Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Europeiska kommissionen intensifierar kampen mot illegalt fiske

DELA MED SIG:

publicerade

on

illegalt fiskeEfter en formell varning för ett år sedan (IP / 12 / 1215), intensifierar Europeiska kommissionen idag (26 november) sin kamp mot illegalt fiske genom att identifiera Belize, Kambodja och Guinea som icke-samarbetande tredjeländer. Trots att kommissionen har ett nära samarbete med ländernas myndigheter för att inrätta fiskeförvaltning och effektiva kontrollåtgärder har dessa tre länder fortfarande inte tagit itu med strukturella problem och har inte visat verkligt engagemang för att ta itu med problemet med illegalt fiske. Kommissionen föreslår nu att ministerrådet antar handelsåtgärder mot de tre länderna för att ta itu med de kommersiella fördelarna med dessa olagliga aktiviteter. I slutändan kommer fiskeriprodukter som fångas av fartyg från dessa länder att förbjudas att importeras till EU.

Beslutet är förenligt med EU:s internationella åtagande att säkerställa ett hållbart utnyttjande av fiskeresurserna hemma och utomlands. EU:s strategi för att bekämpa olagligt fiske återspeglar det faktum att IUU-fiske är en global brottslig verksamhet som är skadlig inte bara för EU:s fiskare och marknader utan även för lokalsamhällen i utvecklingsländerna.

Fiji, Panama, Sri Lanka, Togo och Vanuatu fick också formella varningar förra året, men de har alla gjort trovärdiga framsteg i nära samarbete med kommissionen. De har satt igång ny lagstiftning och förbättrat sina övervaknings-, kontroll- och inspektionssystem och som ett resultat av detta har dialogen med dessa länder förlängts till slutet av februari 2014 med framsteg som ska utvärderas nästa vår.

Nya formella varningar

Europeiska kommissionen har idag också delat ut formella varningar – ”gula kort” – till Korea, Ghana och Curaçao, eftersom de inte håller jämna steg med internationella åtaganden att bekämpa illegalt fiske. Kommissionen har identifierat konkreta brister, såsom brist på åtgärder för att åtgärda brister i övervakning, kontroll och övervakning av fisket, och föreslår korrigerande åtgärder för att lösa dem.

Dessa gula kort kommer i detta skede inte att medföra några åtgärder som påverkar handeln. Istället kommer EU, liksom för de tidigare listade länderna, att arbeta nära länderna, genom formaliserad dialog och intensifierat samarbete, för att lösa de identifierade frågorna och genomföra nödvändiga handlingsplaner.

EU-kommissionären för havsfrågor och fiske, Maria Damanaki, sa: "Dessa beslut visar vårt orubbliga engagemang för att ta itu med illegalt fiske. EU-marknaden påverkas negativt liksom lokala fiskare och EU:s fiskare. Vi fortsätter att sätta press på de länder som driver på försörjningskedjan för illegalt fiske, vare sig det är en kuststat, flaggstat eller bekvämlighetsflagga. Västafrika identifierades som en viktig källa till illegalt fiske och min avsikt är nu att ta samma grundliga tillvägagångssätt i Stilla havet."

Annons

Bakgrund

Beslutet om Belize, Kambodja och Guinea ger medlemsländerna ytterligare ett verktyg för att verifiera och vid behov vägra import av fiskeriprodukter. Kommissionen främjar en samordnad strategi i detta avseende. När kommissionens förslag om handelsförbud har antagits av rådet kommer fiskeriprodukter som fångas av fartyg som för dessa länders flagg att förbjudas att importeras till EU. EU-fartyg måste sluta fiska i dessa vatten. Andra former av samarbete, såsom gemensamma fiskeinsatser eller fiskeavtal med dessa länder, kommer inte längre att vara möjliga.

Med dessa åtgärder genomför EU inte bara EU:s regler utan säkerställer snarare respekten för IUU-regler som antagits av Förenta nationerna och FAO, i linje med dess internationella åtaganden. Alla de identifierade länderna har misslyckats med att uppfylla sina skyldigheter som flagg-, kust-, hamn- eller marknadsstater, vanligtvis genom att inte respektera FN:s havsrättskonvention (UNCLOS) eller FN:s fiskebeståndsavtal.

MEMO / 13 / 1053

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend