Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Partnerskap för rörlighet som undertecknades mellan EU och Azerbajdzjan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Flag_EU_AzerbaijanEU och Republiken Azerbajdzjan startade officiellt ett mobilitetspartnerskap. Idag (5 december), kommissionär för inrikesfrågor Cecilia Malmström, ambassadör Fuad Isgandarov, Azerbajdzjan och ministrarna med ansvar för migration från de åtta medlemsländer som deltar i detta partnerskap (Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Litauen, Nederländerna, Polen, Slovenien, och Slovakien) undertecknade en gemensam förklaring som inrättade en ram för det framtida samarbetet på området migration och rörlighet.

"Lanseringen av detta mobilitetspartnerskap är ännu ett viktigt steg mot att föra europeiska och azerbajdzjanska medborgare närmare. Tack vare dialog och specifikt samarbete kan vi bättre säkerställa en gemensam och ansvarsfull hantering av migration i unionens, Azerbajdzjan och migranter själva, säger kommissionär för inrikes frågor Cecilia Malmström och talar i marginalen för rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel.

Partnerskapet för mobilitet mellan EU och Azerbajdzjan fastställer en uppsättning politiska mål och identifierar ett antal områden där ytterligare dialog och samarbete mellan EU och Azerbajdzjan kommer att fortsätta för att säkerställa att personers rörelse hanteras så effektivt som möjligt.

Annons

Åtgärder kommer att inledas för att förbättra Azerbajdzjans förmåga att hantera laglig och arbetskraftsmigration, inklusive cirkulär och tillfällig migration. förbättra sättet att hantera frågor som rör asyl och skyddet av flyktingar, att förebygga och bekämpa olaglig migration, inklusive smuggling av migranter och människohandel, och maximera utvecklingseffekterna av migration och rörlighet.

Bakgrund

Azerbajdzjan och EU inledde diskussioner om ett mobilitetspartnerskap i februari 2012. Förhandlingarna avslutades hösten 2013.

Annons

Förra veckan tecknade EU och Azerbajdzjan ett visumfacilitetsavtal som gör det billigare och snabbare för medborgare i Azerbajdzjan att få visum för kortare vistelse så att de kan resa genom hela Schengenområdet (IP / 13 / 1184).

Hittills har EU tecknat mobilitetspartnerskap med Republiken Moldavien och Kap Verde i 2008, med Georgien i 2009, med Armenien i 2011 och med Marocko tidigare i år (IP / 13 / 513). Förhandlingarna med Tunisien avslutades den 13: e november. Signaturen kommer att ske inom kort. Förhandlingar för att ingå liknande avtal med Jordanien har också inletts.

Mobilitetspartnerskap tillhandahåller en flexibel och icke-juridiskt bindande ram för att säkerställa att människors rörelse mellan EU och ett tredje land kan hanteras effektivt. Tillsammans med visumfaciliserings- och återtagandeavtalen som förväntas träda i kraft i början av 2014 kommer det att vara det viktigaste instrumentet för att öka mobiliteten för EU- och Azerbajdzjan-medborgarna i en välskött och säker miljö. De utgör en del av den globala migrationsstrategin som utvecklats av EU under de senaste åren (IP / 11 / 1369 och MEMO / 11 / 800).

I 2012 nådde antalet Schengenvisumansökningar i Azerbajdzjan 52 082 - en ökning med 34% jämfört med 2010. Tyskland fick flest ansökningar (13,269), följt av Frankrike (9,553) och Tjeckien (7,049).

Enligt Eurostat-uppgifterna om uppehållstillstånd var det i 2012 22 469 aserbajdsjanska medborgare bosatta i EU. Nästan hälften av dem var bosatta i Tyskland (10,090), följt av Frankrike (2 828), Storbritannien och Nederländerna (2,000).

Mer

Cecilia Malmström hemsida

Följ kommissionär Cecilia Malmström på Twitter

GD Inrikes frågor hemsida

Följ GD inrikes frågor Twitter

EU

Vecka framåt: Det tillstånd vi befinner oss i

publicerade

on

Den här veckans stora uppslag blir EU -kommissionens ordförande von der Leyens 'State of the EU' (SOTEU) tal till Europaparlamentet i Strasbourg. Det är en inbillning lånad från USA, när USA: s president talar till kongressen i början av varje år och lägger fram sina (och det har alltid varit ett han hittills) planer för det kommande året. 

Jag är alltid förvånad över amerikanskt självförtroende och nästan oförstörbar tro på att Amerika är den största nationen på jorden. Även om du tycker att du är helt underbar måste vara ett roligt sinnestillstånd, får USA: s parloösa tillstånd på så många nivåer för närvarande mig att tro att det alltför kritiska ögat som européer kastar på sin lott kan vara ett hälsosammare perspektiv. Ibland skulle det dock vara trevligt om vi kunde erkänna EU: s många fördelar och vara lite mer ”europeiska och stolta”.

Det är svårt att bedöma hur stort intresse SOTEU utövar utanför dem som är mest engagerade i EU: s verksamhet. I regel går européer, förutom en liten grupp av de mest fromma, inte och gnäller om hur blommande EU är, eller i allmänhet entusiastiska över sin riktning. Även om vi kanske funderade på kontrafaktiska, har Storbritannien gett varje EU -medborgare ett mycket starkt utseende av "vad händer om?" 

Annons

Tittar på var världen ser ut som om EU är i ett friskare tillstånd än de flesta - detta har också en bokstavlig innebörd i år, vi är förmodligen den mest vaccinerade kontinenten på jorden, det finns en ambitiös plan att turboladda vår ekonomi ur dess pandemiska nedgång och kontinenten har stack ut hakan och bestämde sig för att inte göra något annat än att leda världen mot klimatförändringarna. Jag känner personligen ett stort hopp av att vi verkar ha gemensamt bestämt att tillräckligt är nog för dem inom EU som vill backa på demokratiska värderingar och rättsstatsprincipen. 

Flera förslag kommer från kommissionen denna vecka: Vestager kommer att presentera planen för "Europas digitala decennium"; Borrell kommer att lägga fram EU: s planer för förbindelser med Indo-Stillahavsområdet; Jourova kommer att beskriva EU: s plan för att skydda journalister. och Schinas kommer att presentera EU: s paket om nödsituationer och beredskap för hälsa. 

Det är naturligtvis en plenarsession i parlamentet. Förutom SOTEU kommer den humanitära situationen i Afghanistan och EU: s förbindelser med talibanregeringen att diskuteras. mediefrihet och rättsstatsprincipen i Polen, Europeiska hälsounionen, EU: s blåkort för högutbildade migranter och HBTIQ -rättigheter diskuteras alla.

Annons

Fortsätt läsa

EU

Vecka framåt: Förvarnad är underarmad

publicerade

on

Kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič kommer att presentera kommissionens andra årliga strategiska framtidsrapport på onsdagen (8 september). Rapporten kommer en vecka före kommissionens ordförandes årliga ”State of the EU” -tal. Initiativet är en del av ett försök att se till att EU är motståndskraftigt inför utmaningar, men också kan förbereda sig genom att förankra framförhållning i alla aspekter av beslutsfattandet. Rapporten 2021 kommer att titta på strukturella globala megatrender mot 2050 som kommer att påverka EU och kommer att identifiera områden där EU kan öka sitt globala ledarskap. 

På tisdag (7 september) kommer kommissionär Hahn att hålla en presskonferens om antagandet av ramarna för gröna obligationer, EUGBS (European Green Bond Standard) syftar till att vara ett ”robust verktyg för att visa att de finansierar legitima gröna projekt i linje med EU: s taxonomi ”.

Parlamentet

Annons

Europe fit for the Digital Age Executive Vice President och konkurrenskommissionär Margrethe Vestager kommer att träffas (6 september) med ordförandena för fem kommittéer (INGE, ITRE, IMCO, LIBE, AIDA) i parlamentet för att utbyta åsikter om den digitala agendan. 

Kvinnorättskommittén och delegationen för förbindelserna med Afghanistan kommer att träffas för att diskutera situationen för kvinnor och flickors rättigheter.

Specialkommittén för att slå mot cancer kommer att sammanträda på torsdag (9 september) för att diskutera utbyte av hälsodata och digitalisering inom cancerförebyggande och vård samt en uppdatering om genomförandet av EU: s kemikaliestrategi för hållbarhet i sammanhanget av förebyggande av cancer.

Annons

Underkommittén för säkerhet och försvar kommer att diskutera situationen i Afghanistan, samt en studie om 'EU -beredskap och svar på kemiska, biologiska, radiologiska och kärnkraftshot' (CBRN) och Sven Mikser MEP (S&D, EE) utkast till rapport om ' Utmaningar och utsikter för multilaterala vapen för massförstörelse vapenkontroll och nedrustningsregimer '. 

Domstol

Europeiska unionens domstol kommer att yttra sig om återvinning av 2.7 miljarder euro från Storbritannien för dess misslyckande med att införa en riskbaserad strategi för tullkontroll, trots upprepade varningar från OLAF, EU: s oberoende bedrägeribekämpningskontor. Underlåtenheten att ta itu med denna fråga innebar också att EU -tillverkare var tvungna att konkurrera med undervärderade varor som kom till EU via EU. OLAFs siffra omfattar åren 2011-2017. Andra viktiga bedömningar förväntas inom området asyl (C-18/20, C-768/19).

Rådet

Jordbruks- och fiskeministrarna kommer att sammanträda informellt 5-7. Ekonomi- och finansministrarna kommer att ha ett informellt möte genom videokonferens den 6 september och ha ett annat informellt möte den 10-11. Som vanligt kommer Eurogruppen att träffas inför det inkluderande mötet den 10. 

ECB

Europeiska centralbanken kommer att ha sitt ordinarie månatliga möte på torsdag, med inflationen nu överstigande 2%, alla blickar kommer att riktas mot vad ECB ska göra härnäst.

Tunisien

EU: s höga representant Josep Borrell besöker Tunisien på fredagen (10 september). I juli avskedade den tunisiske presidenten Kais Saied premiärministern och misstänkte att parlamentet åberopade nödmakter inför demonstrationer över ekonomiska svårigheter och en ökning av Covid-19-fall. EU har uppmanat Tunisien att respektera dess konstitution och rättsstatsprincipen. . 

Fortsätt läsa

EU

Tillbaka till skolan, EU Reporters blick på veckan som kommer

publicerade

on

Till er som lyckades komma undan för ett återställande sommaruppehåll, bra jobbat, ni behöver det. Nästa term kommer att bli (en annan) upptagen. 

Mycket lagstiftning har startat sin lagstiftningsresa genom EU: s komplexa beslutsfattande maskin, med massor av mycket köttiga förslag på väg att skivas, tärnas och kryddas och slutligen kastas i förlikningskommitténs stekpanna som ska presenteras klockan fem av en blekögd politiker som en hårt vunnit presidentskapstriumf. Bland de stora är de digitala och "Fit for 55" klimatförslagen. Klimatförslagen lovar att bli särskilt blåmärken med tanke på att klimatförpliktelsen för klimatförpliktelser redan har enats; att hitta en slutlig balans mellan förslagen kommer att kräva hästhandel av en hittills okänd skala.

Brysselbanan var ganska vilande i augusti tills de katastrofala händelserna i Afghanistan medförde 20 års västerländskt ingripande till en mindre än triumferande panikfylld och orolig utgång. "Väst" ligger i en trasig röra, med förtroende på en all-time low. Von der Leyen -kommissionen presenterade sig som en "geopolitisk", Bidens administration förklarade "Amerikas tillbaka!" - och ändå är vi här. En sak jag har lärt mig är att saker aldrig är så dåliga att de inte kan bli värre. Talibanernas triumf och den brutala påminnelsen om att ISIS inte försvunnit kommer att ge stöd åt dem som stöder sina ideal någon annanstans. Det är inte en vacker bild, men Europa och det bredare ”väst” måste ha sitt bättre jags mod som försvarar rättigheter, demokrati, rättsstatsprincipen och välstånd både hemma och utomlands. 

Annons

Nästa vecka kommer utrikes- och försvarsministrar att samlas för informella råd för att diskutera efterdyningarna av de senaste händelserna. Den allvarliga instabiliteten närmare hemmet i bland annat Nordafrika, Libanon och Vitryssland - och naturligtvis Afghanistan.

Försvarsministrarna kommer att träffas för att diskutera EU: s strategiska kompass, målet är att ha ett komplett dokument till november; senaste händelser har visat att EU måste ta mer ansvar och samordnade åtgärder inom säkerhet och försvar.

På tisdag (31 augusti) kommer det att finnas ett extra möte med justitieminister och inrikesministrar som kommer att samlas för att diskutera hur de kommer att hantera den oundvikliga rörelsen av människor från Afghanistan, vidarebosättning i EU och även stödja de grannländer som redan har tas emot miljoner flyktingar som kommer att behöva mer ekonomiskt stöd.

Annons

Rättsregel

Det är svårt att vara en ledstjärna för rättsstatsprincipen utomlands, om dina egna beståndsdelar med glädje sliter på normer, vilket leder mig till Polen och Ungern där stasis har förblivit under sommaren.

Von der Leyen motbevisade parlamentsledamöter och juridiska experter i ett brev på fem sidor som listade hur Ungern brutit mot sex av åtta rättsstatsprinciper kopplade till utgifterna för EU-budgeten och bör därför utlösa den nyligen präglade "rättsstatsprincipen" mekanism för att förhindra missbruk av medel. Von der Leyen skrev att parlamentsledamöterna inte hade lämnat tillräckligt med bevis för överträdelserna och att kommissionen ”inte har blivit korrekt uppmanad att agera”.

Polens beräkningsdag den 16 augusti var en icke-händelse, med ytterligare förhandsgranskning från kommissionens huvudkontor. Man kan inte låta bli att tro att det finns någon i kommissionens juridiska tjänst som har citatet Douglas Adams inramat på väggen: ”Jag älskar deadlines. Jag älskar det tjusande ljudet de gör när de går. ”

Kommissionen sparkade burken på vägen när de ”läste och analyserade” Polens svar. Vice president Jourova besöker Polen på måndag (30 augusti). Ljuden från justitieminister Zbigniew Ziobro är inte uppmuntrande, nyligen tweetade att EU är inblandat i ett ”hybridkrig” mot EU. 

Under tiden fortsätter Slovenien att stanna på att nominera åklagare till Europeiska åklagarmyndigheten, medan Slovens premiärminister Jansa blockerar nomineringar.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend