Anslut dig till vårt nätverk!

Utvecklingsländer

Europa drar sina fötter på skatteflykt säger Oxfam

DELA MED SIG:

publicerade

on

oxfam-g8-tax-dodging-1Idag (20 december) EU-ledare erkänt behovet av att öka ansträngningarna för att bekämpa skatteflykt, men misslyckades enligt Oxfam att komma överens om en tydlig väg för att få det att hända.  

Natalia Alonso, chef för Oxfams EU-kontor, sa: "Vi hoppas att EU:s ledare menar allvar den här gången. De måste fördjupa sin beslutsamhet att ta itu med de skandalösa hålen i skattepolitiken. Åtgärder behövs nu för att hitta lösningar på ett problem som innebär att upp till 700 miljarder euro tappas ut från utvecklingsländerna varje år.

"Stora multinationella företag borde bli föremål för större granskning av vem som verkligen äger dem, var de arbetar och vilka skatter de betalar. Detta skulle göra dem mer ansvarsfulla och bidra till att återställa allmänhetens förtroende. Som EU-ledarna säger i dag är det nu upp till Europeiska kommissionen att föreslå vägen framåt.

"Europa bör förbli i framkant av internationella ansträngningar för att bekämpa skatteflykt, leda anklagelsen snarare än att följa den. Till att börja med måste EU sätta ordning på sitt eget hus och se till att alla länder, inklusive Luxemburg och Österrike som för närvarande blockerar framsteg med automatiskt utbyte av skatteinformation, stöder djärva reformer. EU:s ledare har satt mars nästa år som sin nya deadline och detta måste respekteras.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend