Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Oundviklig skymning av europeisk stålindustri?

DELA MED SIG:

publicerade

on

stålEftersom den europeiska stålindustrin är beroende av sektorer som bil- och byggsektorn har den drabbats extremt hårt av den ekonomiska krisen. Många produktionsanläggningar har stängts, vilket har lett till att över 60,000 XNUMX arbetstillfällen gått förlorade. Europeiska kommissionen har precis lanserat en handlingsplan för den europeiska stålindustrin (APS), men Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) anser att detta inte är tillräckligt.

I sitt yttrande, som antogs den 11 december, efterlyser EESK kortsiktiga och mer konkreta lösningar vid sidan av den långsiktiga handlingsplanen. ”EESK välkomnar kommissionens förslag att stödja efterfrågan på EU-producerat stål både hemma och utomlands, och se till att EU:s stålproducenter har tillgång till tredjelandsmarknader genom rättvisa handelsmetoder. Det räcker dock inte. Långsiktiga och allmänna riktlinjer måste åtföljas av snabba, konkreta åtgärder”, sa Claude Rolin (Arbetsgruppen, Belgien), föredragande för yttrandet.

”Särskilt måste noggrann hänsyn tas till branschens särdrag. Till exempel bör ökningarna av elpriserna i hela EU kompenseras, och klimatförändringsmålen för stålindustrin måste vara tekniskt och ekonomiskt genomförbara”, tillade Zbigniew Kotowski (Various Activity Group, Polen), medföredragande.

EESK anser att handlingsplanen är ganska vag och inte på ett adekvat sätt tar upp krisens cykliska dimension. För att säkerställa att sektorn förblir strategisk för europeisk tillverkningsindustri och sysselsättning och för att förhindra att den krymper ytterligare efterlyser EESK brådskande åtgärder, inklusive:

  • Genomföra en detaljerad utvärdering av befintlig kapacitet.
  • Underlätta användning och transport av skrot och förhindra illegal export.
  • Se till att ett tillräckligt sektoriellt fokus läggs vid tilldelningen av EU:s strukturfonder.
  • Utveckla tillfälliga åtgärder med offentligt stöd för att se till att arbetare behålls i stålindustrin.
  • Öka efterfrågan i stålsektorer i efterföljande led.
  • Ge mycket mer stöd, inklusive offentligt stöd, för investeringar i utveckling av ny teknik och processer för att utlösa ytterligare uppgradering av installationer och anläggningar.
  • Introduktion av en hållbar modell för stålproduktion.
  • Att fokusera Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter på att förutse förändringar, till exempel genom att underlätta införandet av ny teknik och hjälpa arbetstagare att anpassa sig till ny teknik.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend