Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Finansiering den nya fiskeripolitiken: Politisk överenskommelse om fiskerifonden

DELA MED SIG:

publicerade

on

0003a211-642Utkast till regler för tilldelning av stöd från Europeiska havs- och fiskerifonden (EMFF) för att hjälpa fiskare att uppfylla de nya kraven på den gemensamma fiskeripolitiken (GFP) antogs informellt den 28 januari, efter flera trepartsmöten mellan parlamentet, rådet och kommissionen. Reglerna bör nu godkännas vid första behandlingen, före slutet av detta parlament.

"Detta var det sista kapitlet i förhandlingarna. Med den politiska överenskommelse som nåddes i kväll kommer vi att ha en ambitiös europeisk havs- och fiskerifond för 2014-2020. Detta är en verklig seger för Europaparlamentet, som rådet och kommissionen lyssnade på. ", sade rapportören Alain Cadec (EPP, FR).

"Träckningen mellan institutionerna i december gjorde det möjligt för parlamentet att återvända till förhandlingsbordet med en stark ställning och nå en mycket tillfredsställande överenskommelse när det gäller i synnerhet det ekonomiska haveriet och motorförnyelsen", tillade han.

Mer pengar till datainsamling för bättre fiskeförvaltning

Parlamentets förhandlare förbättrade kommissionens förslag, särskilt när det gäller insamling och hantering av fiskedata, som till exempel behövs för att fastställa den maximala hållbara avkastningen som krävs enligt de nya reglerna för den gemensamma fiskeripolitiken (MSY, vilket betyder den största fångsten som säkert kan tas år efter år och som bibehåller fiskpopulationens storlek vid maximal produktivitet). Ledamöterna såg till att 520 miljoner euro - en avsevärd ökning jämfört med kommissionens ursprungliga förslag - av EHFF-budgeten kommer att öronmärkas för datainsamling.

En handlingsplan för småskaligt kustfiske

En annan förhandlingsframgång för parlamentet var att kräva att varje medlemsstat med en betydande småskalig kustfiskeflotta lägger fram en handlingsplan som fastställer en strategi för utveckling, konkurrenskraft och hållbarhet för detta fiske, som spelar en nyckelroll för att säkerställa livskraften i kustområden.

Stöd till unga fiskare

Annons

Ledamöterna ändrade också EHFF-förslaget så att fiskare under 40 år kan beviljas upp till 75,000 5 euro i individuellt startstöd om de köper ett småskaligt kustfiskefartyg mellan 30 och XNUMX år och har fem års yrkeserfarenhet inom sektorn.

Motorförnyelse

Parlamentet lade också till EHFF-stöd för att dra tillbaka, ersätta eller modernisera motorer för fartyg som är upp till 24 meter långa, inklusive ett krav för de på 12–24 meter att den nya motorns uteffekt är mindre än motorn som den ersätter. Ett ändringsförslag om att återinföra subventioner för förnyelse av flottan avvisades dock.

Mot ett hållbart fiske i EU

För att ge effekt till parlamentets överenskommelse med rådet om den kommande gemensamma fiskeripolitiken, som ålägger medlemsländerna att fastställa hållbara fiskekvoter från 2015 och inför ett förbud mot att kasta ut oönskad fisk, kommer EHFF hjälpa fiskare att följa de nya reglerna genom att stödja investeringar i mer selektiva fiskeredskap eller utrustning för att underlätta hantering, landning och lagring av oönskade fångster. EHFF-stöd kommer också att användas för att förbättra säkerhet och arbetsförhållanden, datainsamling och hamninfrastruktur.

Nästa steg

Efter en omröstning i plenum i oktober för att inleda förhandlingar med rådet, kommer avtalet nu att gå till omröstning i fiskeriutskottet innan det begärs slutgiltigt godkännande av hela kammaren i april.

Förfarande: Medbeslutande (ordinarie lagstiftningsförfarande), överenskommelse vid första behandlingen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend