Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ledamöterna tillbaka frigöra vinhandeln med Moldavien för att kompensera ryska sanktioner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Moldavien-Cricova-WineryEU kommer snart att importera vin från Moldavien tullfritt, tack vare ett förslag, som stöddes av parlamentsledamöterna den 10 december, för att hjälpa till att kompensera Moldaviens förluster på grund av Rysslands nyligen förbjudna import av moldaviska viner. Associeringsavtalet mellan EU och Moldavien, som paraferades vid toppmötet om det östliga partnerskapet den 29 november i Vilnius (Litauen), innehåller åtgärder för att upprätta ett frihandelsområde mellan EU och Moldavien.

”Dagens omröstning sänder en stark signal om politiskt stöd för Moldaviens europeiska val. Den omedelbara liberaliseringen av importen av moldaviska viner till EU visar vår politiska vilja att reagera på omotiverade och godtyckliga påtryckningar som Ryssland utövar på sina östliga partner. De åtgärder som stöds i dag kommer att hjälpa moldaviska vinproducenter att övervinna den svåra situation som orsakats av det ryska förbudet. Nära samarbete mellan EU-institutionerna snabbade upp EU:s svar”, sade föredraganden för handel med Moldavien Iuliu Winkler (EPP, RO), efter att plenum godkände beslutet med 503 röster för, 14, och 17 nedlagda.
Ledamöterna ändrade det ursprungliga förslaget för att säkerställa att åtgärderna kan träda i kraft den 1 januari 2014.Bakgrund
Ryssland förbjöd import av Moldaviens viner och spritdrycker i september i år, med hänvisning till kvalitetsproblem. Förbudet anses dock vara politiskt motiverat och syftar till att avskräcka Moldavien från att stärka sina politiska och ekonomiska band med EU.

Frihandelsavtal mellan EU och Moldavien
Associeringsavtalet mellan EU och Moldavien, inklusive ett djupt och omfattande frihandelsområde, paraferades vid toppmötet om det östliga partnerskapet den 29 november i Vilnius (Litauen). Frihandelsområdesavtalet innebär en fullständig liberalisering av handeln med Moldavien med vin. Men på grund av de förfaranden som krävs för att slutföra den kommer den bara att gälla från början av 2015.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend