Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

EU utlovar nytt finansiellt stöd för att hjälpa utvecklingsländerna att genomföra WTO handelslättnader avtalet

DELA MED SIG:

publicerade

on

wto-meet-begins-on-tisday-high-stakes-for-indias-food-programme_021213015602I ett steg för att stödja ett snabbt genomförande av Världshandelsorganisationens (WTO) handelslättnadsavtal, som kommer att hjälpa utvecklingsländer genom att förenkla, harmonisera och modernisera internationella gränsförfaranden, åtog sig utvecklingskommissionär Andris Piebalgs och handelskommissionär Karel De Gucht idag att täcka en betydande del av utvecklingsländernas finansieringsbehov för att genomföra avtalet.

EU:s stöd, värt cirka 400 miljoner euro under fem år, svarar mot krav på hjälp från länder som är mest behövande för att uppfylla och dra full nytta av avtalet för tillväxt och utveckling. Avtalet godkändes vid WTO:s nionde ministerkonferens på Bali, Indonesien, den 9-3 december 6.

Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs sa: "Investeringar i handel är grundläggande för att öka tillväxten och utvecklingen i ett land. EU:s stöd till handel har hjälpt till att lyfta miljontals människor ur fattigdom under det senaste decenniet och kommer att förbli nyckeln till vårt utvecklingsarbete. Vi vill se till att alla länder kan dra nytta av fördelarna som genomförandet av handelslättnadsavtalet kan erbjuda; det är därför vi är beredda att nå vår fulla potential och hjälpa den att nå våra partnerländer."

Handelskommissionär Karel De Gucht tillade: "EU vill sända ett avgörande budskap om att ett snabbt genomförande av detta handelsförenklade avtal är avgörande för utvecklingsländerna. Avtalet kommer att göra det enklare och billigare för utvecklingsländer att handla, med de största vinsterna i syd-sydhandeln, och därigenom underlätta deras integration i regionala och globala värdekedjor. Avkastningen på en relativt blygsam förhandsinvestering kommer att vara betydande i termer av tillväxt, jobb och utveckling.”

EU kommer att sträva efter att åtminstone bibehålla sin nuvarande nivå av stöd till handelslättnad under en femårsperiod. med början från undertecknandet av avtalet om underlättande av handeln, nämligen 400 miljoner euro under fem år, eller över en tredjedel av utvecklingsländernas beräknade behov, främst genom EU:s regelbundna biståndskanaler. Inom detta belopp är den också redo att ge ett bidrag på upp till 30 miljoner euro till en särskild facilitet för att underlätta internationell handel för de mest brådskande åtgärderna för att anpassa lagstiftning och förfaranden i utvecklingsländer till det nya avtalet.

EU-stöd kommer att tillhandahållas inom ramen för dess regelbundna handelsrelaterade bistånd till utvecklingsländer. EU arbetar för närvarande med fördelningen av sitt utvecklingsbistånd för perioden 2014-2020, och tiden är därför mogen för utvecklingsländerna att återspegla sina handelsbehov, inklusive för handelslättnad, i sina utvecklingsstrategier och inkludera dem i sina prioriteringar för EU-bistånd för perioden 2014-2020. EU:s bistånd kommer att finansieras dels från EU:s budget, under förutsättning att de nödvändiga rättsliga instrumenten godkänns, och dels från Europeiska utvecklingsfonden (EDF), som för närvarande håller på att ratificeras av medlemsstaterna.

Samtidigt erkänner EU det potentiella värdet av en dedikerad anläggning som finansieras gemensamt av de stora givarna för att stödja handelsförenklingsavtalet. En sådan internationell facilitet skulle ge inledande snabbfinansiering och fylla i luckor i pågående eller planerad finansiering för att göra efterlevnaden av handelslättnadsavtalet fullt och snabbt möjligt.

Annons

Förenklade handel avser åtgärder som syftar till att förenkla, modernisera och harmonisera varuimport, förbättra gränsskatteuppbörden, export- och transiteringsförfaranden, särskilt tullkraven men också de från många andra myndigheter som verkar vid gränserna. Möjliga åtgärder inkluderar förenklingar, standardisering och minskning av antalet anpassade formulär samt datorisering. WTO:s handelslättnadsavtal skapar en internationell ram för dessa reformer och sprider därmed fördelarna med handelslättnad över hela världen.

Bakgrund

Att säkerställa efterlevnaden av själva handelslättnadsavtalet kommer att innebära begränsade kostnader. enligt en världsbank1 studien skulle dessa vara i intervallet 123,000 970,000 € - XNUMX XNUMX € per land för kapacitetsuppbyggnad och tekniskt bistånd (exklusive utrustning och personal).

Men för att dra nytta av den fulla potentialen av handelslättnadsåtgärder har Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD)2 uppskattar finansieringsbehov från 3.5 till 19.7 miljoner euro under 3-5 år (dvs. 11.6 miljoner euro i genomsnitt). Huvuddelen av kostnaderna (70–90 %) skulle vara kopplade till inrättandet av ett enda fönster för inlämning av dokument, särskilt kostnader för personal och utrustning. Kostnaderna för procedurfrågor skulle sannolikt inte överstiga uppskattningsvis 1 miljon euro per land.

Baserat på WTO:s uppskattning av att två tredjedelar av dess medlemskap är utvecklingsländer (cirka 100 länder, inklusive tillväxtekonomier och råvarurika länder), kan man extrapolera att 100 miljoner euro i finansiering behövs för att implementera de procedurmässiga delarna av handelsförenklingsavtalet. Även om man tar hänsyn till kostnaderna för personal och utrustning skulle finansieringsbehovet stiga till totalt cirka 1 miljard euro under fem år.

EU och dess medlemsstater är världens ledande leverantörer av Aid for Trade och i synnerhet stöd för handelslättnad3. Under femårsperioden 2007–2011 (senaste tillgängliga siffror) tillhandahöll EU och dess medlemsstater tillsammans totalt cirka 650 miljoner euro för handelslättnad, vilket motsvarar 60 % av det totala stödet under perioden. . EU är självt världens ledande leverantör av stöd för handelslättnad med 48 % av totalen 2011. Den bredare Aid for Trade-agendan, som inkluderar handelsinfrastruktur och andra utgifter, uppgick de senaste åren till cirka 10 miljarder euro årligen för EU och dess medlemsländer.

Idag finns det ett gäspande gap mellan utvecklade länder och utvecklingsländer när det kommer till gränsförfaranden. I genomsnitt kräver OECD-länderna fem dokument i tullen och det tar 10 dagar att klara varor till en kostnad av cirka 735 euro per container. Däremot kräver afrikanska länder i genomsnitt dubbelt så många dokument, upp till 35 dagar för att klara export och 44 dagar för att klara import, till en genomsnittlig kostnad per container på 1,285 1,535 € för export och XNUMX XNUMX € för import4. OECD uppskattar att en minskning av de globala handelskostnaderna med 1 % skulle öka den globala inkomsten med mer än 40 miljarder dollar (29.6 miljarder euro), varav 65 % skulle gå till utvecklingsländer.5

Flera utvecklingsländer har redan genomfört reformer. För en relativt blygsam investering på cirka 2-8 miljoner euro kan fördelarna vara enorma. Enligt 2011 års Global Aid for Trade Review ökade tullreformen i Kamerun intäkterna med 12 %; i Moçambique var siffran 50 % på två år trots stora tullsänkningar. I Moçambique tullar nu varor på två till fem dagar jämfört med 30 dagar tidigare. I Afrika söder om Sahara kan en minskning av tiden vid gränsen med 5 % uppnå en ökning med 10 % av den formella intraregionala handeln och inkomstförluster från ineffektiva gränsförfaranden beräknas till över 5 % av BNP.

För mer information

Stöd till handel

MEMO/13/1076: WTO:s nionde ministerkonferens (Bali, Indonesien, 3–6 december 2013)

Kommissionsledamot De Gucht om resultatet av WTO:s nionde ministerkonferens, den 6 december 2013, Bali/Indonesien

Kommissionär De Gucht: "Det är dags för WTO", den 4 december 2013, Bali/Indonesien

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend