Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Alejandro Cercas om trojkan: "Europa är inte en borgenärsklubb"

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140106PHT31911_originalAlejandro Cercas (avbildad) bjuder in folk att kontakta honom för att hjälpa honom att skriva en rapport om trojkan

Européer har för första gången någonsin möjlighet att hjälpa till att utarbeta en rapport från Europaparlamentet via sociala medier. Gå med i Link grupp and advise Alejandro Cercas, who is writing a report on how the Troika – made up of the European Commission, ECB and the IMF – has affected people living in the bailout countries. The hearing by the social affairs committee kan även följas live den 9 januari. Europaparlamentet bad Cercas, en spansk medlem av S&D-gruppen, om mer information om detta unika projekt.

Ni har bjudit in européer att delta i en rapport om trojkan. Detta initiativ startade i december och kommer att pågå i tre månader. Har det varit en positiv upplevelse hittills? Vad hoppas du på?

Vi har precis börjat, men för tillfället har det varit en mycket positiv upplevelse, som hjälper oss att lyssna på alla de som inte kunde uttrycka sina åsikter när de ekonomiska anpassningsprogrammen skapades, det vill säga att lyssna på dem som hittills varit tysta. Jag hoppas att denna debatt kommer att hjälpa oss alla att dra lärdom av dessa smärtsamma år.

Men Europa bör vara en demokratisk symbol, annars kommer det att misslyckas. Det allvarligaste problemet i EU är inte den ekonomiska krisen, utan EU:s bristande trovärdighet i de europeiska medborgarnas ögon. Det europeiska projektet bör inte drivas av kommissionens teknokratmentalitet eller av ministrarna i rådet med deras nationella inriktning. Den bör drivas av alla medborgare, genom Europaparlamentet för ett verkligt enat och progressivt Europa.

Vilka förväntningar har du på utfrågningen den 9 januari om dessa frågor?

Utfrågningen kommer också att vara ett utmärkt tillfälle att visa att även om vissa institutioner bara tar hänsyn till de makroekonomiska effekterna av programmen, vill parlamentet lyfta fram trojkans inverkan på vanliga människors dagliga liv. Parlamentet har redan uttryckt sin oro över de sociala effekterna på till exempel sysselsättning, hälsa, social integration, fattigdom eller hemlöshet. Europa bygger på idén om en social marknadsekonomi. Europa är inte en borgenärsklubb och Europeiska unionens ekonomiska dimension har inte en uteslutande och dogmatisk karaktär. Tvärtom, EU:s politik bör och kan stå till tjänst för de europeiska medborgarna.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend