Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska medborgarinitiativet: Ombudsmannen uppmanar till feedback

DELA MED SIG:

publicerade

on

RTEmagicC_2d03fd5735The European Ombudsman, Emily O’Reilly, has invited organizers of European Citizens’ Initiatives (ECIs), civil society organizations and other interested parties to examine how well the ECI is working. The ECI allows a group of one million EU citizens to call on the European Commission to propose new EU legislation. The deadline for contributions to the Ombudsman’s consultation is 31 March 2014.

O’Reilly said: “The ECI process empowers citizens to participate in EU decision-making. I want to find out how well it is working and recommend improvements if necessary to make it as effective as possible.”

Hur väl fungerar ECI-procedurerna?

The European Citizens’ Initiative began in April 2012. In December 2013, the first completed ECI was submitted to the Commission, with support from more than one million European citizens in at least seven member states. The “Right2Water” initiative proposes new EU legislation to make member state governments provide their citizens with sufficient and clean drinking water and sanitation.

The Ombudsman opened the investigation on her own initiative. She wants to see what the Commission has done to implement the ECI and will make recommendations to increase the effectiveness of the process, if necessary. Specific issues for scrutiny include the effectiveness of the Commission’s software for collecting signatures online, how the contacts with the different national authorities work, and possible protection of privacy concerns. She has also invited ideas on possible future changes to the ECI Regulation. Once the Ombudsman has collected the ECI feedback, she will ask the European Commission to respond.

The Ombudsman’s set of questions is finns här.

Europeiska ombudsmannen undersöker klagomål om administrativa missförhållanden inom EU: s institutioner och organ. Alla EU-medborgare, bosatt, eller ett företag eller en sammanslutning i en medlemsstat kan lämna in ett klagomål till ombudsmannen. Ombudsmannen erbjuder en snabb, flexibel och gratis sätt att lösa problem med EU: s förvaltning. För mer information, klicka här.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend