Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Expertkommentar: Ukraina – Janukovitj är fångad i sin egen fälla

DELA MED SIG:

publicerade

on

7493By Marie Mendras, Associate Fellow, Chatham House Russia and Eurasia Programme. –
Toppmötet i Vilnius visade sig oväntat vara ett historiskt landmärke för att avslöja det verkliga tillståndet i förbindelserna mellan EU och Ryssland och för att skaka om ukrainsk politik.

Verklighetskontroll

Först nedvärderad av skynda observatörer som ett nederlag för Europeiska unionen och en "seger" för Vladimir Putin, framstår Vilnius-toppmötet den 28-29 november idag som ett välgörande sanningens ögonblick, en "Reality Check", titeln på konferensen av Litauens president Dalia Grybauskaité vid sidan av det officiella evenemanget. Fyra dagar efter den ukrainska presidenten Viktor Janukovitjs ynkliga framträdande vid mötet mellan EU och det östliga partnerskapet, röstade 186 deputerade för den ukrainska regeringens bortgång, 40 omröstningar under den två tredjedels majoritet som behövdes för att rösta bort regeringen. Och gatuprotesterna fortsätter.

Det är ovanligt att höra så många europeiska politiker, tillsammans med EU:s topptjänstemän, dela samma kritiska bedömning av ryska och ukrainska styrande eliter. EU-kommissionär Stefan Füle, Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Polens utrikesminister Radek Sikorski, bland andra, bekräftade det europeiska engagemanget i det östliga partnerskapets ekonomier och samhällen och pekade tydligt på Moskva som den främsta spoilern. I sina kommentarer efter toppmötet fördömde Herman Van Rompuy och Jose-Manuel Barroso Rysslands "veto" över sina grannars beslut.

Polens förre president Aleksander Kwaśniewski och EU-parlamentets tidigare president Pat Cox, båda företrädare för Europaparlamentet, dolde inte sin irritation över Janukovitjs bedrägliga beteende. Under loppet av sitt 18 månader långa uppdrag med "goda kontor" för att nå ett associeringsavtal gjorde de 25 besök i Ukraina, hade 18 möten ansikte mot ansikte med presidenten och lika många med premiärminister Mykola Azarov. Stötestenen var fängslandet av Julia Tymosjenko (avbildad) − "selektiv rättvisa", betonade de − inte ett ukrainskt krav på enorm ekonomisk "kompensation". Och plötsligt, i november, hävdade Janukovitj att han behövde de ryska pengarna och steg tillbaka från sin första förlovning i mars 2012.

Ukrainska oppositionsledare uttryckte sin beslutsamhet att fälla den nuvarande regimen. Vitali Klitschko, Arseniy Yatsenyuk, Oleh Tyahnybok och Petro Poroshenko representerar olika politiska familjer, men de är överens om anti-korruptionen och den proeuropeiska kampen för att dra sitt land ur ekonomisk nedgång.

Janukovitj fångade i en fälla han själv gjorde

På bara några dagar förlorade den ukrainske presidenten oåterkallelig trovärdighet. Invald i början av 2010, har hans presidentlegitimitet sjunkit sedan dess och faller nu snabbt. Han visar inga personliga egenskaper eller karisma som kan hjälpa honom att återfå auktoritet och respekt i sitt eget land och utomlands; Den 29 november var en Black Friday för honom. På morgonen uppvaktades han fortfarande av några europeiska ledare, i hopp om att han skulle göra en mer positiv förklaring om framtida framsteg. Vid lunchtid uttryckte samma ledare offentligt sin besvikelse, medan hans nyckelmotståndare stod på scenen och fick ett varmt mottagande. Sen på eftermiddagen hade polisen i Kiev med våld skingrat en fredlig demonstration, många skadades och presidenten var tvungen att be om ursäkt (och säga att han kommer att avskeda Kievs polischef). Dagen efter återupptogs gatuprotesterna.

En missnöjd Janukovitj symboliserar den instabila och opålitliga naturen hos en semi-oligarkisk, helt klientelistisk regim. Hans inställning kastar också grovt ljus över hans förhållande till Vladimir Putin, och på Putins egna härskande metoder. Den 9 november höll de två presidenterna ett möte där Putin enligt uppgift hotade Janukovitj med ekonomisk vedergällning, och kanske fler, om han gick vidare med EU-avtalet. Putin ska också ha lovat ekonomiskt stöd och förmåner, vilket skulle vara mycket användbart om den ukrainske presidenten vill kandidera igen 2015 och behöver "kampanjsötningsmedel". Sådana löften är flyktiga, men gör de "skyldiga" till gisslan.

I själva verket är Rysslands påtryckningar inget nytt fenomen. De mest slående episoderna var de på varandra följande "gaskrigen" efter den orangea revolutionen 2004. Putin stoppade leveransen av naturgas till Ukraina, ett huvudsakligt transitland, och flera EU-stater berövades uppvärmning. Förra sommaren drabbades Ukraina av ett selektivt embargo från Ryssland och förlorade en betydande del av sina exportintäkter. Det är då EU borde ha förstått att Janukovitj inte längre var hans egen herre och skulle spela ett falskt spel med Bryssel.

Annons

Putins framgångar blev kortvariga

Putins utpressning har avslöjat hans metoder. Han ser nu mer orolig, samarbetsvillig och angelägen om att hålla inne europeisk attraktion i vad han påstår vara Rysslands naturliga "sfär av privilegierade intressen". Han upprepar samma misstag igen.

2004 var han i Ukraina på tröskeln till presidentvalet och tjafsade ukrainska väljare på tv för att rösta på sin kandidat Viktor Janukovitj. Han fick motsatt resultat. Nio år senare har han rent ut blandat sig i Ukrainas politik och drivit ut folk på gatan. När han fortsätter att utöva påtryckningar och hotar demonstranter med mer straffbara ekonomiska åtgärder, blir det tydligare och tydligare för både européer, ryssar och ukrainare att Vladimir Putin fruktar fri konkurrens, rättsstatsprincipen och öppna samhällen.

Vilniuskrisen var en tuff läxa för EU, men man kan lära sig av den och lämna dörren öppen. Det är en tuffare utmaning för Ukraina; stigen är smal. Ett stort ansvar faller nu på den ukrainska oppositionen och det civila samhället, samt Georgien och Moldavien, som i Vilnius formellt paraferade sina processer mot ett associeringsavtal med EU. Dessa två små länder, försvagade av Moskva-stödda interna territoriella tvister, har nu blivit frontlinjer i det östliga partnerskapet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend