Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Serbien och Kosovo: Ledamöterna hagel framsteg efter historiskt avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140110PHT32312_originalLedamöterna hyllade den 16 januari de framsteg som Serbien och Kosovo gjorde 2013 på deras väg till EU, särskilt deras historiska överenskommelse som nåddes i april. De efterlyste mer öppenhet när det gäller att kommunicera resultatet och att civila samhällen och parlament skulle involveras i genomförandet.

Ledamöterna välkomnade också Europeiska rådets beslut att inleda anslutningsförhandlingar med Serbien och starten av förhandlingarna med Kosovo om stabiliserings- och associeringsavtalet.

Serbien

"Serbien har förvandlats från en regional ensamvarg till en integrationsledare. Genom att underteckna aprilavtalet öppnade det vägen för en fullständig normalisering av förbindelserna med Kosovo. Belgrad har proaktivt bekämpat korruption. Jag ser fram emot den första regeringskonferensen mellan EU och Serbien, vilket kommer att markera öppnandet av anslutningsförhandlingar", sade Jelko Kacin (ALDE, SI), föredraganden för Serbien.

Ledamöterna säger att regeringskonferensen den 21 januari, som formellt kommer att inleda anslutningsförhandlingarna, är ett historiskt steg och visar EU:s engagemang för Serbiens anslutning. Serbien bör hänga med i reformerna som är nyckelindikatorn för en framgångsrik integrationsprocess och uppfylla de serbiska medborgarnas förväntningar på en smidig anslutning, betonar parlamentsledamöterna. De uppskattar också Serbiens konstruktiva inställning till förbindelserna med sina grannar.

Resolutionen antogs av 528 röster för 43, med 51 nedlagda röster.

Kosovo

Annons

"Den stora majoriteten för mitt betänkande sänder en stark signal om att framtiden för det oberoende Kosovo ligger i dess integration i EU. Mitt betänkande uppmanar de återstående fem EU-länderna att erkänna Kosovo utan dröjsmål. EU:s positiva inverkan på Kosovo är upprepade gånger försvagats av denna oenighet inom EU, säger Ulrike Lunacek (De gröna/EFA, AT), föredraganden för Kosovo.

De första landsomfattande lokalvalen någonsin, som hölls i november och december förra året, var ett stort steg framåt för demokratin i Kosovo, säger parlamentsledamöterna. De betonar också att aprilavtalet mellan Serbien och Kosovo förstärker båda parters ansvar att föra fram de reformer som behövs på vägen mot EU-integration. Varje överföring av ansvar från EULEX, EU:s rättsstatsuppdrag i Kosovo, måste ske gradvis och baserad på verkliga framsteg och bör involvera det civila samhället i Kosovo, tillade parlamentsledamöter.

Resolutionen antogs av 485 röster för 94, med 40 nedlagda röster.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend