Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Partnerskap för rörlighet som undertecknades mellan EU och Azerbajdzjan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Flag_EU_AzerbaijanEU och Republiken Azerbajdzjan startade officiellt ett mobilitetspartnerskap. Idag (5 december), kommissionär för inrikesfrågor Cecilia Malmström, ambassadör Fuad Isgandarov, Azerbajdzjan och ministrarna med ansvar för migration från de åtta medlemsländer som deltar i detta partnerskap (Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Litauen, Nederländerna, Polen, Slovenien, och Slovakien) undertecknade en gemensam förklaring som inrättade en ram för det framtida samarbetet på området migration och rörlighet.

"Lanseringen av detta mobilitetspartnerskap är ännu ett viktigt steg mot att föra europeiska och azerbajdzjanska medborgare närmare. Tack vare dialog och specifikt samarbete kan vi bättre säkerställa en gemensam och ansvarsfull hantering av migration i unionens, Azerbajdzjan och migranter själva, säger kommissionär för inrikes frågor Cecilia Malmström och talar i marginalen för rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel.

Partnerskapet för mobilitet mellan EU och Azerbajdzjan fastställer en uppsättning politiska mål och identifierar ett antal områden där ytterligare dialog och samarbete mellan EU och Azerbajdzjan kommer att fortsätta för att säkerställa att personers rörelse hanteras så effektivt som möjligt.

Åtgärder kommer att inledas för att förbättra Azerbajdzjans förmåga att hantera laglig och arbetskraftsmigration, inklusive cirkulär och tillfällig migration. förbättra sättet att hantera frågor som rör asyl och skyddet av flyktingar, att förebygga och bekämpa olaglig migration, inklusive smuggling av migranter och människohandel, och maximera utvecklingseffekterna av migration och rörlighet.

Bakgrund

Azerbajdzjan och EU inledde diskussioner om ett mobilitetspartnerskap i februari 2012. Förhandlingarna avslutades hösten 2013.

Förra veckan tecknade EU och Azerbajdzjan ett visumfacilitetsavtal som gör det billigare och snabbare för medborgare i Azerbajdzjan att få visum för kortare vistelse så att de kan resa genom hela Schengenområdet (IP / 13 / 1184).

Annons

Hittills har EU tecknat mobilitetspartnerskap med Republiken Moldavien och Kap Verde i 2008, med Georgien i 2009, med Armenien i 2011 och med Marocko tidigare i år (IP / 13 / 513). Förhandlingarna med Tunisien avslutades den 13: e november. Signaturen kommer att ske inom kort. Förhandlingar för att ingå liknande avtal med Jordanien har också inletts.

Mobilitetspartnerskap tillhandahåller en flexibel och icke-juridiskt bindande ram för att säkerställa att människors rörelse mellan EU och ett tredje land kan hanteras effektivt. Tillsammans med visumfaciliserings- och återtagandeavtalen som förväntas träda i kraft i början av 2014 kommer det att vara det viktigaste instrumentet för att öka mobiliteten för EU- och Azerbajdzjan-medborgarna i en välskött och säker miljö. De utgör en del av den globala migrationsstrategin som utvecklats av EU under de senaste åren (IP / 11 / 1369 och MEMO / 11 / 800).

I 2012 nådde antalet Schengenvisumansökningar i Azerbajdzjan 52 082 - en ökning med 34% jämfört med 2010. Tyskland fick flest ansökningar (13,269), följt av Frankrike (9,553) och Tjeckien (7,049).

Enligt Eurostat-uppgifterna om uppehållstillstånd var det i 2012 22 469 aserbajdsjanska medborgare bosatta i EU. Nästan hälften av dem var bosatta i Tyskland (10,090), följt av Frankrike (2 828), Storbritannien och Nederländerna (2,000).

Mer

Cecilia Malmström webbplats

Följ kommissionär Cecilia Malmström på Twitter

GD Inrikes frågor webbplats

Följ GD inrikes frågor Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend