Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Yttrande Social plattform: "Europa behöver handling inte ord"

DELA MED SIG:

publicerade

on

europa-åtstramningsreglagetVi beklagar djupt att EU:s styrelseformer i början av en ny europeisk termin fortsätter att fokusera på åtstramningar och betonar konkurrenskraft och tillväxt framför sociala behov. Styrelseformerna i EU misslyckas med att ge någon prioritet åt aspekten av inkluderande tillväxt av Europa 2020. Endast balanserad, väl utformad och sammanhängande ekonomisk och social politik kan säkerställa hållbar och inkluderande tillväxt.

Vi är besvikna över att medlemsländerna vid Europeiska rådets möte den 19-20 december beslutade att fortsätta med den nuvarande politiska strategin och prioriteringarna som återspeglas i den årliga tillväxtundersökningen för 2014 (AGS). Vi är också oroade över att användningen av resultattavlan med sysselsättnings- och sociala indikatorer "endast kommer att ha till syfte att möjliggöra en bredare förståelse av den sociala utvecklingen" snarare än att utlösa korrigerande åtgärder.

social Platform President Heather Roy sa: "Europeisk integration och fullbordandet av den ekonomiska och monetära unionen kommer inte att uppnås, om EU åtar sig en social dimension endast i ord, utan att vidta konkreta åtgärder för att uppnå detta. Att upprepa förra årets prioriteringar av AGS eller gå med på att ha en resultattavla med sociala indikatorer och sysselsättningsindikatorer endast som ett rent analytiskt verktyg för den europeiska terminen, kommer inte att lösa den pågående sociala krisen i Europa.”

Social Platform, den största koalitionen av sociala icke-statliga organisationer i Europeiska unionen, uppmanar Europeiska rådet att revidera EU:s makroekonomiska strategi för att säkerställa att europeisk styrning överensstämmer med EU:s skyldigheter enligt artikel 9 i EUF-fördraget genom att återställa balansen mellan social och ekonomisk styrning. En sådan ombalansering kräver en sammanhållen social strategi. Konkreta åtgärder behövs för att bygga ett EU med en verklig social dimension för att säkerställa att EU och dess medlemsstater levererar sina sociala prioriteringar och för att säkerställa samstämmigheten i den europeiska styrningen.

"Med ökande fattigdom, utanförskap, ojämlikheter och arbetslöshet står vi inför en tid av misstro och besvikelse. Föreställningen om solidaritet mellan medlemsländerna i EU och vårt gemensamma mål om välbefinnande för alla ifrågasätts. Rådet påpekade att det är väsentligt att genomförandet av den ekonomiska politiken och reformerna stöds av stark demokratisk legitimitet och ansvarsskyldighet. Vi måste se politik från dem som återställer människors förtroende för det europeiska projektet genom att sätta deras sociala och ekonomiska välbefinnande först, tillade Roy.

Read Social Platform’s letter to the European Council of December 19-20

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend