Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kommissionen får första framgångsrika europeiska medborgarinitiativ från arrangörerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

commission_receives_first_successful_european_citizens_initiativeEuropeiska kommissionen har officiellt mottagit det första framgångsrika europeiska medborgarinitiativet (ECI), med korrekt validerat stöd från minst en miljon europeiska medborgare i minst sju medlemsstater.

Stöd för Right2Water ECI, vars arrangörer anser att "vatten är en allmän nytta, inte en vara", har kontrollerats och validerats av de nationella myndigheterna i medlemsstaterna. Stödet till initiativet passerade minimitröskeln i Österrike, Belgien, Finland, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Slovakien, Slovenien, Spanien.

Sammantaget fick ECI 1,659,543 XNUMX XNUMX validerade stödförklaringar, med siffror från Kroatien, Danmark och Frankrike som fortfarande skulle komma. Bollen ligger nu i kommissionens domstol. Inom de närmaste tre månaderna måste det bjuda in arrangörerna till Bryssel för att förklara sina idéer djupare, och en offentlig utfrågning kommer att ordnas i Europaparlamentet. Sedan måste kommissionen besluta om den kommer att agera genom att anta lagstiftning, agera på något annat sätt för att uppnå målen för ECI eller inte agera alls. Oavsett vilken väg som ska följas måste kommissionen förklara sina resonemang genom ett meddelande som antagits av hela kommissionskollegiet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend