Anslut dig till vårt nätverk!

EU

IOM: Invandrare riskerar liv i medelhavs toppade 45,000 i 2013

DELA MED SIG:

publicerade

on

Migranter-i-Medelhavet-008Enligt International Organization for Migration (IOM) riskerade över 45,000 2013 migranter sina liv i Medelhavet för att nå Italien och Malta 2008. Ankomsterna är de högsta sedan 2011, med undantag för XNUMX – året för Libyenskrisen.

Mer än 42,900 2,800 landade i Italien och 5,400 8,300 landade på Malta. Av dem som anlände till Italien var över 5,200 14,700 kvinnor och 14,300 XNUMX minderåriga – cirka XNUMX XNUMX av dem utan medföljande vuxen. De flesta av landningarna skedde i Lampedusa (XNUMX XNUMX) och längs kusten runt Syrakusa på Sicilien (XNUMX XNUMX).

"I år migration mot Italiens södra stränder berättar att det har skett en ökning av antalet människor som flyr från krig och förtryckande regimer", säger José Angel Oropeza, chef för IOM:s samordningskontor för Medelhavet i Rom.

”De flesta av migranterna kom från Syrien (11,300 9,800), Eritrea (3,200 XNUMX) och Somalia (XNUMX XNUMX). Alla av dem tvingades i praktiken lämna sina länder och de har rätt att få skydd enligt den italienska lagen”, konstaterar han.

Landningarna fortsätter i januari 2014. Den 24 januari räddades 204 migranter av den italienska flottan i Siciliensundet och landade i Augusta, nära Syrakusa.

"Den verkliga nödsituationen i Medelhavet representeras av de migranter som fortsätter att mista livet till sjöss. De försvinner och deras förlust förblir helt enkelt okänd. Identifieringen av kropparna är fortfarande en humanitär fråga som ska lösas. Många anhöriga till offren väntar fortfarande på att få veta om deras nära och kära finns bland de kroppar som samlats in efter skeppsvraken i oktober”, säger Oropeza.

Över 20,000 2,300 människor har dött under de senaste tjugo åren när de försökte nå den italienska kusten. De inkluderar 2011 700 2013 och cirka XNUMX XNUMX.

Annons

"Migranter och flyktingar är inte brickor på mänsklighetens schackbräde. Det är barn, kvinnor och män som lämnar eller som av olika anledningar tvingas lämna sina hem. Migrationens verklighet måste närma sig och hanteras på ett nytt, rättvist och effektivt sätt”, sade påven Franciskus i sitt tal för Världsdagen för migranter och flyktingar som firades den 19 januari av den Heliga stolen.

”Vi har blivit för vana vid att se dessa människor som flyr från krig, förföljelse, fattigdom och hunger som enbart statistik. Vi måste snarast hitta sätt att stoppa dessa människor från att dö till sjöss när allt de försöker göra är att uppnå ett bättre liv. Vi måste hitta sätt att göra migration säker och ge dessa människor verkliga val, säger Oropeza.

IOM arbetar i Lampedusa, Sicilien, Kalabrien och Puglia med UNHCR, Rädda Barnen och Italienska Röda Korset, som en del av det italienska inrikesministeriet-finansierade Praesidium-projektet, som syftar till att hjälpa irreguljära migranter som anländer till Italien sjövägen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend