Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Mobilitetspartnerskap undertecknat mellan EU och Azerbajdzjan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Flagga_EU_AzerbajdzjanEU och Republiken Azerbajdzjan lanserade officiellt ett mobilitetspartnerskap. Idag (5 december) kom inrikeskommissionär Cecilia Malmström, ambassadör Fuad Isgandarov, Azerbajdzjan, och ministrarna med ansvar för migration från de åtta medlemsländer som deltar i detta partnerskap (Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Litauen, Nederländerna, Polen, Slovenien, och Slovakien) undertecknade en gemensam förklaring som upprättar en ram för det framtida samarbetet på området för migration och rörlighet.

“The launch of this Mobility Partnership is yet another important step towards bringing European and Azerbaijani citizens closer. Thanks to dialogue and specific co-operation, we can better ensure the joint and responsible management of migration in the interests of the Union, Azerbaijan and the migrants themselves,” said Home Affairs Commissioner Cecilia Malmström, speaking in the margins of the Justice and Home Affairs Council in Brussels.

Rörlighetspartnerskapet mellan EU och Azerbajdzjan fastställer en uppsättning politiska mål och identifierar ett antal områden där ytterligare dialog och samarbete mellan EU och Azerbajdzjan kommer att fortsätta för att säkerställa att rörligheten för personer hanteras så effektivt som möjligt.

Measures will be launched to enhance Azerbaijan’s ability to manage legal and labour migration, including circular and temporary migration; to improve the way it deals with issues relating to asylum and the protection of refugees; to prevent and combat irregular migration, including smuggling of migrants and trafficking in human beings; and to maximise the development impact of migration and mobility.

Bakgrund

Azerbajdzjan och EU inledde diskussioner om ett mobilitetspartnerskap i februari 2012. Förhandlingarna slutfördes hösten 2013.

Förra veckan undertecknade EU och Azerbajdzjan ett avtal om viseringslättnader som gör det billigare och snabbare för medborgare i Azerbajdzjan att skaffa visum för kortare vistelse så att de kan resa i hela Schengenområdet (IP / 13 / 1184).

Annons

Hittills har EU undertecknat mobilitetspartnerskap med Republiken Moldavien och Kap Verde 2008, med Georgien 2009, med Armenien 2011 och med Marocko tidigare i år (IP / 13 / 513). Förhandlingarna med Tunisien avslutades den 13 november. Underskriften kommer att ske inom kort. Förhandlingar i syfte att ingå liknande avtal med Jordanien har också inletts.

Mobilitetspartnerskap ger en flexibel och icke-rättsligt bindande ram för att säkerställa att människors rörlighet mellan EU och ett tredjeland kan hanteras effektivt. Tillsammans med avtalen om förenklad visering och återtagande som förväntas träda i kraft i början av 2014, kommer det att vara nyckelinstrumentet för att öka rörligheten för EU- och Azerbajdzjans medborgare i en välskött och säker miljö. De utgör en del av den globala migrationsstrategi som utvecklats av EU under de senaste åren (IP / 11 / 1369 och MEMO / 11 / 800).

Under 2012 nådde antalet ansökningar om Schengenvisum i Azerbajdzjan 52 082 – en ökning med 34 % jämfört med 2010. Tyskland fick flest ansökningar (13,269 9,553), följt av Frankrike (7,049 XNUMX) och Tjeckien (XNUMX XNUMX).

Enligt uppgifter från Eurostat om uppehållstillstånd var det 2012 22 azerbajdzjanska medborgare bosatta i EU 469. Nästan hälften av dem var bosatta i Tyskland (10,090 2), följt av Frankrike (828 2,000), Storbritannien och Nederländerna (XNUMX XNUMX).

Mer information

Cecilia Malmströms webbplats

Följ kommissarie Malmström vidare Twitter

GD Inrikes frågor webbplats

Följ GD Inrikes frågor på Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend