Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Sysselsättning: Kommissionen föreslår att förbättra EURES jobbsökande nätverk

DELA MED SIG:

publicerade

on

_images_photos_homepage_new_homeDet paneuropeiska nätverket för jobbsökning Eures skulle stärkas för att tillhandahålla fler jobberbjudanden, öka sannolikheten för jobbmatchningar och hjälpa arbetsgivare, särskilt små och medelstora företag, att tillsätta lediga jobb snabbare och bättre, enligt ett förslag som just lagts fram av Europeiska kommissionen.

Once adopted by the EU’s Council of Ministers and the European Parliament, the proposal would help citizens to make the most informed choice possible when it comes to moving abroad for work. “The Commission’s proposal represents an ambitious step to fight unemployment in a very practical way. It would help to address imbalances on labour markets by maximizing the exchange of available job vacancies throughout the EU and ensuring a more accurate match between job vacancies and job seekers. The reformed EURES would facilitate labour mobility and contribute to achieving a truly integrated EU labour market,” Employment, Social Affairs and Inclusion Commissioner László Andor said.

De föreslagna nya reglerna skulle göra Eures effektivare, rekryteringar mer transparenta och samarbetet mellan medlemsstaterna starkare, särskilt genom att låta Eures:

  • Erbjud fler lediga jobb i EU på Eures webbportal, inklusive de från privata arbetsförmedlingar. Arbetssökande över hela Europa skulle få omedelbar tillgång till samma lediga tjänster, och registrerade arbetsgivare skulle kunna rekrytera från en omfattande pool av CV:n.
  • Genomför automatisk matchning genom lediga jobb och CV.
  • Ge grundläggande information om EU:s arbetsmarknad och Eures till alla arbetssökande eller arbetsgivare i hela unionen.
  • Erbjuda kandidater och arbetsgivare mobilitetsstödtjänster för att underlätta rekrytering och integrera arbetstagare i den nya tjänsten utomlands.
  • Förbättra samordningen och informationsutbytet om nationell brist på arbetskraft och överskott mellan medlemsstaterna, vilket gör rörlighet till en integrerad del av deras sysselsättningspolitik.

Dessa förbättringar skulle gynna arbetssökande och företag av alla storlekar, men särskilt små och medelstora företag, eftersom de för närvarande kanske inte har råd att rekrytera utomlands utan de tjänster som Eures tillhandahåller gratis.

Bakgrund

The proposed EURES Regulation is one a series of measures to facilitate free movement of workers, together with the Commission’s April 2013 proposal to improve the application of workers’ rights to free movement (IP / 13 / 372, MEMO / 13 / 384) , due to be adopted imminently by the EU’s Council of Ministers and the European Parliament, and the November Communication on free movement of people (IP / 13 / 1151, MEMO / 14 / 9).

Idag arbetar omkring 7.5 miljoner européer i en annan medlemsstat, endast 3.1 % av den totala arbetskraften. Omkring 700,000 0.29 personer flyttar i genomsnitt varje år för att arbeta utomlands inom EU, en andel (1.5 %) som är mycket lägre än i Australien (8 % mellan 2.4 stater) eller USA (50 % mellan XNUMX stater).

Annons

Smakämnen Europeisk vakansövervakare visar att trots rekordarbetslöshet i Europa var 2 miljoner lediga platser öppna under första kvartalet 2013. Även om förekomsten av lediga platser är ett kännetecken för dynamiken på arbetsmarknaden kan en betydande del av dessa lediga platser bero på brist på arbetskraft som inte kan övervinna lokalt

Rörligheten har dock ökat markant under de senaste åren. Sedan 2005 har antalet EU-arbetare som är verksamma i ett annat medlemsland ökat upp till 4.7 miljoner. Dessutom har rörlighetsintentionerna också ökat: antalet arbetssökande som registrerats på Eures-portalen har ökat från 175,000 2007 1,100,000 till 2013 XNUMX XNUMX XNUMX.

EURES grundades 1993 och är ett samarbetsnätverk mellan Europeiska kommissionen och de offentliga arbetsförmedlingarna i medlemsstaterna, plus Norge, Island och Liechtenstein och andra partnerorganisationer. Den har mer än 850 EURES-rådgivare som är i daglig kontakt med arbetssökande och arbetsgivare över hela Europa.

Nätverket fungerar också via Eures-portalen. Portalen är unik i EU eftersom den är kostnadsfri och ger information om levnads- och arbetsvillkor i alla deltagande länder på 25 språk. Portalen ger tillgång till mer än 1.4 miljoner lediga jobb och 1.1 miljoner CV:n när som helst under en given månad.

Eures-nätverket står för cirka 150,000 50,000 placeringar per år (100,000 XNUMX via dess rådgivare och XNUMX XNUMX via dess portal).

Mer information

Nyhet på GD Sysselsättning webbplats

László Andors hemsida

Följ László Andor på Twitter

Prenumerera på Europeiska kommissionens kostnadsfria e-postmeddelande nyhetsbrev om sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sysselsättning: Kommissionen föreslår att Eures nätverk för jobbsökning förbättras – vanliga frågor

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend