Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Trojkans politik: "Sociala konsekvenser kan inte ignoreras"

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-Grekland-AkropolisDe försvagade kollektivavtalen, höga arbetslöshetsnivåer och kränkningen av grundläggande sociala rättigheter var de främsta sociala konsekvenserna i Grekland, Cypern, Portugal och Irland, de fyra länder som omfattas av trojkans program, sa arbetsledamöter och experter vid en offentlig utfrågning. den 9 januari.
Talarna insåg behovet av att minska de offentliga underskotten men påpekade att den politik som genomfördes inte gav den förväntade ekonomiska tillväxten och konkurrenskraften.
"Den sociala sidan kan inte hålla sig utanför analysen av trojkans program. Miljontals medborgare är offer för dessa program. För att undvika en spricka mellan institutioner och medborgare finns det ett behov av en demokratisk dialog”, sa föredraganden, Alejandro Cercas (S&D, ES).Sociala konsekvenser
Syftet med arbetsmarknadsreformerna var att återta konkurrenskraften genom direkta ingripanden, såsom lönesänkningar och strukturella reformer som förändringar i kollektivavtalsarrangemangen, säger Thorsten Schulten från tyska institutet för ekonomisk och social forskning (WSI). var att kollektivavtalen försvagades, sa experter och pekade på nedgången i sektorsavtal och ökningen av företagsavtal. Till exempel i Portugal minskade antalet anställda som omfattas av avtal från 1.9 miljoner 2008 till 328,000 2012 XNUMX.
Talare sa att Grekland, Cypern, Portugal och Irland, de länder som omfattas av trojkans politik var och en drabbades av en ökning av sina arbetslöshetssiffror, med en oproportionerlig inverkan på ungdomar, vilket ledde till emigration, som mer än fördubblades i alla dessa länder. Många småföretag har också försvunnit.

Stadgan om sociala rättigheter från Europarådet bröts, sa Peter Stangos från Europeiska kommittén för sociala rättigheter och antalet medborgare som riskerar att drabbas av fattigdom ökar.
Vilken politik för framtiden?

För Raymond Torres, chef för Institutet för arbetsstudier vid Internationella arbetsorganisationen (ILO), finns det ett behov av att ändra uppfattningar, som tanken att arbetslagstiftning skadar ekonomin, och föreslog att man skulle involvera ILO i trojkans beslutsfattande. . Budgetanpassningar måste vara gynnsamma för att skapa jobb, den monetära unionen måste gå hand i hand med socialpolitiken och en regelbunden utvärderingsmekanism behövs, tillade han.
– Flera misstag gjordes och ett av dem var en felaktig uppskattning av situationen. Saker kunde ha gjorts bättre. Minskat underskott, reformer men också uppmuntrad ekonomisk tillväxt är de tre huvudpelarna”, sade tidigare ledamoten och Portugals ekonomiska och sociala rådsordförande José Silva Peneda.

Förfarande: På eget initiativUtskottets omröstning: februari 2014

Ordförande: Pervenche Berès (S&D, FR)

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend