Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Ordförande Barroso träffar Serbiens premiärminister Dacic

DELA MED SIG:

publicerade

on

132490631_31nEuropeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffade idag (21 januari) Serbiens premiärminister Ivica Dačić och förste vice premiärminister Aleksandar Vučić, inför den första regeringskonferensen mellan Europeiska unionen och Serbien.

“Today’s Intergovernmental Conference, which opens Serbia’s EU accession negotiations, is the start of an entirely new chapter in our relations and a major success,” said President Barroso. “I commend Serbia for its reform efforts and for the progress made over recent years. The citizens of Serbia have strong European aspirations, and we will continue to support Serbia to make progress, step by step, on its European path.”

President Barroso uttryckte sin uppskattning för de modiga och konsekventa ansträngningar som den serbiska regeringen gjort under de senaste månaderna för att normalisera förbindelserna med Kosovo1 före och efter det historiska aprilavtalet. Han underströk också utmaningarna för Serbien framåt på den europeiska vägen inom rättsstatens nyckelområden, inklusive reformen av rättsväsendet, kampen mot korruption och mot organiserad brottslighet, reform av den offentliga förvaltningen, oberoende för nyckelinstitutioner, mediafrihet, anti- diskriminering och skydd av minoriteter.

Bakgrund

I linje med Europeiska rådets beslut från juni 2013 om att inleda anslutningsförhandlingar med Serbien, antog rådet (allmänna frågor) den 17 december 2013 förhandlingsramen för Serbiens anslutningsförhandlingar och beslutade att den första regeringskonferensen skulle äga rum i januari 2014.

Regeringskonferensen öppnade kl. 9 den 21 januari 2014 av utrikesminister Evangelos Venizelos, på uppdrag av ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och av kommissionär Štefan Füle på Europeiska kommissionens vägnar. Den serbiska delegationen till regeringskonferensen kommer att ledas av premiärminister Dačić och förste vice premiärminister Vučić. Anslutningsförhandlingarna med Serbien kommer att baseras på den allmänna förhandlingsram som antogs av rådet i december och som särskilt fokuserar på kapitlen om rättsväsendet och grundläggande rättigheter, och om rättvisa, frihet och säkerhet, samt frågan om normalisering av förbindelserna mellan Serbien och Serbien. Kosovo.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend