Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Det första EU-rättsliga instrumentet för integrering av romer någonsin antagits

DELA MED SIG:

publicerade

on

Joana_Vadura2Alla 28 EU-medlemsstater har idag (9 december) åtagit sig att implementera en uppsättning rekommendationer, föreslagna av Europeiska kommissionen, för att öka den ekonomiska och sociala integrationen av romska samhällen. Rådets rekommendation antogs enhälligt av ministrar församlade i rådet mindre än sex månader efter kommissionens förslag (IP / 13 / 607, MEMO / 13 / 610). Det är det första rättsliga instrumentet någonsin på EU-nivå för integrering av romer. Med antagandet av rekommendationen förbinder sig medlemsländerna att vidta riktade åtgärder för att överbrygga klyftorna mellan romerna och resten av befolkningen.

”Dagens överenskommelse är en stark signal om att medlemsländerna är villiga att ta sig an den utmanande uppgiften med romsk integration direkt. Ministrarna har gjort ett enhälligt åtagande att förbättra situationen för romska samhällen på plats”, säger vicepresident Viviane Reding, EU:s justitiekommissionär. – De viktigaste verktygen för romsk integration ligger nu i medlemsländernas händer och det är viktigt att ord följs med handling. Vi kommer inte att tveka att påminna EU-länderna om deras åtaganden och se till att de levererar.”

"Antagandet av rekommendationen är en viktig demonstration av medlemsstaternas gemensamma engagemang att investera mer och mer effektivt i humankapital för att förbättra levnadsvillkoren för romer i hela Europa," sade kommissionären för sysselsättning, sociala frågor och integration László Andor .” Vi har inte råd att svika dem. Nu är det dags för medlemsländerna att anslå betydande EU-medel under perioden 2014-20, tillsammans med nationella pengar, för att hjälpa romska samhällen att förverkliga sin fulla potential och att visa politisk vilja på alla nivåer för att se till att pengarna används väl. .”

Smakämnen Rådets rekommendation om effektiva integrationsåtgärder för romer i medlemsländerna som antogs i dag ger specifik vägledning för att hjälpa medlemsstaterna att stärka och påskynda sina ansträngningar. Den rekommenderar att medlemsländerna vidtar riktade åtgärder för att överbrygga klyftorna mellan romerna och resten av befolkningen. Det förstärker EU-ramverket för nationella strategier för romers integration som alla medlemsländer enades om 2011 (IP / 11 / 789) genom att sätta förutsättningar för en effektiv integration av romer i medlemsländerna.

Baserat på kommissionens rapporter om romernas situation under de senaste åren fokuserar rekommendationen på de fyra områden där EU:s ledare undertecknade gemensamma mål för romers integration enligt EU:s ram för nationella strategier för romers integration: tillgång till utbildning, sysselsättning, hälsovård och bostäder. För att genomföra de riktade åtgärderna uppmanas medlemsstaterna att tilldela inte bara EU-medel utan även nationella medel och medel från den tredje sektorn till romsk integration – en nyckelfaktor som identifierades av kommissionen i sin utvärdering av medlemsstaternas nationella strategier förra året (IP / 12 / 499).

Dessutom ger den vägledning till medlemsländerna om övergripande politik för romsk integration, såsom att se till att strategierna är lokala, genomdriva antidiskrimineringsregler, följa en social investeringsstrategi, skydda romska barn och kvinnor och ta itu med fattigdom.

Nästa steg

Annons

Även om rekommendationen inte är juridiskt bindande, förväntas medlemsländerna nu genomföra konkreta åtgärder för att göra skillnad för romer på plats. En lägesrapport från kommissionen i juni visade att medlemsländerna måste bli bättre på att genomföra sina nationella strategier för romers integration enligt EU:s ramverk för nationella strategier för romers integration (Se land för land faktablad). Kommissionen kommer återigen att rapportera om framsteg som gjorts av medlemsstaterna under våren 2014.

Även om Europaparlamentet formellt sett inte är skyldigt att rösta i frågan, har det också stött rådets rekommendation, efter en omröstning den 5 december av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE). Kommittén godkände ett utkast till resolution om framsteg i genomförandet av nationella strategier för romers integration, som underströk de lokala och regionala myndigheternas roll i utvecklingen och genomförandet av den romska politiken, samt vikten av att anslå tillräckliga ekonomiska resurser till politiken för romsk integration. Resolutionen förväntas godkännas av Europaparlamentet i plenum i början av 2014.

Kommissionen å sin sida kommer att fortsätta att bedöma framstegen i sina egna årliga framstegsrapporter för romerna varje vår. Resultaten kommer också att matas in i Europeiska terminprocessen för samordning av den ekonomiska politiken. I maj 2013 utfärdade rådet, baserat på kommissionens förslag landsspecifika rekommendationer (CSR) för fem medlemsländer under den europeiska terminen i frågor som rör romer (Bulgarien, Tjeckien, Ungern, Rumänien, Slovakien). Dessa landsspecifika rekommendationer uppmanade de fem medlemsstaterna att säkerställa genomförandet av deras nationella romers integrationsstrategier och att integrera romska specifika åtgärder i relevant övergripande politik. Den årliga cykeln för den europeiska terminen säkerställer att romernas integration förblir fast och kontinuerligt på EU:s dagordning.

För att få påtagliga och hållbara resultat på plats bör budgetanslag säkerställas från nationella och EU:s resurser från och med 2014. EU:s strukturfonder, i synnerhet Europeiska socialfonden, kommer att förbli en viktig finansiell hävstång för att stödja integrering av romer. För den kommande budgetperioden har kommissionen föreslagit att integrationen av marginaliserade samhällen, såsom romer, ska vara en specifik investeringsprioritet. I samband med detta föreslogs ett särskilt förhandsvillkor för att säkerställa att EU-stöd är en del av en övergripande strategi för integrering av romer. För att säkerställa lämpliga ekonomiska resurser måste medlemsstaterna öronmärka minst 20 % av sitt anslag från Europeiska socialfonden till social integration.

Bakgrund

Romsk integration är inte bara en moralisk plikt, utan i medlemsländernas intresse, särskilt för dem med en stor romsk minoritet. Romer utgör en betydande och växande andel av befolkningen i skolåldern och den framtida arbetskraften. Effektiva aktiveringspolicyer och individualiserade och tillgängliga stödtjänster för romska arbetssökande är avgörande för att romerna ska kunna förverkliga sitt mänskliga kapital och aktivt och lika delta i ekonomin och samhället.

I sin rapport från 2013 uppmanade EU-kommissionen medlemsländerna att genomföra sina nationella strategier för att förbättra den ekonomiska och sociala integrationen av romer i Europa. Medlemsstaterna utvecklade dessa planer som svar på kommissionens EU-ramverk för nationella strategier för romers integration, som antogs den 5 april 2011 (se IP / 11 / 400, MEMO / 11 / 216) som godkändes av EU:s ledare i juni 2011 (IP / 11 / 789).

EU:s strukturfonder är tillgängliga för medlemsländerna för att finansiera sociala integrationsprojekt, inklusive för att förbättra romers integration inom områden som utbildning, sysselsättning, bostäder och hälsa. Omkring 26.5 miljarder euro gjordes tillgängliga för projekt för social integration som helhet under perioden 2007–2013. Medlemsstaterna är ansvariga för att förvalta dessa medel, inklusive att välja ut specifika projekt. En stor del av finansieringen går till projekt som riktar sig till socialt utslagna grupper mer generellt och är inte nödvändigtvis endast avsett för romska samhällen. För att säkerställa mer effektiva och målinriktade projekt har kommissionen bett medlemsstaterna att inrätta nationella kontaktpunkter för att hjälpa till att planera användningen av medel för romer inom medlemsländerna, och även involvera lokala och regionala myndigheter.

Mer information

Kommissionens förslag till rådets rekommendation

Kommissionens lägesrapport 2013

Europeiska kommissionen – romer

Hemsida för vicepresident Viviane Reding

Följ vicepresidenten på Twitter: VivianeRedingEU

Följ EU Justice på Twitter: EU_Justice

László Andors hemsida

Följ László Andor på Twitter

Prenumerera på Europeiska kommissionens kostnadsfria e-postmeddelande: nyhetsbrev om sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend