppmötet kommer i ett viktigt nytt skede i förbindelserna mellan EU och Japan. Tidigare under året inleddes förhandlingar om ett strategiskt partnerskapsavtal som syftar till att utveckla dialog och samarbete inom ett brett spektrum av politiska och sektoriella områden, samt ett frihandelsavtal som bör ta itu med långvariga handels- och investeringsproblem, ytterligare tillväxt och sysselsättningsmöjligheter. Toppmötet kommer att granska framstegen i förhandlingarna och tillföra ytterligare fart mot ett snabbt slutande av omfattande och ambitiösa avtal som kommer att lyfta relationen mellan EU och Japan till ett högre, mer strategiskt plan.

Toppmötet kommer också att vara ett tillfälle att söka samstämmighet mellan åsikter och ståndpunkter i viktiga internationella och regionala frågor och att identifiera möjligheter för EU och Japan att arbeta tillsammans för att ta itu med dessa på ett effektivt sätt. Teman är världsekonomi och handel, klimatförändringar, icke-spridning och utvecklingen i våra respektive grannskap. Slutligen kommer toppmötet att ge politisk impuls till ett snabbt utvecklande sektoriellt samarbete som ytterligare kommer att främja tillväxt och sysselsättning i EU och Japan. De två sidorna kommer särskilt att stärka sitt forsknings- och innovationspartnerskap, samt gå mot dialoger om rymd- och cybersäkerhet.

President Barroso sade: "EU och Japan är likasinnade partner och delar gemensamma värderingar och intressen. Japan är en viktig intressent i den globala ordningen och en väsentlig faktor för global tillväxt. Partnerskap för att stödja global ekonomisk tillväxt och stabilitet kommer att vara två av toppmötets huvudmål. De pågående förhandlingarna om ett strategiskt partnerskapsavtal och ett frihandelsavtal är en konkret demonstration av vår speciella relation och på vår vilja att samarbeta och blomstra tillsammans. Enbart frihandelsavtalet skulle kunna öka EU:s tillväxt med nästan 1 % och skapa över 400,000 XNUMX nya jobb, med jämförbara fördelar för Japan. Det strategiska partnerskapsavtalet kommer att stärka vårt politiska samarbete och ytterligare stimulera vårt utvecklande sektoriella samarbete, inklusive om forskning och innovation, energi och människor-till-människor.

President Van Rompuy sa: "Ett starkt strategiskt partnerskap mellan EU och Japan kan göra en verklig skillnad i arbetet för internationell fred och säkerhet, främja ekonomiskt välstånd och upprätthålla det multilaterala systemet. Under de senaste åren har EU vidtagit viktiga strukturella åtgärder som en del av sitt bidrag för att dra världen ur den ekonomiska krisen. Tillväxten börjar återhämta sig och utsikterna förbättras.

"Med utgångspunkt från detta och våra många gemensamma intressen och en gemensam vision kommer vi att vilja gå vidare med ett nytt politiskt och ett nytt frihandelsavtal med Japan. Toppmötet kommer att hjälpa oss att tillföra ett varaktigt momentum i förhandlingarna för att bekräfta vår höga ambitionsnivå för båda avtalen. Jag ser fram emot att diskutera alla dessa frågor med premiärminister Abe”.

Vidare information

Annons

EU: s delegation till Japan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend