Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Intervju: Kazakstan utrikesminister Erlan Idrissov

DELA MED SIG:

publicerade

on

fathi20130126054150040 (2)

Erlan Abilfayizuly Idrissov (avbildad) är den nuvarande utrikesministern i Republiken Kazakstan. Han var tidigare utrikesminister i Kazakstans regering 1999–2002. I juni 2002 blev han Kazakisk ambassadör i Storbritannien. Efter att ha tjänstgjort i London övertog Idrissov rollen som ambassadör i USA i juli 2007. I september 2012 utsågs Idrissov till Kazakstans utrikesminister.

Den 21 november höll utrikesminister Idrissov separata bilaterala samtal med EU:s ordförandeskapsinnehavare Litauens utrikesminister Linus Linkevičius och utvecklingskommissionär Andris Piebalgs.

De två sidorna diskuterade EU:s främjandeprogram för Centralasien, olika aspekter av politiskt och ekonomiskt samarbete, utökat tillträde för kazakiska flygbolag till det europeiska luftrummet och frågor som underlättar medborgarna i Kazakstans viseringssystem.

EU-Reporter hann ikapp Idrissov under hans fullspäckade schema för en kort intervju.

EU-Reporter: Utrikesminister Idrissov, EU-kommissionens ordförande Barroso anser att förbindelserna mellan EU och Kazakstan "blomstrar". Håller du med?
Erlan Idrissov:
Ja, absolut – jag känner för närvarande att vi har en mycket hälsosam relation. Det är mycket viktigt, mycket lovande, och vi värnar om det. Mycket kan fortsätta att göras för att stödja de framåtskridande framsteg som jag känner att vi gör, både ur perspektivet att öka EU-tillträdet för Kazakstans medborgare och förbättringar av vårt EU-visumsystem. EU spelar redan en betydande roll i utvecklingen av Kazakstan på många områden. Vi vill se den rollen fortsätta och utökas.

Och ur Kazakstans människorättsperspektiv?
Detta är i hög grad ett "pågående arbete" – vi är fortfarande i hög grad en ny demokrati, och vi har hundratals icke-statliga organisationer som arbetar både nationellt och internationellt på detta mycket viktiga område. Efter 2014 finns det både optimistiska och pessimistiska scenarier som kan spela ut, men vi är mycket för det optimistiska tillvägagångssättet, och mycket kan göras för att stödja detta scenario.

Annons

Spelar ditt lands relation till Afghanistan därför en roll i detta scenario?
Vi har för närvarande en stark bilateral relation med Afghanistan – vi är mycket villiga att bygga broar med landet och är mycket en del av Istanbulprocessen.

När det gäller handel med energi har ni sagt att "det strategiska skälet för energisamarbete är tydligt och övertygande". Kan du förklara detta ytterligare?
Vårt land är det enda förutom Ryssland som kan förse Kina med olja via direkt pipeline, men nuvarande oljeflöden till Kina är beroende av Ryssland, och ännu viktigare, mängden gas som potentiellt skulle kunna strömma från Centralasien till Europa är inte tillräcklig att förändra paradigmet för Europas energirelation med Ryssland. Vi söker ett större engagemang med Ryssland och förbättringar av vår egen infrastruktur – Ryssland är en mycket viktig historisk, politisk och ekonomisk partner, liksom Ukraina, och båda kan tillhandahålla stabila relationer för att förbättra vår egen energiförsörjning och export.

När det gäller Kazakstans energiexport är vår position mycket tydlig och transparent, och vi vill vara en pålitlig leverantör för nord, öst, väst och syd.

Och kärnvapen, och din potentiella roll i att förse Iran med uran?
Kazakstan förstår bara alltför väl hur skadliga kärnvapen har varit historiskt – vi är världens största producent och exportör av uran, men vårt land avväpnade sig villigt och utan att tveka från de cirka 1,400 XNUMX ICBM som fanns kvar på vårt territorium i slutet av kylan Krig, och vi är fasta stödjer för fullständig kärnvapennedrustning, i full överensstämmelse med International Association for Energy Economics (IAEE) och Atomic Energy Council (AEC). När det gäller Iran anser jag att det handlar om att hålla igång den konstruktiva dialogen.

Utrikesminister Idrissov, tack så mycket.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend