Anslut dig till vårt nätverk!

Gränser

Skydda EU:s gränser: "Att rädda liv borde vara obligatoriskt"

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131206PHT30020_width_600Tragedin utanför Lampedusas kust den 3 oktober när hundratals flyktingar drunknade utlöste krav på ett mer humant förhållningssätt till migration i Europa för att förhindra att Medelhavet blir "Europas kyrkogård". För att uppnå detta uppdateras reglerna för sök- och räddningsuppdrag som utförs av Frontex, EU:s byrå för säkerhet vid de yttre gränserna. Europaparlamentet diskuterade detaljerna med Carlos Coelho (avbildad), en portugisisk medlem av EPP-gruppen som skrev en rapport om detta.

Vilka är de exakta åtgärderna som kommer att genomföras? Vad blir annorlunda?
Det finns en stor förändring: regeringarna har fastställt icke-bindande regler för räddningsuppdrag, men eftersom domstolen förklarade beslutet ogiltigt på rättsliga grunder, vill vi göra dessa regler obligatoriska. Vissa medlemsländer verkar inte vara glada över det, men efter den senaste tragedin sa några premiärministrar: "Vi kan inte låta Medelhavet bli en kyrkogård för Europa." Allt som är kopplat till att rädda liv borde vara obligatoriskt.

Vissa grannländer intensifierar gränskontrollerna i regionen som drabbats av humanitär kris. Kommer vi att kunna förhindra ytterligare tragedier om antalet flyktingar som kommer vid havet ökar?

Vi stärker reglerna för att ha ett humant förhållningssätt. Bortsett från sök- och räddningsuppdragets regler, betonar vi behovet av att inte tillåta invandrare att gå iland i tredjeländer, där deras liv kan utsättas för fara.

För att lösa dessa problem måste vi förstärka humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd och tillhandahålla fredliga lösningar på kriserna. Om vi ​​inte lyckas kommer vi att se många människor söka skydd i EU. Ändå måste vi göra mer. Annars kunde ingen styrka förhindra ytterligare tragedier.

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter röstar om rapporten den 9 december.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend