Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

Syrien krisen: EU och FN-partner för att nå miljontals syrier i desperat behov av humanitärt bistånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

d379d262f36f7bd22ab30b850a054f7bDen 18 december undertecknade Europeiska kommissionen tre stora kontrakt med FN: s byråer om totalt 147 miljoner euro för att leverera livsviktigt stöd till människor som direkt drabbats av den syriska krisen. Cheferna för FN: s flyktingbyrå, FN: s livsmedelsprogram och UNICEF, möte med kommissionär för humanitärt bistånd Kristalina Georgieva i Bryssel, deltog i en signeringsceremoni för denna betydande humanitära finansiering.

President Jose Manuel Barroso sade: "Konflikten i Syrien har förbrukat tiotusentals liv, tagit bort miljoner från sina hem, destabiliserat regionen och överlämnat en hel generation av unga till en osäker framtid. Det är rätt att vi står upp för offer för denna katastrof, det är därför jag är stolt över att vi idag undertecknar några av de största humanitära avtalen som någonsin ingåtts med betrodda humanitära partner. Jag uppmanar det internationella samfundet att följa efter och replikera vår gest av solidaritet. "

Kommissionär Georgieva sa: "Vårt samarbete med de stora FN-organen är avgörande för det övergripande hjälphjälp som Europa tillhandahåller för denna fruktansvärda kris. Att arbeta tillsammans har gjort det möjligt för oss att nå många av de miljoner män, kvinnor och barn som lider som en resultatet av denna tragiska konflikt.

"Dessa senaste kontrakt kommer att hjälpa oss att nå ännu mer utsatta syrier och de i värdsamhällena utanför Syriens gränser som kämpar för sin generösa gästfrihet. För en så stor utmaning är vi fast beslutna att fortsätta att ge hjälp till mer än fem miljoner syriska människor. I dag kommer varje stödmottagare att tänka på oss när dessa kontrakt undertecknas. "

UNHCR - 63 miljoner euro - humanitärt bistånd till nästan 3 miljoner människor i Syrien, Libanon, Jordanien och Irak

Enligt detta senaste kontrakt, det största någonsin som undertecknats mellan Europeiska kommissionens generaldirektorat för humanitärt bistånd och civilskydd (ECHO) och en partnerorganisation, kommer UNHCR att ge hjälp till nästan tre miljoner människor - flyktingar, internt fördrivna personer och lokala befolkningar - i Syrien, Libanon, Jordanien och Irak. Med ECHO-finansiering kommer UNHCR att tillhandahålla grundläggande hjälpmedel till Syrien inom två miljoner människor som är bland de mest utsatta i de fördrivna befolkningarna och värdsamhällena. I Irak kommer finansieringen att hjälpa till med att tillhandahålla registreringstjänster och samordning av lägren, grundläggande hushållsartiklar, vinteriseringssatser vid ankomsten för både läger och stadsbaserade flyktingar samt hälsovårdstjänster för cirka 190,000 300,000 personer. I Jordanien kommer bidraget att ge skydd för nyanlända, hälsovårdstjänster, grundläggande hushållsartiklar och andra föremål för lägrets invånare och nyanlända, och viss kontanthjälp för nästan 510,000 XNUMX personer. Slutligen, i Libanon, kommer de avsatta medlen att användas för registrering av nyanlända, hälso- och sjukvårdssatser och vinterpaket för cirka XNUMX XNUMX personer.

Undertecknar, António Guterres, FN: s högkommissionär för flyktingar: ”Vi måste göra allt vi kan för att hjälpa dem som har tappat allt genom denna konflikt. En av UNHCR: s prioriteringar är att stärka stödet i grannländerna, där den stora majoriteten av de syriska flyktingarna bor och där behoven är större än någonsin. UNHCR välkomnar stödet från Europeiska unionen. ”

Annons

World Food Program - 61 miljoner euro för livsmedelsbistånd till mer än 6 miljoner människor i fem länder

Detta kontrakt, det näst största som någonsin har undertecknats av Europeiska kommissionen för humanitärt bistånd, kommer att tillhandahålla finansiering för WFP för att fortsätta distributionen av vital mat, kuponger och kontanter i Syrien, Jordanien, Libanon, Irak och Turkiet - till de interna fördrivna och deras värdar i Syrien och för utsatta flyktingar och värdsamhällen i hela regionen. Mer än sex miljoner människor kommer att gynnas.

Undertecknare, Ertharin Cousin, verkställande direktör för World Food Program: "Kommissionens ständigt generösa stöd har varit avgörande för WFP: s Syrien-verksamhet. Dagens tillkännagivande av ett nytt bidrag på 61 miljoner euro utgör ett extraordinärt engagemang för det syriska folkets välfärd som drabbats av eskalerande och brutal konflikt. Denna viktiga finansiering från Europas medborgare kommer att hjälpa oss att tillhandahålla en livlina till minst fyra miljoner människor i Syrien och till ytterligare 1.5 miljoner syriska flyktingar i angränsande stater. Där det är möjligt ger WFP-kuponger och e-kuponger flyktingar makten att köpa sin egen mat samtidigt som de ökar värdvärldens ekonomier. På uppdrag av dessa besatta människor tackar vi er. "

UNICEF - 23 miljoner euro för vatten och sanitet för fyra miljoner människor

UNICEF är ECHO: s fjärde största humanitära partner i världen. Finansieringen riktar sig till utsatta hushåll i Domiz-lägret i Irak, flyktingar och värdsamhällen i Jordanien och både fördrivna och värdpopulationer i de mest drabbade områdena i Syrien. I alla dessa länder kommer särskilt fokus att vara att stödja både barn och kvinnor. Stödet kommer att främja vatten, sanitet och hygien till mer än 4.2 miljoner människor, hälso- och sjukvård till cirka 700 000 och skydd för de mest utsatta för cirka 4 000 personer.

Undertecknare, Anthony Lake, verkställande direktör för UNICEF: "Syriens barn och många från grannländerna betalar ett fruktansvärt pris för den pågående konflikten. Ändå är detta den generation som kommer att ansvara för att forma Syriens och regionens framtid - att är det därför som världen har en skyldighet att stödja och skydda dem nu. Genom det generösa bidraget från ECHO har UNICEF kunnat skala upp leverans av livräddande humanitärt bistånd inklusive säker vatten- och hygienförsörjning i Syrien, Irak och Jordanien och vi kommer att vara kunna ge ytterligare stöd för primärvård och hjälp till ensamkommande och separerade barn. "

Bakgrund

Den humanitära situationen

I Syrien fortsätter den humanitära situationen att försämras dramatiskt eftersom våldet har intensifierats och striderna har fortsatt att spridas över hela landet.

Förenta nationerna uppskattar nu att 9.3 miljoner människor påverkas av det pågående våldet, med ungefär 6.5 miljoner människor internt fördrivna i Syrien. Varje dag med våld lägger till detta nummer.

Hjälporganen fortsätter att ha betydande begränsningar när det gäller att nå människor i nöd. Det eskalerande våldet i landet gör det svårare och farligare för humanitära arbetare att göra sina jobb.

Nödbehov, särskilt för medicinsk hjälp, har ökat i landet. Det finns begränsad tillgång till bastjänster i områden som drabbas av strider och civila som försöker fly flyga behöver akut livräddande hjälp och skydd, inklusive mat, skydd och vatten, sanitet och hygien. Allt fler människor tvingas lämna sina hem. Utöver nödbehov påverkar bristen av alla slag den civila befolkningen, inklusive bränslebrist.

I grannländerna har antalet flyktingar ökat nästan femfaldigt sedan december 2012, och det finns nu några 2.3 miljoner, registrerade och väntar på registrering, i Jordanien, Libanon, Turkiet, Irak, Egypten och Nordafrika. Detta antal fortsätter att öka när fientligheterna eskalerar. Länder som gränsar till Syrien närmar sig en farlig mättnadspunkt och de behöver akut stöd för att fortsätta hålla gränserna öppna och hjälpa flyktingar.

Finansiering

EU - kommissionen och medlemsstaterna - är den största givaren sedan krisens början, med mer än 2 miljarder euro donerade. Detta omfattar 1.09 miljarder euro från medlemsstaterna och mer än 515 miljoner euro från kommissionens humanitära biståndsbudget. Hjälp i natura har också tillhandahållits Turkiet och Jordanien genom aktiveringen av den europeiska civilskyddsmekanismen, vilket ledde till leverans av ambulanser, filtar, värmare och andra föremål till ett totalt värde av 3.25 miljoner euro. 461 miljoner euro har mobiliserats genom andra icke-humanitära EU-instrument (för utbildning, stöd till värdsamhällen och lokala samhällen).

Tillhandahållande av humanitärt bistånd som finansieras av kommissionen kanaliseras genom uppdrag och professionella humanitära organisationer i enlighet med humanitära principer. genomförandepartners är FN-organ, Röda korset / Röda halvmåne-rörelsen och Internationella icke-statliga organisationer. Hjälp ges till alla i nöd, oavsett deras tro eller politiska tillhörighet.

Internationella givare måste öka sin finansiering för att hantera dimensionerna av denna utdragna kris. Detta kommer att behandlas vid en andra löftskonferens i Kuwait nästa månad.

Mer information

MEMO / 13 / 1173: Gemensamt uttalande från biståndsledare som kräver avgörande åtgärder för att öka humanitär tillgång och finansiering för Syrias kris

Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd

På arabiska

Kommissionär Georgievas webbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend