Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Ukraina: Europaparlamentet kräver rundabordssamtal för att lösa krisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

viktor JanukovitjSombre_largeEuropaparlamentet antog idag (12 december) en resolution om situationen i Ukraina. Efter omröstningen kommenterade de gröna/EFA:s medordförande Rebecca Harms: "Europaparlamentet har idag skickat en tydlig signal till president Janukovitj (avbildad). Ledamöterna har krävt ett brådskande sammankallande av ett rundabordssamtal där inte bara regeringen och oppositionen bör sitta, utan också, på lika villkor, företrädare för det civila samhället och studenter som för närvarande protesterar på Maidan-torget.

"EU måste göra allt som står i dess makt för att stödja dem i Ukraina som vill ha en annan framtid. Landet behöver ett europeiskt perspektiv och detta inkluderar att komma överens om konkreta åtgärder till stöd för den proeuropeiska rörelsen, såsom en ytterligare viseringsliberalisering.

"Samtidigt bör EU:s medlemsländer överväga riktade sanktioner mot de ansvariga för våldet mot demonstranterna. De bör inte tillåtas komma in i EU och bör ställas till svars för sina handlingar.”

Gröna utrikespolitiska talespersonen Werner Schulz, medlem av EU-Ukrainas samarbetskommitté, tillade: "Endast ett rundabordssamtal kan ge konkreta resultat för dem som för närvarande demonstrerar. Detta kan leda till en folkomröstning om Ukrainas framtid men kan också leda till nyval. Att sätta för många förutsättningar för dessa diskussioner skulle vara kontraproduktivt. En prioritet måste vara att säkerställa ett slut på våldet och frigivningen av alla politiska fångar. Framgång för oppositionen och det civila samhället i Ukraina skulle också vara en stark signal till det undertryckta civila samhället i Ryssland om att våld och förtryck inte kan stoppa en beslutsam demokratisk rörelse.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend