Anslut dig till vårt nätverk!

Regionkommittén (ReK)

Regionkommittén beskriver 2014 års politiska prioriteringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

P0146790007Den 29 november antog ledamöterna av Regionkommittén (ReK) en resolution som beskriver deras politiska prioriteringar för det kommande året, med särskild tonvikt på ungdomsarbetslöshet, behovet av att ta itu med geografiska ojämlikheter mellan EU:s regioner och översynen av EU:s tillväxtstrategi. . I en debatt med ReK-ledamöterna om Europeiska kommissionens arbetsprogram för 2014 framhöll vice ordförande Maroš Šefčovič städernas och regionernas nyckelroll för att säkerställa välbehövliga framsteg mot EU-tillväxt och för att återställa medborgarnas förtroende för både den europeiska ekonomin och europeiskt projekt.

ReK:s ordförande Ramón Luis Valcárcel Siso inledde debatten mellan kommissionsledamoten och ReK-ledamöterna och hänvisade till den reflektionsprocess som inleddes av församlingen för att bidra till debatten om unionens framtid: "2014 kommer att markera 20-årsjubileet av existensen av Regionkommittén. Det kommer också att bli ett år då EU-institutionerna kommer att delta i en debatt om unionens framtid. Som ReK:s ordförande har jag inlett en intern reflektionsprocess om vad vår roll bör vara i framtiden. utarbeta en inkluderande rapport som kommer att reflektera över den roll som lokala och regionala myndigheter bör ha i en förnyad europeisk union."

Under sin presentation av kommissionens prioriteringar för nästa år betonade vice ordförande Šefčovič: "Starten av den nya fleråriga budgetramen för 2014–2020 kommer att ge mycket uppskattat stöd till Europas regioner och städer genom sammanhållningspolitikens budget. Lokala och regionala myndigheter över hela Europa har sin egen roll att spela inom många politikområden. "Tänk globalt, agera lokalt", har aldrig varit mer relevant än för närvarande och vi, i de europeiska institutionerna, måste spela vår roll för att göra det till verklighet för fler av våra regionala och lokala aktörer."

Uppföljning till ReK:s bidrag till utarbetandet av kommissionens arbetsprogram för 2014 antog ReK-ledamöterna a Upplösning reagera på det slutliga resultatet och fastställa ReK:s prioriteringar för det kommande året. Resolutionen lyfter fram de stora utmaningar som ReK har identifierat, inklusive att skapa hållbar tillväxt, säkerställa social, ekonomisk och territoriell sammanhållning, skapa jobb och stärka medborgarnas förtroende för det europeiska projektet.

Mot denna bakgrund uppmanar ReK Europeiska kommissionen att se till att den ekonomiska och sociala politiken samordnas bättre för att hjälpa till att ta itu med konkurrensklyftan mellan medlemsstaterna. Det upprepar också att det är brådskande att ta itu med ungdomsarbetslösheten och ta itu med befintliga geografiska ojämlikheter mellan EU:s regioner. Baserat på bedömningen att det otillfredsställande läget för EU:s tillväxtstrategi - Europa 2020 - delvis beror på bristande deltagande från lokala myndigheter, efterlyser ReK-ledamöterna en grundlig halvtidsöversyn av EU 2020-strategin för att ge mer framträdande plats. till den territoriella dimensionen. En sådan översyn bör innefatta ökat deltagande av lokala och regionala myndigheter i fastställandet av mål och genomförandet av strategin, samt finansiering av långsiktiga investeringar.

När det gäller EU:s sammanhållningspolitik uppmanar ReK kommissionen att främja ett korrekt deltagande av städer och regioner i slutförandet av partnerskapsavtalen, vilket måste ses som en "viktig del av flernivåstyre i Europas strategi för tillväxt och sysselsättning". ReK är också oroad över ökningen av "okoordinerade EU-initiativ som påverkar stadsutvecklingen" och efterlyser utarbetandet av en vitbok om en integrerad stadsagenda för EU. Det uppmuntrar vidare kommissionen att skyndsamt gå vidare med fullbordandet av bankunionen och att använda den nya EU-budgeten för att främja social sammanhållning.

Mer information

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend