Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Fri rörlighet: Kommissionen publicerar en guide om tillämpningen av "Vanligt uppehållstillstånd" för social trygghet

DELA MED SIG:

publicerade

on

SilkAir-9V-SLC-Airbus-A320-232_10044189A practical guide on the ‘Habitual Residence Test’ to help member states apply EU rules on the co-ordination of social security for EU citizens that have moved to another member state has just been published by the European Commission. The new guide gives more clarity about the EU ‘Habitual Residence Test’ and will facilitate its application in practice by member states’ authorities.

Employment, Social Affairs and Inclusion Commissioner László Andor said: “There are clear safeguards in EU law to prevent people from abusing social welfare systems of other EU countries. This guide will make it easier for member states authorities to apply the ‘Habitual Residence’ safeguards in practice. The handbook is part of the Commission’s ongoing actions to facilitate the free movement of people throughout the EU.”

Guiden, utarbetad i samarbete med medlemsländerna, förtydligar de separata begreppen "vanligt hemvist" och "tillfälligt uppehållstillstånd" eller "vistelse". Dessa definitioner, fastställda i EU-lagstiftningen (förordning EC/883/2004 senast ändrad genom förordning EU/465/2012), är nödvändiga för att fastställa vilken medlemsstat som är ansvarig för tillhandahållandet av socialförsäkringsförmåner till EU-medborgare som flyttar mellan medlemsstaterna . Enligt EU-lagstiftningen kan det endast finnas en vanlig bosättningsort och därför endast en medlemsstat som är ansvarig för att betala hemvistbaserade socialförsäkringsförmåner.

Employees and the self-employed qualify for social security in the country where they work and non-active people (e.g. pensioners, students) qualify in the member state where they are “habitually resident”. Determining a person’s member state of ‘habitual residence’ is also important for workers that work in more than one member state.

The guide recalls the specific criteria to be taken into account to determine a person’s place of ‘habitual residence’ such as:

  • Familjestatus och familjeband;
  • varaktighet och kontinuitet för närvaron i den berörda medlemsstaten;
  • sysselsättningssituation (särskilt den plats där sådan verksamhet vanligtvis bedrivs, verksamhetens stabilitet och arbetsavtalets varaktighet);
  • utövande av en icke-avlönad verksamhet;
  • när det gäller studenter, deras inkomstkälla;
  • how permanent a person’s housing situation is;
  • den medlemsstat där personen betalar skatt;
  • skäl för flytten, och;
  • the person’s intentions based on all the circumstances and supported by factual evidence.

Andra fakta kan också beaktas om det är relevant.

The guide also provides concrete examples and guidance on cases in which the determination of the place of residence can be difficult, such as frontier workers, seasonal workers, posted workers, students, pensioners, and highly mobile inactive people. For example, if a UK national retires to Portugal and spends most of their time in Portugal, their place of ‘habitual residence’ is now Portugal even if they still own a house in the UK and maintain cultural and economic ties to the UK.

Annons

Bakgrund

The ‘habitual residence’ guide is part of a broader handbook intended to assist institutions, employers and citizens to determine which member state’s social security legislation should apply in specific circumstances. The handbook also clarifies rules that apply to posted workers and to people working in two or more member states, including rules applicable to transport workers, in particular to flight and cabin crew members. The publication of the practical guide on the habitual residence test constitutes one of the five actions announced in the Communication on “Free movement of citizens and their families den 25 november (se IP / 13 / 1151 och MEMO / 13 / 1041).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend