Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

EU tillkännager ett nytt stöd för säkerhet och val i Centralafrikanska republiken

DELA MED SIG:

publicerade

on

centrafriqueUtvecklingskommissionär Andris Piebalgs har meddelat att Europeiska kommissionen är redo att ge nytt stöd i storleksordningen 25 miljoner euro till den Afrikanska unionen-ledda operationen i Centralafrikanska republiken (Mission Internationale de Soutien à la Centrafrique sous Conduite Africaine, MISCA) , baserat på en begäran från Afrikanska unionen. Tillkännagivandet gjordes inför en givarkonferens i Addis Abeba (Etiopien) för att mobilisera resurser för MISCA.

Med förbehåll för en fortlöpande utvärdering av de nuvarande behoven är EU också redo att stödja valprocessen i CAR med cirka 20 miljoner euro. Detta nya stöd kommer att gå till att införa väljarregistrering, valoperationer (som att skriva ut valsedlar, tillhandahålla utbildning, utrustning och personal, samt väljarutbildning) och att involvera grupper i det civila samhället som inhemska observatörer.

"Denna nya finansiering kommer att bringa EU:s totala åtaganden till Centralafrikanska republiken sedan krisens början till cirka 200 miljoner euro – en tydlig indikation på att vi mobiliserar alla tillgängliga resurser, inte bara utvecklingsbistånd, för att hjälpa folket i Centralafrika. Republiken och förbättra deras säkerhet, i en situation som har förvärrats i mer än ett år nu, sade kommissionär Piebalgs.

Han tillade: "MISCA-stöduppdraget är en hörnsten för att stabilisera landet; skydda lokalbefolkningen och skapa de förutsättningar som behövs för tillhandahållande av humanitärt bistånd och reformen av säkerhetssektorn."

Den höga representanten/vicepresident Catherine Ashton sa: "Tillsammans med våra partners kommer Europeiska unionen att fortsätta aktivt engagera sig i att stödja stabiliseringen av Centralafrikanska republiken. Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa de nya myndigheterna att genomföra övergångsavtalet.”

Denna nya finansiering för MISCA, som är föremål för vanliga beslutsprocesser, kommer att möjliggöra en förlängning av det redan aviserade EU-stödet på 50 miljoner euro. Det täcker kostnaderna för traktamenten, boende och mat för trupper som är utplacerade på fältet, såväl som lönerna för civil MISCA-personal och olika driftskostnader som transport, kommunikation eller sjukvård. EU uppmanar också andra potentiella givare att följa och svara på Afrikanska unionens uppmaning. Även om det har avtagit avsevärt på grund av den säkerhetsmässiga och institutionella situationen, har Europeiska unionens utvecklingssamarbete aldrig avbrutits i Centralafrikanska republiken (CAR). Att skapa jobb genom vägunderhållsprojekt, förvaltning av offentliga finanser och återupprättande av en operativ politik som skyddar befolkningen är bland de pågående prioriteringarna för EU:s samarbete med landet.

För detta ändamål mobiliseras redan projekt värda 23 miljoner euro med hjälp av medel från den tionde Europeiska utvecklingsfonden, medan genomförandet pågår för ett stabiliseringspaket på 10 miljoner euro under EU:s stabilitetsinstrument. Den omedelbara prioriteringen, när säkerheten är återställd, kommer att vara att stödja övergångsprocessen mot återupprättandet av demokratiska institutioner och tillhandahållandet av grundläggande sociala tjänster till befolkningen.

Annons

Med tanke på de omedelbara humanitära behoven tillkännagav kommissionsledamot Piebalgs nyligen mobiliseringen av ytterligare 10 miljoner euro från Europeiska utvecklingsfonden för humanitärt bistånd till CAR. EU är den största leverantören av nödhjälp till landet och gav 76 miljoner euro 2013.

Bakgrund

Säkerhetsläget i CAR, särskilt i Bangui, har tillfälligt stabiliserats tack vare den franska militäroperationen Sangaris och utplaceringen sedan den 19 december av det afrikanskt ledda internationella stöduppdraget till Centralafrikanska republiken, MISCA. Ändå är situationen fortfarande extremt oroande, flyktig och bräcklig.

Europeiska unionens råd, övertygat om vikten av att stödja afrikanska ansträngningar och öka EU:s engagemang i CAR som en del av dess övergripande strategi, enades förra veckan (20 januari) om en framtida militär för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP). drift. Operationen kommer att ge tillfälligt stöd, under en period på upp till sex månader, för att bidra till att uppnå en säker miljö i Bangui-området, med sikte på överlämnande till AU.

Centralafrikanska republiken rankas bland världens fattigaste länder och har varit indragen i en decennium lång väpnad konflikt. Våldsvågen i december 2013 förvärrade denna situation och idag är hälften av den 4.6 miljoner man starka befolkningen i behov av omedelbar hjälp.

Nästan en miljon människor har fördrivits internt, hälften av dem bara i huvudstaden Bangui. Mer än 245,000 XNUMX centralafrikaner har sökt skydd i grannländerna.

Kommissionär Piebalgs gjorde dagens tillkännagivanden efter sitt deltagande i Afrikanska unionens 22:a toppmöte i Etiopien den 30-31 januari. Toppmötet var ett viktigt tillfälle för EU och Afrikanska unionen att mötas inför det fjärde toppmötet mellan Afrika och EU, som kommer att äga rum i Bryssel den 4-2 april 3.

Toppmötet i Bryssel kommer att hållas under temat "Investera i människor, välstånd och fred". Det förväntas markera ytterligare ett viktigt steg framåt för partnerskapet mellan EU och Afrika på dessa tre områden.

Mer information

Webbplats för EuropeAids GD utveckling och samarbete

Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs webbplats

Webbplatsen för den afrikanska fredsfaciliteten

Rådets slutsatser om Centralafrikanska republiken (originalversion - FR)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend