Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

Stöd till de sämst ställda: parlamentet och rådet är överens om 3.5 miljarder euro för 2014–2020

DELA MED SIG:

publicerade

on

1360_5e3ac35d4f02fba306ae0f35779beb7cFonden för europeiskt bistånd till de sämst ställda (FEAD) 2014-2020 kommer att bibehållas på 3.5 miljarder euro, samma siffra som 2007-2013, enligt en informell överenskommelse som slöts av parlamentets och rådets förhandlare på torsdagen. Detta bör säkerställa att fonden är fullt operativ från den 1 januari 2014.

“Parliament fought to maintain aid to the most deprived in 2014-2020 at €3.5bn, to meet ambitious objectives,” said Employment and Social Affairs Committee Chairwoman Pervenche Berès (S&D, FR).

“The fund is aimed at helping the most deprived in all Member States.  Sadly, 40 million people across Europe cannot afford to put a basic meal on their table every second day. Four million people are homeless. The fund will seek to alleviate the immediate effects of extreme deprivation and will support the process of bringing people in from the margins of society,” said Parliament’s rapporteur for the FEAD, Emer Costello (S&D, IE).

Samma budget igen

Tack vare parlamentet kommer fondens budget för 2014-2020 att bibehållas på 3.5 miljarder euro, det belopp som för närvarande anslås till det europeiska programmet för livsmedelsbistånd till de sämst ställda för 2007-2013. Den nya fonden kommer även att gälla alla medlemsländer.

Bredare räckvidd

Det nya programmet för 2014 till 2020 är avsett att ersätta programmet för distribution av livsmedel, som utformats för att förbruka livsmedelsöverskott som producerats under den gemensamma jordbrukspolitiken.

The fund’s scope will be expanded to include two operational programmes designed to provide food distribution aid and basic material assistance, and also social inclusion measures for the EU’s most deprived citizens.

Annons

Matdonationer

FEAD kommer också att stödja matdonationer och i synnerhet insamling, transport och distribution av mat, och på så sätt bidra till att minska matsvinnet. Det kommer också att stödja åtgärder som bidrar till en hälsosam kost.

Medfinansieringsgrad

The deal takes up Parliament’s wish to set the programme’s co-financing rate (share paid by the EU – the remainder is paid by member states) at 85% of eligible expenditure (the Commission had proposed 85% as the maximum level) and to increase this rate to 95% for those countries hardest hit by the crisis.

Nästa steg

Den informella överenskommelsen måste fortfarande godkännas av medlemsstaternas permanenta representanter (COREPER) och sysselsättningskommittén som helhet innan det går till plenum.

Bakgrund

Under 2010 riskerade nästan en fjärdedel av européerna (nästan 120 miljoner) att drabbas av fattigdom eller social utestängning, ungefär fyra miljoner fler än föregående år.

Parlamentet kämpade hårt under 2011 för att förlänga livsmedelsbiståndsprogrammet för behövande EU-medborgare till slutet av 2013 och gjorde det klart att parlamentsledamöterna också ville att programmet skulle fortsätta efter 2014.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend