Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Europeiska och kinesiska borgmästare diskutera hållbar urbanisering i Peking

DELA MED SIG:

publicerade

on

120503_pic_li_keqiang_-_barroso_signing_partnership_on_urbanization_finalFyrtio europeiska borgmästare träffade sina kinesiska motsvarigheter i går (23 november) i Peking vid EU-Kina Urbanization Forum. Målet med evenemanget var dubbelt: att öka samarbetet mellan europeiska och kinesiska städer när det gäller hållbar urbanisering och teckna samarbetsavtal för att ytterligare förbättra kunskapsutbytet mellan städer.

Totalt diskuterade omkring 800 intressenter från europeiska och kinesiska städer hållbar urbanisering i går i Peking. En stor delegation på 40 europeiska borgmästare reste till Kina, bland vilka städerna Bristol (Storbritannien), Tammerfors (Finland), Milano (Italien), Göteborg (Sverige), Gent (Belgien), Gent (Belgien), Amsterdam (Nederländerna) har undertecknat borgmästaravtalet. och San Sebastian (Spanien). De välkomnades av ett 40-tal kinesiska borgmästare, inklusive ledarna för de kinesiska megastäderna Chengdu, Guangzhou, Qingdao, Shanghai och Shenzhen. De viktigaste diskussionspunkterna var hållbar mobilitet, smarta städer, urban innovation, kulturarv och stadsplanering med målet att utbyta bästa praxis som kan replikeras både i Kina och Europa.

I sitt huvudtal noterade energikommissionär Günther Oettinger: "Borgmästare håller lösningen på en koldioxidsnål ekonomi", medan hans motsvarighet, kommissionär för regionalpolitik Johannes Hahn, tillade att europeiska och kinesiska städer var "laboratorier för vår allt mer urbaniserade värld" .

Likaså insisterade Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso på den nyckelroll som europeiska städer spelar i detta partnerskap och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy sa att "städer har varit motorer för förändring genom historien".

Gérard Magnin, inbjuden som verkställande direktör för föreningen som leder borgmästaravtalets kontor, Energy Cities, porträtterade Gérard Magnin det framgångsrika initiativet Covenant of Mayors som en "opera i 5 akter", som började med lanseringen av EU:s klimat- och energipaket 2008, som främjade samarbete på flera nivåer, flera aktörer och flera sektorer och kulminerar med erfarenhetsutbyte utanför europeiska gränser. ”Våra berättelser är olika, vår situation är annorlunda, organisationen av vårt land är annorlunda. Men vi lever på samma planet och tillhör samma mänskliga ras." I en kommentar om den parallella utvecklingen av COP19-konferensen avslutade han: "städerna i våra två regioner och bortom alla kontinenter måste gå samman och stärka sitt samarbete".

Under beskydd av premiärminister Li Keqiang och president José Manuel Barroso samarrangeras forumet av Europeiska kommissionens generaldirektorat för energi och den kinesiska nationella utvecklings- och reformkommissionen. Detta partnerskap är en milstolpe i de strategiska förbindelserna mellan Kina och Europeiska unionen, eftersom det är första gången någonsin som europeiska och kinesiska städer/regioner delar bästa praxis inom ett så viktigt verksamhetsområde.

Borgmästaravtalet är den vanliga europeiska rörelsen som involverar lokala myndigheter, som frivilligt åtar sig att öka energieffektiviteten i deras territorier. Hittills har mer än 5,000 20 städer och regioner åtagit sig att uppfylla Europeiska unionen XNUMX % CO2 minskningsmålet till 2020. Sedan februari 2012 är borgmästaravtalet den centrala europeiska plattformen för urbaniseringspartnerskapet mellan EU och Kina, och fungerar som motsvarighet till den kinesiska borgmästarföreningen.

Annons

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend