Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

EU åtar sig att finansiera African-ledda internationella stöduppdrag i Centralafrikanska republiken

DELA MED SIG:

publicerade

on

MDG - CAR - Centrala afro 009Eftersom den politiska och humanitära situationen i Centralafrikanska republiken (CAR) gradvis försämrats för mer än ett år har Europeiska kommissionen fortsatt att mobilisera sitt utvecklingsbistånd för att hjälpa människor och förbättra deras säkerhet.

På 5 December 2013 godkände EU: s politiska och säkerhetsutskott en begäran från Afrikanska unionen (daterad 21 November 2013) riktad till Europeiska unionen för finansiering av € 50 miljoner för det afrikanska ledda internationella stöduppdraget i CAR (AFISM- BIL).

"AFISM-CAR kommer att bidra till stabiliseringen av landet och skyddet av lokala befolkningar, skapa förutsättningar för humanitärt bistånd och reformen av säkerhets- och försvarssektorn", säger kommissionär för utveckling, Andris Piebalgs.

"Jag berömmer våra afrikanska partners outtröttliga ansträngningar för att arbeta för att stabilisera Centralafrikanska republiken. Detta senaste EU-bidrag på 50 miljoner euro kommer att hjälpa AFISM-CAR att i nära samordning med FN och andra partner bidra till en resolution av denna kris. Jag uppmanar Centralafrikanska republikens övergångsmyndigheter att ta ansvar för omedelbart upphörande av fientligheter och att utan dröjsmål genomföra övergångsavtalet, tillåta att val hålls och en återgång till konstitutionell ordning senast i februari 2015, "tillade Höga Representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik / EU-kommissionens vice ordförande Catherine Ashton.

Ekonomiskt stöd från EU bör mobiliseras genom den afrikanska fredsfaciliteten (en del av Europeiska utvecklingsfonden - EUF) och bör täcka kostnaderna för utsläppsrätter, boende och utfodring av de trupper som sätts ut på fältet. Lönen till civil AFISM-CAR-personal och olika driftskostnader som transport, kommunikation eller medicinska tjänster bör också stödjas av anläggningen. Detta stöd är viktigt för att uppdraget ska fungera korrekt.

Trots att det har försämrats avsevärt på grund av den säkerhets- och institutionella situationen har EU: s utvecklingssamarbete aldrig upphört i CAR. Att skapa jobb genom vägunderhållsprojekt, hanteringen av de offentliga finanserna och restaureringen av en operativ politik som skyddar befolkningen är bland prioriteringarna för EU: s samarbete med CAR.

För detta ändamål håller på att förbereda projekt som kostar 23 miljoner med hjälp av medel från 10th Europeiska utvecklingsfonden och måste beslutas före slutet av 2013. Omedelbar prioritet, när säkerhet återställs, kommer att vara att stödja övergångsprocessen mot återställandet av demokratiska institutioner och tillhandahållandet av grundläggande sociala tjänster till befolkningen.

Annons

Europeiska unionen är den största givaren av humanitärt bistånd till CAR, vilket mer än fördubblat sitt bidrag i år till € 20 miljoner. Under de senaste månaderna har det också förstärkt sitt permanenta humanitära expertteam på marken. Kommissionär Georgieva har besökt landet två gånger under de senaste sex månaderna för att bedöma omfattningen av den humanitära krisen.

Bakgrund: Afrikas fredsanläggning

Den afrikanska fredsfaciliteten skapades i 2004 som svar på begäran från afrikanska ledare vid toppmötet i Afrikanska unionen i Maputo i 2003. Genom den afrikanska fredsfaciliteten står EU i spetsen för internationellt stöd till fred och säkerhet i Afrika, vilket ger betydande finansiering för afrikanska fredsoperationer. Afrikanska fredsfaciliteten stöder till exempel Afrikanska unionens uppdrag i Somalia (AMISOM) sedan 2007 och det internationella stöduppdraget till Mali under afrikansk ledning (AFISMA) i 2013. Kostnader relaterade till militär utrustning omfattas inte av faciliteten.

Webbplatsen för den afrikanska fredsfaciliteten

Deklaration du porte-parole de Catherine Ashton, Haute Représentante de l'UE, sur les violences en République centrafricaine et l'adoption par le Conseil de sécurité de la Resolution 2127 (2013)

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend