Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Strasbourgdeklarationen: Bemyndigande av sociala entreprenörer för innovation, inkluderande tillväxt och jobb

DELA MED SIG:

publicerade

on

2014_01_17_have_your_say_strasbourg_261-extra_largeMer än 16 17 sociala entreprenörer och anhängare av socialt företagande, som representerar den rika mångfalden i den sociala ekonomin, har träffats och arbetat tillsammans i Strasbourg den 2014 och 2,000 januari XNUMX, bekräftat uppfattningen att sociala företag måste spela en större roll i Europas framtid och har identifierat nya idéer och åtgärder för att frigöra deras potential för smart, hållbar och inkluderande tillväxt.

Det sociala företagandets bidrag till Europa

Europas ekonomiska och sociala modell måste återuppfinna sig själv. Vi behöver en tillväxt som är rättvisare, grönare och förankrad i lokalsamhällen. En modell som värdesätter social sammanhållning som en genuin källa till kollektiv rikedom.

Sociala företag erkänns som ett medel för social och ekonomisk sammanhållning i hela Europa eftersom de hjälper till att bygga en pluralistisk och motståndskraftig social marknadsekonomi. Byggande på styrkorna i en lång social ekonomitradition är sociala entreprenörer också drivkrafter för förändring och skapar innovativa lösningar på de stora utmaningar som vi står inför idag. De agerar i allmänhetens intresse och skapar jobb, tillhandahåller innovativa produkter och tjänster och främjar en mer hållbar ekonomi. De bygger på värderingar om solidaritet och egenmakt; de skapar möjligheter och hopp för framtiden.

DSCF2837

Sociala företag finns i många former och storlekar och har olika juridiska former över hela Europa. Som anges i kommissionens initiativ för socialt företagande (SBI),[1] de har följande gemensamma egenskaper:

  • Tjäna inkomster genom handel.
  • Att ha ett socialt eller samhälleligt mål om det gemensamma bästa som skäl för sin ekonomiska aktivitet, ofta i form av en hög nivå av social innovation.
  • Vinster återinvesteras huvudsakligen i syfte att uppnå detta sociala mål.
  • En metod för organisation eller ägarskap som speglar deras uppdrag, genom att använda demokratiskt styre eller deltagande principer eller med fokus på social rättvisa.

Sociala företag erbjuder en modell för 21st talets verksamhet som balanserar ekonomiska, sociala, kulturella och miljömässiga behov. Sociala entreprenörer är förändringsagenter, som individer och grupper som brinner för att förbättra livet för människor och samhällen.

Annons

Sociala företag fungerar. De är effektiva. Det finns ingen del av Europa som inte kan dra nytta av socialt entreprenörskap. I denna tid av ekonomisk kris och med utmaningarna med en åldrande befolkning, ungdomsarbetslöshet, klimatförändringar och ökande ojämlikheter behöver Europa fler sociala företag.

En uppmaning till handling för att förverkliga potentialen i socialt företagande

Regeringar och offentliga organ har börjat inse kraften i socialt entreprenörskap. Åtgärder vidtas i många medlemsstater och regioner för att uppmuntra tillväxten av sociala företag. På EU-nivå har SBI gjort en positiv start när det gäller att främja ekosystem för sociala företag, men vi får inte tappa fart. Därför:

1.       EU måste följa upp alla åtgärder inom SBI. Den bör utveckla en andra fas av SBI som breddar dess räckvidd, fördjupar dess partnerskap med medlemsstaterna, regionala och lokala myndigheter, civilsamhällets organisationer och nyckelaktörer i ekosystemet.
2.      
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, nästa Europeiska kommissionen (med en dedikerad avdelningsövergripande struktur) och nästa Europaparlament måste ta full äganderätt och genomföra de åtgärder som föreslagits i Strasbourg.
3.      
Det måste finnas ett starkare engagemang på EU-nivå, nationell, regional och lokal nivå med det sociala företagssamhället i samskapandet av nya policyer för att stödja socialt företagande, anpassade till det lokala sammanhanget.
4.      
Kommissionen måste se till att dess åtagande att skapa ett ekosystem för socialt företagande integreras i dess politik.
5.      
I partnerskap med sektorn för sociala företag måste medlemsstaterna, regionala och lokala myndigheter fullt ut stödja tillväxten av sociala företag och hjälpa dem att bygga kapacitet. Till exempel genom rättsliga ramar, tillgång till finansiering, företagsstart och utvecklingsstöd, utbildning och offentlig upphandling.
6.      
De europeiska institutionerna och medlemsstaterna bör stärka de sociala företagens roll i strukturella reformer för att komma ur krisen, särskilt där den sociala ekonomin är mindre utvecklad.
7.      
Kommissionen, medlemsländerna och regionerna måste stärka samarbetet mellan sociala företag över gränser och gränser, för att dela kunskap och praxis. På samma sätt bör alla offentliga myndigheter samarbeta bättre sinsemellan och förbättra sin förmåga att stödja sociala företagstillväxt.
8.      
Offentliga och privata aktörer måste utveckla ett komplett utbud av lämpliga finansiella instrument och mellanhänder som stödjer sociala företag under hela deras livscykel.
9.      
Socialt företagande behöver fortfarande ytterligare forskning och nationell statistikinsamling för en bättre förståelse, erkännande och synlighet av sektorn, både bland beslutsfattare och allmänheten.
10.  
I detta nya Europa måste alla aktörer se på tillväxt och värdeskapande ur ett vidare perspektiv, genom att inkludera sociala indikatorer och visa positiva sociala effekter när de rapporterar sociala och ekonomiska framsteg.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend