Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska investeringsbanken

Serbien: 273.8 miljoner euro för vägrehabilitering och säkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Pancevo-väg1Europeiska investeringsbanken (EIB), Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och Världsbanken (Internationella banken för återuppbyggnad och utveckling/IBRD) undertecknade den 27 november i Belgrad med det serbiska finansministeriet tre låneavtal på totalt € 273.8 miljoner som syftar till att stödja rehabiliteringen och säkerheten för en del av det serbiska nationella vägnätet.

Projektet kommer att involvera rehabilitering och säkerhet av cirka 1,100 390 km stora vägar i hela Serbien under de kommande fem åren. Den totala kostnaden uppskattas till 367 miljoner euro, varav 23 miljoner euro för rehabiliteringsarbeten och XNUMX miljoner euro för tjänster inklusive detaljerad design, institutionell förstärkning och tekniskt bistånd. Projektet stödjer genomförandet av den första fasen av regeringens nationella vägnätsrehabiliteringsprogram.

Investeringarna kommer att utföras av det offentliga företaget Roads of Serbia och kommer att finansieras gemensamt av EIB med ett lån på 100 miljoner euro, EBRD med ett lån på 100 miljoner euro och WB med ett lån på 73.8 miljoner euro. resten av investeringskostnaden (116.2 miljoner euro) kommer att tillhandahållas av Serbiens regering.

Projektet förväntas förbättra det nationella vägnätets tillstånd och säkerhet. Det kommer också att:

  • Främja regional och nationell ekonomisk tillväxt, underlätta handel, stödja utvecklingen av den privata sektorn och i allmänhet bidra till ekonomisk och social sammanhållning i regionen;
  • tillgodose efterfrågan på internationell trafik, mellan städer och lokal trafik, och;
  • har överlag positiva miljömässiga och sociala effekter eftersom det kommer att förbättra tillgången till marknader och sociala tjänster och också ge möjligheter till tillfällig anställning för lokalsamhällen genom entreprenörer för anläggningsarbeten.

Bakgrund

EIB är Europeiska unionens långfristiga låneinstitut som ägs av dess medlemsstater. Den har varit aktiv på västra Balkan sedan 1977. Under de senaste tio åren har den tillhandahållit finansiering på över 7 miljarder euro. Sedan 2001 har EIB förlängt cirka 4 miljarder euro till förmån för projekt i Serbien, varav 1.5 miljarder euro undertecknades inom transportsektorn.

Hittills har EBRD investerat 3.3 miljarder euro i 167 projekt i Serbien, varav 40 % var i infrastruktursektorn, inklusive investeringar i transportbranschen. EBRD grundades 1991 och ägs av 64 länder och två mellanstatliga institutioner och stöder utvecklingen av marknadsekonomier och demokratier i dess verksamhetsländer.

Annons

Världsbanken har tillhandahållit kunskap och finansierat 39 projekt i Serbien sedan 2001 för nästan 2 miljarder dollar, inklusive budgetstöd. Den nuvarande portföljen består av 12 investeringsprojekt under implementering värda cirka 845 miljoner USD.

 

Serbien: 273.8 miljoner euro för vägrehabilitering och säkerhet

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend