Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Tal: EU-Macao: Ett öga på det förflutna, en fot i framtiden

DELA MED SIG:

publicerade

on

barrosoEuropeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso, i Macao Tower, Macao, den 23 november 2013.

Excellenser,

Mina damer och herrar,

Jag tackar er alla för ert vänliga välkomnande i denna vackraste och mest livliga stad. Jag njöt mycket av alla mina tidigare och många besök i Macao, inklusive som ordförande för Europeiska kommissionen i juli 2005, och jag har sett fram emot att återvända.

Låt mig också berätta vilket personligt nöje det är för mig att vara tillbaka till Macao idag. Uppenbarligen har Macao nära kopplingar till den portugisiska kulturen och har en speciell resonans för mig som portugis.

Vi delar mycket, inte minst ett språk, som för övrigt talas av 280 miljoner människor över hela världen. Och jag uppskattar att Macaos roll som en plattform och en bro mellan Kina och portugisisktalande länder underströks i Kinas 12:e femårsplan. I början av denna månad var Macao värd för den fjärde ministerkonferensen för "Forum för ekonomiskt samarbete mellan Kina och portugisisktalande länder".

Vi är också sammanlänkade av speciella band av historia och familj. Och som ni kanske vet är vår portugisiska nationaldag dagen för Luis de Camões död, det största namnet i vår litteratur – och faktiskt en av de största poeterna i mänsklighetens historia – som bodde i Macao under ett par år i 16-talet.

Annons

En betydande del av hans episka dikt "Os Lusíadas" skrevs här. Idag kan hans byst ses i en stadsträdgård vid ingången till grottan där legenden berättar att han bodde. Camões reste mycket från Afrika till Sydostasien. Under alla årstider var vädret i Macau närmare det i hans hemland Lissabon än något annat han hittade på sina resor.

Damer och herrar,

Idag, i detta torn, träffas vi på en mycket privilegierad plats för att omfamna och förstå Macaos imponerande mångfald och dynamik från dess historiska hjärta med dess många UNESCO-arv och från dess blomstrande fritids- och turismnav med sina hotell i världsklass och integrerade semesterorter till det helt nya campuset vid University of Macao och den framtida industriella utvecklingen på Hengqin Island.

Detta är verkligen den perfekta platsen för en mycket speciell dag i vårt bilaterala förhållande när vi firar 20-årsdagen av handels- och samarbetsavtalet mellan Macao och EU. Detta avtal undertecknades 1993, under övergångsperioden efter det att den gemensamma förklaringen godkändes av Kina och Portugal 1987 och överlämnandet till Kina 1999. Detta visar att vi i Europeiska unionen var partner sedan den allra första timmen, och partners inte bara vid bra väder, utan partners för alla årstider.

Detta firande är en möjlighet att ta ett steg tillbaka samtidigt som vi ser framåt med målet att bredda och fördjupa vårt partnerskap. Ett öga på det förflutna, en fot i framtiden.

Sedan vi undertecknade detta avtal har våra växande ekonomiska band lagt till en viktig dimension till vår redan gamla och rika relation. Siffrorna berättar en betydande historia. Våra handelsförbindelser har vuxit stadigt och smidigt. De har visat rekordvolymer år efter år och låg på 511 miljoner euro 2012. För Macao är EU nu den näst största importkällan efter Kina och dess fjärde största exportmarknad.

Under kommande år tror jag att vi fortfarande behöver stärka denna mycket produktiva relation och fullt ut utnyttja all potential för större ömsesidiga investeringar, handel, samarbete och tillväxt. Låt oss titta på fakta.

Ingen tvekan om att EU:s inre marknad är viktig för Asiens framtida tillväxt. Trots krisen är EU fortfarande världens största inre marknad med 500 miljoner rika konsumenter, 23 miljoner små och medelstora företag, en BNP på 12.7 biljoner euro och en andel på 20 % av världsexporten. EU är också den största källan och mottagaren av utländska direktinvesteringar. Och vi arbetar på att utnyttja den fulla outnyttjade potentialen i vår inre marknad och på att främja en mer affärs- och innovationsvänlig miljö för att leverera smart, hållbar och inkluderande tillväxt enligt vår europeiska plan för tillväxt och skapande av jobb, Europa 2020-strategin .

Och utan tvekan heller att Macao är ett nyckelnav mellan Asien och Europa. Macao drar nytta av en robust ekonomi. I år har du uppnått en tvåsiffrig tillväxt. Investeringsutgifterna har också visat en solid expansion. Med din starka turismbas tittar du nu på ekonomisk diversifiering.

Allt detta gör att det finns utrymme att arbeta ännu närmare tillsammans för att bättre omsätta våra gemensamma intressen i gemensamma handlingar och framgångsrikt möta nya utmaningar.

EU vill stå på din sida när Macao försöker bygga vidare på sina styrkor och förgrena sig till nya ekonomiska aktiviteter. Med en större regional integration inom Pearl River Delta, med Macao, Guangzhou och Hong Kong, är jag övertygad om att europeiska företag kommer att kunna bidra till din framgång, inklusive att förvandla ett redan framgångsrikt fritidsnav till ett exemplariskt lågkoldioxidnav för fritid.

Invigningen av handelskammaren EU-Macao senare i dag, liksom vårt pågående samarbete med Institutet för främjande av investeringar i Macao (IPIM) bör vara avgörande i det avseendet.

Mina damer och herrar,

Vi delar verkligen samma mål: att hålla marknaderna öppna, att respektera reglerna för rättvis konkurrens och motstå protektionistiska tendenser för att öka tillväxten på regional och global nivå. Vi vet att det är avgörande för välståndet och stabiliteten i den regionala och världsekonomin. Och det handlar ytterst om vilken skillnad vi kan göra i våra medborgares liv och välmående. Men uppenbarligen beror våra medborgares välbefinnande inte bara på ekonomi. Det är därför vår relation är mycket djupare.

Europas förbindelser med Macao bygger på djupa historiska och kulturella rötter. De bygger på gemensamma värderingar och breda gemensamma intressen.

Och i detta avseende vill jag påminna om att EU starkt stöder principen om "ett land, två system" och i synnerhet respekten för mänskliga rättigheter och individuell frihet som är inskriven i grundlagarna som bör åtnjutas av medborgarna.

Därför välkomnar jag varmt den framgångsrika tillämpningen av denna princip samt de framsteg som gjorts mot en högre grad av demokrati i valsystemet. Vi är verkligen övertygade om att spridningen och främjandet av demokrati över hela världen är det bästa sättet att skapa en legitim, stabil, ansvarsfull och transparent regering som skyddar rättigheter och frihet och upprätthåller rättsstatsprincipen.

Och med risk för att peka på det uppenbara, låt mig tillägga att vi också delar samma planet och samma ansvar för dess hållbara framtid. Vilka våra inhemska problem än kan vara, kan vi inte vända ryggen till detta globala ansvar.

Det är ingen hemlighet för någon av er att Europa nyligen gick igenom svåra tider. Låt mig säga er att jag är övertygad om att vi kommer att komma ur denna kris med en mer konkurrenskraftig och motståndskraftig ekonomi, men också med ett ännu starkare och mer enat Europa.

Europa slår verkligen tillbaka på allvar. Tillsammans skapar vi en mer hållbar framtid för euron. Vi fullbordar vår ekonomiska och monetära union. Vi tar itu med bristen på konkurrenskraft i delar av vår union. Vi korrigerar de ekonomiska obalanserna och utvecklar en djupare ekonomisk styrning. Och vi är på rätt väg, våra ansträngningar bär nu sin första frukt och vi måste fullfölja dem med beslutsamhet.

Men vi är fullt medvetna om att våra ansträngningar inte får sluta hemma eftersom det som står på spel inte är begränsat till vårt europeiska ömsesidiga beroende, det handlar om vårt globala ömsesidiga beroende. Och att vara ömsesidigt beroende innebär att agera som en ansvarsfull intressent. Detta är en av lärdomarna från globaliseringen. I slutändan finns det inget som heter gratisresa.

Det är i denna anda som EU tar en ledande roll när det gäller globala utmaningar, såsom klimatförändringar och grön tillväxt. Och den årliga politiska dialogen på hög nivå mellan EU och Macao är ett välkommet och fruktbart forum inte bara för att göra en bedömning av vårt pågående bilaterala samarbete utan också för att uppdatera varandra om relevant utveckling i dessa nyckelfrågor i våra respektive regioner.

Mina damer och herrar,

Vår omfattande relation syftar också till att främja ömsesidig förståelse, stimulera utbyte av idéer och stärka banden mellan våra människor. Tillsammans vill vi verkligen skörda frukterna av vår respektive kulturella mångfald.

Vårt utmärkta samarbete till stöd för flerspråkighet – särskilt genom vårt bilaterala samarbete om utbildning av tolkar och översättare – och EU:s akademiska program, som ytterligare kommer att främja utbildnings- och kulturutbyten för den unga generationen, är goda illustrationer, bland många andra, av detta gemensamma villighet.

Jag är också glad över att kunna meddela att vi har kommit överens med Macaos SAR-regering om att fortsätta samarbetet på det juridiska området. Vi har arbetat tillsammans på detta område ända sedan 2002, under två på varandra följande faser av EU-Macaos program för rättsligt samarbete. Detta program har varit framgångsrikt för att möjliggöra ett konkret och praktiskt utbyte av juridisk erfarenhet inom områden som Macaos regering prioriterar. Av den anledningen är vi måna om att fortsätta samarbetet under de kommande åren.

Och jag ser med stort intresse fram emot det europeiska modellrådet som ni kommer att stå värd för i mitten av december som en del av 20-årsfirandet. Jag har fått förklarat att unga Macao-studenter kommer att träda i EU:s stats- och regeringschefers, rådets ordförande och även i mina skor. Jag skulle vilja varna dem: det är bättre att förbereda sig för en lång dag eftersom vi ibland debatterar till sent på natten för att hitta en tillfredsställande kompromiss vid 28!

Jag tror att en sådan upplevelse också är ett bra tillfälle att inse hur mycket på nationell, europeisk eller global nivå, framsynthet, politisk vilja och övertalningskraft bidrar till att göra skillnaden mellan att forma vår framtid och att låta den formas av andra, mellan att använda nya möjligheter och att behöva betala priset för passivitet.

Detta är i själva verket vad relationen mellan EU och Macao i grunden handlar om: hur möter vi framtiden tillsammans i en ständigt föränderlig värld för att lämna en bättre värld till nästa generationer.

Låt mig avsluta med att säga hur stolt EU är över sitt förhållande till Macao och de många band som förbinder Macaos folk och Europas folk. Det är detta som gör Macao speciellt. Det är detta som gör dig annorlunda. Din öppenhet mot andra är din största tillgång.

Jag ser fram emot ett fortsatt och förstärkt partnerskap som kommer att förstärka Macaos unika natur och bidra till dess folks välstånd.

Jag tackar dig för din uppmärksamhet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend