Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

EU kommer att bevilja 178.7 miljoner euro för att stödja viktiga reformer i Serbien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

SerbienIdag (23 december) antog Europeiska kommissionen 2013 års nationella program för Serbien inom ramen för instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA). Programmet på 178.7 miljoner euro kommer att hjälpa Serbien att genomföra reformer på nyckelområden som rättsstatsprincipen, offentlig förvaltning, social integration, utveckling av den privata sektorn, transport, miljö, energi och jordbruk. Dessa reformer är avgörande inslag i landets europeiska integrationsprocess och kommer direkt att förbättra de serbiska medborgarnas dagliga liv. Med dagens överenskommelse har EU:s stöd inför anslutningen till Serbien sedan 2001 nått 2.6 miljarder euro.

"Detta var ett historiskt år för Serbiens förbindelser med EU, med beslutet att inleda anslutningsförhandlingar och stabiliserings- och associeringsavtalets ikraftträdande. Det är viktigt att Serbien nu använder detta momentum och fortsätter att kraftfullt genomföra viktiga reformer. EU:s föranslutningsfonder, som nu uppgår till 2.6 miljarder euro sedan 2001, kommer att hjälpa till att genomföra dessa reformer, vilket ger konkreta fördelar för serbiska medborgare", sade kommissionären för utvidgningen och den europeiska grannskapspolitiken Štefan Füle.

Programmet kommer att hjälpa Serbien inom rättsstatsområdet genom att stödja genomförandet av nationella strategier för kampen mot korruption, förbättra fängelsesystemet och stärka rättsväsendets oberoende och kompetens. Medel kommer också att användas för att stärka effektiviteten hos den serbiska tullförvaltningen och gränskontrollanläggningarna.

Medlen ska också gå till att förbättra den offentliga förvaltningens kapacitet på central och lokal nivå genom att utveckla landets offentliga finansförvaltning och offentliga upphandlingar. Dessutom kommer 34 kommuner i syd- och sydvästra Serbien att vara specifikt inriktade på att utveckla lokal förvaltningskapacitet, förutsättningar för utveckling av företag och infrastruktur och stödja genomförandet av social integration och sysselsättningspolitik.

Utvecklingen av den privata sektorn kommer att stödjas genom åtgärder som kommer att förbättra miljön för att göra affärer i Serbien, öka konkurrenskraften för serbiska företag och stödja investeringar i forskning och innovation. På transportområdet kommer navigeringsförhållandena på Donau att förbättras.

Utöver det nationella IPA-programmet som antogs idag, kommer EU-medel för Serbien också att vara tillgängliga via faciliteten för det civila samhället (2.5 miljoner euro), TEMPUS-programmet (4 miljoner euro) och medel för flyktingar under det regionala bostadsprogrammet (12 miljoner euro).

Mer information

Annons

Instrument för stöd inför anslutningen

Serbien ekonomiskt stöd

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend