Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Miljö: Europeiska arbetsmiljöveckan Waste Reduction börjar

DELA MED SIG:

publicerade

on

ewr730-Vi talar om 3R: s betydelse - att uppmuntra medborgarna att minska, återanvända och återvinna - men det är den första R som är den viktigaste. Under de kommande sju dagarna kommer European Week for Waste Reduction (EWWR) att sätta detta i fokus. Målet är att öka medvetenheten om hur vi kan förändra vanor i Europa, och också att uppmuntra till debatt om resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. Projektet, koordinerat av Association of Cities and Regions for Recycling and Sustainable Waste Management (ACR +) och stöttat av EU: s LIFE + -program, täcker nu 17-länder, inklusive 3-länder utanför EU.

Miljökommissionär Janez Potočnik sa: "Det finns en enorm potential i återanvändning och återvinning av avfall. Vi gör stora framsteg när det gäller att flytta upp avfallshierarkin ... minska deponier och öka återvinning. Gräsrotsinitiativ som Europeiska veckan för avfallsminskning är en viktig sätt att involvera alla i skapandet av ett nollavfallssamhälle. "

Smakämnen Europeiska veckan för avfallsminskning, som går från 16 till 24 november, föreslår nya sätt att sprida ordet om att minska avfall, återanvända produkter och återvinningsmaterial. Målet är att utveckla och testa kommunikationsverktyg som är inriktade på förvaltningar och föreningar, företag, skolor och enskilda medborgare. Aktiviteterna kommer att toppa under tematiska dagar för avfallsförhindrande, som i år fokuserar på återanvändning, med lokala aktiviteter som begagnade marknader, reparationsverkstäder och bytesfester.

Länkat till EWWR kommer en europeisk saneringsdag att lanseras som kommer att äga rum - och omkring - den 10 maj 2014. "Låt oss städa upp Europa" kommer att utmana volontärer att städa upp avfall i sina stadsdelar och på stränder. Målet är inte bara att rensa upp skräp, utan att skapa en debatt om avfall och hur vi hanterar det.

Europeiska medborgare genererar över 500 kg kommunalt avfall per person varje år, men det sträcker sig från drygt 300 kg i vissa medlemsstater till mer än 700 kg i andra. I genomsnitt återvinns hälften av detta, men det finns enorma skillnader mellan medlemsstaterna. I vissa medlemsstater har deponering försvunnit och återvinningsgraden når 70%, medan andra återvinner väldigt lite och deponi över 90% av sitt kommunala avfall. Konsumenter och hushåll har en viktig roll att spela för att minska avfall genom shoppingvanor, återanvändning och avfallssortering.

Bakgrund

EWWR, som lanserades i 2009, fokuserade ursprungligen på att öka medvetenheten om förebyggande av avfall. Under de fyra tidigare utgåvorna har veckan sett en växande framgång i Europa (och därefter), genomföra över 25,000-kommunikationsåtgärder i 28-länder och utveckla ett nätverk av offentliga och privata aktörer som arbetar inom avfallsförebyggande.

Annons

Åtgärder kommer att äga rum i Andorra, Österrike, Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Luxemburg, Malta, Portugal, Spanien, Sverige, Storbritannien, Bosnien-Hercegovina och Island.

Smakämnen Ramdirektivet prioriterar förebyggande, återanvändning och återvinning över förbränning, med deponering eller förbränning utan energiåtervinning den sista utväg. En studie som utarbetats för kommissionen uppskattar att fullständigt genomförande av EU: s lagstiftning om avfall skulle spara 72 miljarder euro per år, öka den årliga omsättningen inom EU: s avfallshanterings- och återvinningssektor med 42 miljarder euro och skapa mer än 400,000 jobb av 2020.

Europeiska kommissionen genomför en översyn av sina avfallsmål, vars resultat kommer att ingå i en policyöversyn i 2014.

Mer information

http://www.ewwr.eu

www.letscleanupeurope.eu

http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm

http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend