Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Domstol i Aix-en-Provence godkänner utlämning av den främste kazakiska oppositionsfiguren, Mukhtar Ablyazov, till Ryssland och Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mukhtar AblyazovEn domstol i Aix-en-Provence har godkänt utlämningen av den främste kazakiska oppositionsfiguren, Mukhtar Ablyazov (avbildad), till Ryssland och Ukraina. Domstolen uppgav att mellan de två begäranden skulle den ge den ryska preferens.

Advokaterna har nu fem dagar på sig att överklaga beslutet om utlämning till Ukraina och sju dagar på sig att överklaga beslutet om utlämning till Ryssland.

Stiftelsen Open Dialog har uppgett att de "är chockade över ett sådant beslut av domstolen. Det betyder att domstolen i Aix-en-Provence inte tog hänsyn till den tydliga politiska bakgrunden och motiveringen för fallet och de två utlämningsförfrågningarna.

"Den tog inte heller hänsyn till de allvarliga riskerna för tortyr och misshandel för Mukhtar Ablyazov skickas till ett av de två länderna, och inte heller risken för hans förestående efterföljande utlämning till Kazakstan, fördömd i många överklaganden av det internationella civila samhället."

De politiskt motiverade utlämningsförfrågningarna är ett allvarligt problem som europeiska länder har ställts inför under de senaste åren – utlämningssystemet bygger på ömsesidigt förtroende för att de inblandade länderna kommer att respektera mänskliga rättigheter och internationella förpliktelser. Men när icke-demokratiska länder är inblandade kan sådana försäkringar inte behandlas som tillförlitliga.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend