Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU handelsavtal med Guatemala tas i drift

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska-unionen-handel-Costa-Rica-Ananas-246x200As of 1 December 2013, trade barriers will be lifted between the European Union and Guatemala, when the trade pillar of the EU–Central America Association Agreement will be applied. With Guatemala joining, the whole region of Central America can now benefit from the agreement, as the deal is already implemented with the other five member countries – Costa Rica, El Salvador, Nicaragua, Honduras and Panama. This ambitious trade partnership will open up new markets and simplify rules which will boost trade and investments on both sides.

“This trade agreement will bring our regions closer together by giving our companies privileged access to each other’s markets,” said Trade Commissioner Karel De Gucht. “I am glad that all Central American countries are now part of it. It is an important stepping stone in our relations and paves the way for truly closer integration between the European Union and the whole of Central America, and should also facilitate regional economic integration in Central America.”

Avtalet kommer att öppna upp marknader för varor, offentlig upphandling, tjänster och investeringar på båda sidor. Detta kommer att skapa en stabil affärs- och investeringsmiljö baserad på förutsägbara och verkställbara handelsregler som i många fall går längre än de åtaganden parterna har gjort i Världshandelsorganisationen (WTO).

Som ett resultat kommer avtalet att underlätta den ekonomiska integrationen av regionen samtidigt som det ger nya marknadsmöjligheter för europeiska ekonomiska aktörer, exportörer och investerare. Den centralamerikanska ekonomin förväntas växa med över 2.5 miljarder euro per år nu när avtalet gäller hela regionen.

Handelsavtalet har tillämpats med Honduras, Nicaragua och Panama sedan 1 augusti 2013 och med Costa Rica och El Salvador sedan 1 oktober 2013. Genomförandet av avtalet med Guatemala försenades för att möjliggöra slutförandet av interna förfaranden.

Bakgrund

Associeringsavtalet mellan EU och Mellanamerika kommer att avsevärt förbättra marknadstillträdet för exportörer från EU och Centralamerika. Den största fördelen med det nya systemet kommer att vara de förbättrade handels- och investeringsvillkoren som fastställs i avtalet. Detta förväntas skapa betydande nya möjligheter för företag och konsumenter på båda sidor.

Annons

Affären innehåller också långtgående bestämmelser om skydd av mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen, samt åtaganden att effektivt implementera internationella konventioner om arbetsrätt och miljöskydd. Det civila samhällets organisationer kommer systematiskt att involveras i arbetet med att övervaka genomförandet av dessa åtaganden.

Avtalet syftar också till att främja regional ekonomisk integration mellan de sex centralamerikanska länderna.

The trade pillar of the EU-Central Association Agreement is one of three – political dialogue, development co-operation, and trade. Its overall objective is to support economic growth, democracy and political stability in Central America. Pending the completion of ratification procedures by the 28 EU member states, the trade pillar of the Association Agreement can be provisionally applied. During this provisional application period, companies can already receive all the trade preferences set out in the agreement.

Mer information

Handelsavtalets fullständiga text

MEMO/11/429: Höjdpunkter på handelspelaren i associeringsavtalet mellan Centralamerika och Europeiska unionen

Pressmeddelande IP/13/881: EU:s handelsavtal med Costa Rica och El Salvador träder i kraft, 27 September 2013

Pressmeddelande IP/13/758: EU:s handelsavtal med Honduras, Nicaragua och Panama träder i kraft den 31 juli 2013

Om handelsförbindelserna mellan EU och Centralamerika

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend