Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

MEP Val: Varför måste vi rösta i valet till Europaparlamentet 2014?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Justina-Vitkauskaite-BernardAv MEP Justina Vitkauskaite Bernard, medlem av ALDE-gruppen, det litauiska partiet Darbo (avbildad)

EU-valet närmar sig, bara sex månader kvar innan EU-medborgarna kommer att rösta. De åtta direkta valen till Europaparlamentet kommer att hållas mellan den 22 och 25 maj 2014 i alla 28 medlemsländer. Dessa val är unika i omröstningens historia: de äger rum i en miljö av växande euroskepsis; i en tid där vi bevittnar uppkomsten av antieuropeiska partier och en aldrig tidigare skådad valpessimism orsakad av ekonomiska, sociala och politiska kriser och en lågkonjunktur i EU.

Delvis på grund av dessa skäl kan EU-valet 2014 bli avgörande för EU. De kan bli ett test för allmänhetens uppfattning om EU. Tyvärr är allmänhetens uppfattning om EU redan inte särskilt positiv i medlemsländerna just nu. Missnöjet med de politiska partierna växer. Det finns också en allmän pessimism: folk tror inte längre att röstning i Europaparlamentsvalet kan ha en positiv inverkan på deras liv. Eller att inte rösta får några negativa konsekvenser för deras framtid. Av dessa skäl är det i dag som EU måste agera och ta tillfället i akt att berätta för sina medborgare varför de behöver rösta i valet till Europaparlamentet. Och det finns många övertygande argument för detta.

För det första är en omröstning i EU-valet mycket viktig för stödet till EU:s integritet och de europeiska värderingarna bland medlemsländerna. Alla EU-medborgare vet hur deras liv har förändrats sedan deras medlemsländer gick med i EU. Den europeiska integrationsprocessen och anslutningen till EU har haft en betydande inverkan på medborgarnas dagliga liv. Färska undersökningar visar att majoriteten av EU-medborgarna uttrycker en positiv uppfattning om deras medlemsländers anslutning till EU. När det gäller litauerna uttryckte 80 % av de tillfrågade en positiv åsikt om Litauens anslutning till EU. I allmänhet har processen för anslutning till och politisk och ekonomisk integration i EU gjort medborgarnas liv bättre och har förenat dem i deras mångfald. Och de europeiska värderingarna har alltid spelat en viktig roll på denna integrationsväg.

Värdena demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter, frihet och värdet av den gemensamma valutan är kärnan i EU:s integritet. Dessa europeiska värderingar bör inte undergrävas av de europeiska medborgarnas missnöje med den nuvarande ekonomiska krisen som EU går igenom nu. Tvärtom bör de europeiska värderingarna stödjas, främjas och spridas brett genom medborgarnas deltagande i valet till Europaparlamentet 2014. Valet 2014 bör bli en möjlighet för medborgarna att mobiliseras och uppmuntras att uttrycka sitt stöd för EU:s värderingar och EU:s integritet i dessa svåra tider för EU.

För det andra bör Europaparlamentets roll och betydelse inte underskattas av de europeiska medborgarna. Europaparlamentets befogenheter är breda och betydande. De kan delas in i tre huvudområden: lagstiftning, budget och kontroll av de demokratiska processerna. Antagandet av gemenskapslagstiftning, budgetmakt och demokratiska processer inom varje medlemsstat har en direkt inverkan på alla medborgare i EU.

Alla är bekymrade över frågor som arbetslöshet, lösning av den ekonomiska krisen, euroområdets framtid, reformer av den gemensamma jordbrukspolitiken, priser för mobil- och internettjänster etc. Varje medborgare erkänner de positiva förändringarna i sitt liv men vet ofta inte det vilken enorm roll Europaparlamentet spelar i dessa processer. Europaparlamentets arbete förblir osynligt för många medborgare, men dess inverkan bör inte betvivlas. Utmaningarna i medborgarnas liv diskuteras dagligen i denna institution. Europaparlamentet vidtar kraftfulla åtgärder mot fattigdom, social utslagning och ungdomsarbetslöshet och diskuterar tillväxtorienterade åtgärder. Bara som en illustration: dessa åtgärder inkluderar till exempel stöd från ungdomsgarantin och Erasmus-programmen och åtgärder som syftar till att göra det lättare för EU-medborgare att arbeta utomlands.

Annons

Dessutom gör Europaparlamentet allt det kan för att hjälpa unga människor att hitta ett jobb. I processen för att hitta en lösning på ungdomsarbetslösheten rådfrågar Europaparlamentet inte bara experterna och politikerna, utan också de som är direkt involverade: ungdomar. I november genomförde parlamentet till exempel ett evenemang på hög nivå, det så kallade Agora-evenemanget, där parlamentet hade bjudit in unga arbetstagare och arbetssökande från hela EU för att diskutera hur ungdomsarbetslösheten skulle kunna hanteras. Och det var och finns många liknande händelser i institutionens lokaler.

När det gäller Europaparlamentets budgetbefogenheter: i november enades Europaparlamentet och rådet om att anslå mer tillgångar till ekonomisk tillväxt och till kampen mot arbetslöshet. Europaparlamentet är en nyckelinstitution i många sådana åtgärder. Det är därför de europeiska medborgarna bör känna till, förstå och stödja Europaparlamentets arbete. Bristen på deras kunskap om de europeiska institutionerna, i synnerhet om Europaparlamentet, bör inte negativt påverka deras aktiva ställning i vår deltagardemokrati. De bör vara medvetna om att omröstningen i valet till Europaparlamentet kan ha en verklig inverkan på deras oro.

Slutligen får ingen glömma att i och med Lissabonfördragets ikraftträdande har europeiska medborgare nya verktyg för att forma EU:s politik. EU-medborgare kan använda det europeiska medborgarinitiativet som ger dem befogenhet att föreslå lagstiftning och därmed engagera dem närmare i EU. Lissabonfördraget har också fört Europaparlamentet och deras medborgare närmare varandra: med dessa val 2014 kan europeiska medborgare vara indirekt involverade i valet av ordförande för Europeiska kommissionen. Alla dessa positiva förändringar bör beaktas av medborgarna när de ska rösta i valet till Europaparlamentet 2014.

The European elections campaign has recently started. The name of the campaign is ‘Act. React. Impact.’ This motto refers to the on-going work of the Parliament and to the work of each MEP in the EP. The campaign is aimed at raising awareness of the institution’s work and at improving communication between the EP and its electorate. By voting in the EP elections, European citizens will vote for the future of the EU and will exercise their power in shaping the EU’s policies. This is the only possibility for the citizens and their representatives to fight together against the common challenges that we all are facing now. Only like that we can become more united. And only like that the impact of our decisions will become real.  And the impact that each individual citizens can have is his or her vote in the European elections. These votes can then influence the political agenda of the next legislative term of the European Parliament. An active European citizenship position should be seen and heard in these 2014 European elections. This time it’s different for all of us: your voice makes a difference and will definitely be heard by EU decision-makers.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend