Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Gemensam laddare för alla mobiltelefoner på väg

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131219PHT31416_width_300Mobiltelefontillverkare kommer att vara skyldiga att tillhandahålla en gemensam batteriladdare för att minska kostnader och slöseri. Den gemensamma laddaren är en del av ett provisoriskt avtal om regler för radioutrustning som ingicks av parlamentsledamöter och det litauiska ordförandeskapet i ministerrådet den 19 december. Enighet nåddes också om att minska byråkratin och mer robust marknadsövervakning.

”Med det här avtalet kommer vi att hitta mer trygghet under granen. Jag är särskilt glad över att vi enades om införandet av en gemensam laddare – även om rådet och kommissionen först var tveksamma. Detta kommer att gynna konsumenterna”, sa föredragande Barbara Weiler (S&D, DE) efter det framgångsrika resultatet av förhandlingarna med rådet.

I förslaget till direktiv fastställs harmoniserade regler för utsläppande av radioutrustning, inklusive mobiltelefoner, bildörröppnare och modem, på marknaden. Reglerna syftar till att hålla jämna steg med det växande antalet och mångfalden av radioutrustningsenheter och säkerställa att de inte stör varandra samtidigt som väsentliga hälso- och säkerhetskrav respekteras.

Vanlig laddare

Ledamöterna såg till att de nya reglerna för radioutrustning kommer att tvinga tillverkare att göra mobiltelefoner kompatibla med en gemensam laddare. Det kommer att förenkla användningen av radioutrustning och minska onödigt slöseri och kostnader för konsumenterna.

Bättre marknadsövervakning

Ledamöterna var också överens om att det borde finnas ytterligare medel för marknadsövervakning för att spåra och övervaka produkter som inte uppfyller de nya reglerna. På grundval av information från medlemsstaterna och efter noggrann utvärdering kommer kommissionen att identifiera kategorier av radioutrustning som kommer att behöva registreras innan de kan släppas ut på marknaden. En liknande databas finns redan i drift i USA.

Annons

Skär röd tejp

Kunder kommer också att möta mindre pappersarbete när de köper radioutrustning, eftersom tillverkare kommer att tillåtas att utelämna en separat "bok" med försäkran om överensstämmelse, till förmån för ett förenklat uttalande om överensstämmelse med en webblänk till en fullständig deklaration.

Tidsram

Medlemsstaterna kommer att ha två år på sig att införliva reglerna i sin nationella lagstiftning och tillverkarna har ytterligare ett år på sig att följa.

Nästa steg

Det provisoriska avtalet måste antas formellt av alla medlemsstater samt av kommittén för den inre marknaden. Hela kammaren kan troligen rösta i mars nästa år.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend