Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ombudsmannen: Europeiska unionens medborgarskap är i kris

DELA MED SIG:

publicerade

on

EmilyOreillyOmbudsman_largeEuropeiska ombudsmannen Emily O'Reilly (avbildad) har varnat för att huvudmålet med EU-medborgarskapet, nämligen att människor ska känna en starkare koppling till EU, inte lyckas. Vid den avslutande konferensen av Europeiska året för medborgare 2013 i Vilnius, Litauen, uppmanade hon beslutsfattare och civilsamhället att inte bara fokusera på den ekonomiska, utan också på EU:s identitets- och legitimitetskris.

Hon sa: "Vi måste komma ihåg de värderingar och principer som EU grundades på, inte bara de ekonomiska utan också, och ännu viktigare, respekten för grundläggande rättigheter, begreppet frihet, solidaritet, skydd av minoriteter och respekt för kulturell och språklig mångfald. Vi behöver ett "mänskligt Europa".

Utmana medborgare att se bortom sina personliga och nationella intressen

Enligt O'Reilly kommer valet till Europaparlamentet (EP) 2014 att vara en verklig möjlighet för medborgarna att göra sin röst hörd på EU-nivå. Miljontals väljare kommer att välja sina representanter i Europaparlamentet och genom dem hjälpa till att fastställa resultatet av valet av nästa kommissionsordförande. Hon betonade att de nya tjänsteinnehavarna måste vara modiga nog att utmana EU-medborgare att se bortom sina personliga och nationella intressen.

EU:s institutioner bör inte ses som arroganta och självtjänande

Emily O'Reilly uppmanade också EU-institutionerna att bli mer transparenta och ansvarsfulla för att inte uppfattas som avlägsna och avlägsna från människors oro. Hon varnade för att EU-institutionerna borde göra mer för att motverka misstanken om att vissa högre tjänstemän står alldeles för nära vissa affärsintressen. Med tanke på de kommande förändringarna i Europaparlamentet och kommissionen uttryckte hon sin oro över att många äldre personer kan lämna EU-befattningar och ta lukrativa anställningar inom den privata sektorn utan tillräcklig granskning av eventuella intressekonflikter.

O'Reilly sa: "Våra EU-institutioner måste uppträda oklanderligt och ses motstå frestelsen till arrogans och egennyttigt beteende. Med tanke på den upplevda bristen på politisk legitimitet måste EU självt ses som ”guldstandarden” på dessa områden.”

Annons

Ombudsmannens fullständiga tal för EYC-evenemanget är finns här.

Europeiska ombudsmannen utreder klagomål om administrativa missförhållanden i EU:s institutioner och organ. Alla EU-medborgare, bosatta eller företag eller föreningar i en medlemsstat kan lämna in ett klagomål till ombudsmannen. Ombudsmannen erbjuder ett snabbt, flexibelt och kostnadsfritt sätt att lösa problem med EU:s administration. För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend