Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Magnitsky rättvisa kampanjprojekt lanseras

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sergei-Magnitskys-änka-N-001Efter antagandet förra veckan av EU-omfattande Magnitsky-sanktionsresolutionen av Europaparlamentet, har Magnitsky Justice Campaign idag (16 december) lanserat ett nytt projekt: "Magnitsky Case Cover up Revealed in Persons and Documents."

Den första exponeringen av det nya projektet visar den roll som Rysslands biträdande generalåklagare Victor Grin spelade i mörkläggningen av Sergej Magnitskijs misshandel och död.

"Syftet med det nya Magnitsky-rättsprojektet är att avslöja de tjänstemän i den ryska regeringen som dolde det straffrättsliga ansvaret för de inblandade i Magnitskys tortyr och dödande och de brott han hade avslöjat", sa en representant för Hermitage Capital.

Smakämnen Magnitsky lag som antagits i USA föreskriver införandet av riktade sanktioner för dem som är inblandade i ansträngningarna att dölja det juridiska ansvaret för frihetsberövande, övergrepp eller död av Sergej Magnitskij.

"De nya dokumenten visar att åklagare Grin var nyckeltjänstemannen som övervakade Magnitskys fall medan Sergej var häktad. Ändå, trots sin intressekonflikt, efter Magnitskys död utsågs han som nyckeltjänsteman som beslutade om det fanns några brott mot lagen”, sa en representant för Hermitage Capital.

Dokument som publiceras idag visar rollen som åklagare Grin, inklusive:

  • Biträdande åklagare Grins underlåtenhet att ta itu med klagomålet om Magnitskys misshandel i häkte som lämnades in av Magnitskys kollega Jamison Firestone i oktober 2009. Det tilldelades åklagare Grin för en omedelbar undersökning, efter ett ingripande från USA:s ambassadör i Ryssland, tio dagar före Sergej Magnitskijs död i häkte.
  • En hemlig slutsats utfärdat av åklagare Grin 18 månader efter Magnitskys död, den 20 maj 2011, som uppgav att det inte hade förekommit några brott mot lagen av inrikesministeriets utredare som misshandlade Magnitsky i häktet. Detta beslut användes sedan av den ryska utredningskommittén för att motivera deras underlåtenhet att åtala inrikesministeriets tjänstemän i Magnitsky-fallet.

Dokument som publicerats idag visar vidare hur åklagare Grin, som en del av mörkläggningen av tjänstemän från inrikesministeriet, inledde två brottmål som felaktigt riktade Sergej Magnitsky efter att han dog. Advokat för Magnitskys familj protesterade mot dessa postuma dekret från åklagare Grin som strider mot ryska inhemska och internationella rättsliga skyldigheter och baserade på falskheter men utan resultat:

Annons
  • Beslut av den 16 juni 2011 av åklagaren Grin som falskt namngav Magnitsky efter hans död för stölden på 230 miljoner dollar som han faktiskt hade avslöjat.
  • Beslut av den 30 juli 2011 av åklagare Grin för att postumt återuppta ett brottmål mot Magnitsky.

Nytt material avslöjar också att åklagare Grin också spelade en nyckelroll i mörkläggningen av de stölder som avslöjats av Sergei Magnitsky.

För det första var åklagaren Grin direkt ansvarig för underlåtenheten att genomföra en ordentlig undersökning av det ursprungliga klagomålet om bedrägerierna som avslöjats av Sergej Magnitskij. klagomålet lämnades in av Eremitagefonden den 3 december 2007, tre veckor före stölden på 230 miljoner dollar, till generalåklagaren Chaika ]. Den 5 december 2007 var detta klagomål skickas till åklagare Grin, men istället för att undersöka det vidarebefordrades klagomålet sedan till samma tjänstemän i inrikesministeriet som var namngivna i klagomålet och mörklade.

För det andra var det åklagare Grin som undertecknade åtalet för stölden på 230 miljoner dollar som fann att en "sågverksanställd" (Victor Markelov) var ansvarig för det största kända skatterabattbedrägeriet i modern rysk historia. åtalet undertecknat av åklagare Grin frikände skattetjänstemän som godkände återbetalningen på 230 miljoner dollar och sa att de "lurades" av Markelov att göra det.

"Enligt de dokument som avslöjades i dag har viceåklagaren i Ryssland Victor Grin varit personligen inblandad i att mörklägga Sergei Magnitskys förföljelse och död och den kriminella konspiration som Sergei Magnitsky avslöjade", säger Magnitskys tidigare lagpartner Jamison Firestone.

”Sedan kampanjens början får vi hela tiden frågor om hur det är möjligt att straffriheten fortsätter för alla inblandade i Magnitskys död i Ryssland. Vårt mål är att belysa materialet som avslöjar hur täckningen går till, vem som är inblandad och vem som bidrar till det, säger en representant för Hermitage Capital Management.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend