Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU gemensamma lanseringen av WTO-förhandlingarna för gröna varor avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

r264602_1104936I anslutning till World Economic Forum i Davos lovade EU, tillsammans med ett dussin andra WTO-medlemmar, idag att inleda förhandlingar inom WTO om liberalisering av handeln med så kallade "gröna varor". Initiativet bygger på den banbrytande framgången för WTO:s nionde ministermöte på Bali förra månaden.

Syftet med detta initiativ är att ta bort tullar på en bred lista över gröna varor. Diskussionerna kommer inte att börja från noll utan kommer att bygga på APEC-listan med 54 gröna varor. Samtalen kommer först att fokusera på varor, men WTO-medlemmarna bakom initiativet hoppas kunna skapa ett "living agreement" som kommer att växa och utvecklas i enlighet med framtida behov, och därigenom göra det möjligt att ta itu med andra hinder för handel med gröna varor och tjänster.

"Gröna varor" ses som en viktig komponent i hållbar utveckling och täcker så olika områden som att ta itu med luftföroreningar, hantera avfall eller generera förnybar energi som vind eller sol. Särskilt utvecklingsländer, som förutom miljöfrågor ofta möter utmaningar som den snabba urbaniseringen innebär, förväntas dra nytta av enklare och billigare tillgång till miljövaror, tjänster och teknologier. Detta initiativ kommer att bidra till att uppfylla EU:s nya ambitiösa minskning av utsläppen av växthusgaser och mål för förnybar energi som tillkännagavs i kommissionens 2030 klimat- och energiramverk denna vecka.

"Jag är glad över att lansera detta initiativ för "gröna varor", förklarade EU:s handelskommissionär Karel De Gucht. "EU är fast beslutet att främja och liberalisera handeln med "gröna varor och tjänster". Alla WTO-medlemmar behöver bättre tillgång till de varor och tekniker som skyddar vår miljö och bekämpar klimatförändringarna. Dagens åtagande är ett viktigt handelsbidrag för att ta itu med viktiga miljöutmaningar som en del av vår bredare, ambitiösa agenda för hållbar tillväxt” EU:s handelskommissionär uppmanade också andra WTO-medlemmar att gå med i ansträngningen att skapa ett globalt avtal om gröna varor som skulle täcka större delen av världen handel och genererar fördelar för alla WTO-medlemmar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend