Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Försök att införa bojkott "kommer att driva fred längre bort", säger Israels PM Netanyahu

DELA MED SIG:

publicerade

on

reportint20130930192352980Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (avbildad) har berättat vid ett veckomöte i sitt kabinett att "försök att införa en bojkott mot staten Israel är omoraliska och orättvisa". 

"Dessutom kommer de inte att uppnå sitt mål. För det första får de palestinierna att hålla fast vid sina oförsonliga ståndpunkter och på så sätt driva freden längre bort. För det andra kommer inga påtryckningar att få mig att erkänna staten Israels vitala intressen, särskilt säkerheten för Israels medborgare. Av båda dessa skäl kommer hot om att bojkotta staten Israel inte att nå sitt mål”, tillade han i ett svar på USA:s utrikesminister John Kerrys varning om att Israel står inför ett växande bojkotthot om fredssamtalen med palestinierna misslyckas.

”Dagens status quo kan absolut, med säkerhet, jag lovar er till 100 %, inte upprätthållas. Det är inte hållbart. Det är illusionärt. Det finns ett tillfälligt välstånd, det finns en tillfällig fred”, sa Kerry. När Kerry talade förra veckan vid säkerhetskonferensen i München, hänvisade Kerry till Israels nuvarande ekonomiska situation och hävdade att den kommer att bli allvarligt försvagad om fredssamtalen med palestinierna misslyckas.

Israels ekonomiminister Naftali Bennet gick hårt ut mot Kerrys hot: ”Den judiska nationen är starkare än de hot som riktas mot den. Låt oss vara tydliga: det har aldrig funnits en nation som avstod från sitt land till följd av hot. Endast säkerhet kommer att ge ekonomisk stabilitet, inte en terroriststat bredvid Ben-Gurion flygplats. Vi förväntar oss att våra vänner runt om i världen ska stå bredvid oss, återigen t antisemitiska bojkottförsök riktade mot Israel, och inte för att de ska vara deras förstärkare”, sa han.

För två veckor sedan meddelade två av Europas största finansiella tjänsteinstitutioner att de skulle avsluta alla gemensamma operationer med israeliska banker som hanterar bosättningar på Västbanken, som av Europeiska unionen anses vara olagliga enligt internationell lag. Danmarks näst största bank, Danske Bank, meddelade nyligen att den har svartlistat Israels Bank Hapoalim på grund av dess kopplingar till byggande i Judéen och Samarien (West Bak). Bank Hapoalim meddelade dock att den inte har några besparingar eller investeringar av något slag gjorda av Danske Bank.

Sveriges Nordea Bank krävde av de israeliska bankerna Leumi och Mizrahi-Tefahot att omedelbart offentliggöra sina verksamheter på Västbanken. Ett officiellt uttalande som släpptes av den svenska banken för två veckor sedan citerade oro över "möjliga brott mot internationella normer" som de israeliska bankerna kan ha begått. Riktlinjer som publicerades i juli av Europeiska kommissionen i Bryssel ger mandat att neka europeisk finansiering till och samarbete med israeliska institutioner baserade eller verksamma över den gröna linjen, och ett krav på att alla framtida avtal mellan Israel och EU innehåller en klausul i vilket Israel accepterar ståndpunkten att inget av territoriet över Gröna linjen tillhör den judiska staten.

I december meddelade det holländska vattenföretaget Vitens, som tillhandahåller vatten till 5.4 miljoner människor i Nederländerna, att man kommer att avbryta alla joint ventures med Israels nationella vattenleverantör Mekorot, i protest mot det israeliska företagets verksamhet på Västbanken.

Annons

"Företaget drog slutsatsen att det skulle vara mycket svårt att utveckla joint ventures tillsammans, med tanke på att de inte kan ses som skilda från sitt politiska sammanhang", heter det i ett uttalande från företaget. "Vi följer internationell lag." Samma månad avskräckte den brittiska handels- och investeringsbyrån brittiska företag från att ingå affärsavtal med företag belägna i eller associerade med bosättningar på Västbanken. Byrån varnade företag för de "tydliga riskerna relaterade till ekonomiska och finansiella aktiviteter i bosättningarna", som är "olagliga enligt internationell rätt, utgör ett hinder för fred och hotar att omöjliggöra en tvåstatslösning på den israelisk-palestinska konflikten. ”

Rapporten uppmanade företag som överväger ekonomiskt eller finansiellt engagemang i uppgörelser att söka juridisk rådgivning i frågan, och tog också upp de "potentiella upprepningskonsekvenser" som kan bli följden av att hantera företag utanför den gröna linjen, såväl som "möjliga missbruk av rättigheterna för individer.”

Tazpit News Agency bidrog till den här artikeln.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend