Anslut dig till vårt nätverk!

Konkurrensen

Antitrust: Kommissionen bötfäller producenter av skum för madrasser, soffor och bilbarnstolar med 114 miljoner euro i kartelluppgörelse

DELA MED SIG:

publicerade

on

2013-10-03-juridiskEuropeiska kommissionen har funnit att de fyra stora tillverkarna av flexibelt polyuretanskum - Vita, Carpenter, Recticel och Eurofoam - deltagit i en kartell och har utdömt böter på totalt 114,077,000 XNUMX XNUMX euro. Flexibelt polyuretanskum används främst i hushållsmöbler som madrasser eller soffor. Tillämpningar inom bilsektorn – särskilt för bilbarnstolar - svarar också för cirka en fjärdedel av den totala marknaden för flexibelt polyuretanskum.

The companies colluded to coordinate the sales prices of various types of foam for nearly five years, from October 2005 until July 2010, in 10 EU member states (Austria, Belgium, Estonia, France, Germany, Hungary, the Netherlands, Poland, Romania and the UK). Vita was not fined as it benefited from immunity under the Commission’s 2006 meddelandet om samarbete for revealing the existence of the cartel to the Commission. Eurofoam (a joint venture between Recticel and Greiner Holding AG), Recticel and Greiner received reductions of their fines for their cooperation in the investigation under the Commission’s leniency programme. Since all companies agreed to settle the case with the Commission, their fines were further reduced by 10%.

Commission Vice President in charge of competition policy Joaquín Almunia said: “Cartels harm our entire economy and cannot be tolerated. This case illustrates how essential it is to keep fighting and sanctioning such illegal behaviour: here the cartelized product is both a key component of the furniture bought by all citizens, such as mattresses and sofas, and a significant input for certain businesses, for example car makers.”

Syftet med kartellen var att föra över råvaruprishöjningar på bulkkemikalier till kunderna och undvika aggressiv priskonkurrens mellan de fyra tillverkarna. För att uppnå detta mål anordnade kartelisterna prissamordningsmöten på alla nivåer i den europeiska ledningen. Deltagarna träffades i utkanten av europeiska och nationella föreningar och hade många telefonkontakter och andra bilaterala kontakter. Kartellen fungerade i nästan fem år, från oktober 2005 till juli 2010.

böter

Det totala bötesbeloppet är följande:

Nedsättning enligt meddelandet om samarbete Nedsättning enligt förlikningsmeddelandet Böter (€)
Vita 100% 10% 0
Snickare 10% 75 009 000
Recticel (för eget deltagande) 50% 10% 7 442 000
För Eurofoams uppförande1:- Eurofoam, Recticel och Greiner- Greiner och Recticel

Annons

– Recticel

50% 10% 14 819 0009 364 0007 443 000
Totalt 114 077 000

Detta innebär att Eurofoam totalt är ansvarigt för upp till 14 819 000 euro, Greiner för upp till 24 183 000 euro och Recticel (både för sitt eget och Eurofoams) för upp till 39 068 000 euro. Böterna fastställdes på grundval av Kommissionens riktlinjer för böter från 2006 (Se IP / 06 / 857 ochMEMO / 06 / 256).

In setting the level of fines, the Commission took into account the companies’ sales of the products concerned in the relevant member states, the serious nature of the infringement, its geographic scope and its duration. Vita received full immunity for revealing the existence of the cartel and thereby avoided a fine of € 61.7m for its participation in the infringement.

Recticel, Eurofoam and Greiner benefited from reductions of fines of 50% under the 2006 Leniency Notice for their co-operation. The reductions reflect the timing of their cooperation and the extent to which the evidence they provided helped the Commission to prove the existence of the cartel. Moreover, under the Commission’s 2008 Settlement Observera, the Commission reduced the fines imposed on all the companies by 10% as they acknowledged their participation in the cartel and their liability in this respect. The responsibility of Carpenter was established by the direct participation in the conduct of Carpenter’s European subsidiaries while Carpenter Co. was considered liable only as their parent company.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend