Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Att ta itu med skattebedrägeri: Kommissionen föreslår ett starkare samarbete med länder utanför EU om mervärdesskatt

DELA MED SIG:

publicerade

on

2taxevasion-finalSom en del av den intensifierade kampen mot skattebedrägeri inledde kommissionen idag (6 februari) processen för att inleda förhandlingar med Ryssland och Norge om administrativa samarbetsavtal inom området mervärdesskatt. Det övergripande målet med dessa avtal skulle vara att upprätta en ram för ömsesidigt bistånd för att bekämpa gränsöverskridande momsbedrägerier och att hjälpa varje land att återkräva den mervärdesskatt den är skyldig.

Momsbedrägeri som involverar tredjelandsoperatörer är särskilt en risk i telekom- och e-tjänstesektorerna. Med tanke på tillväxten i dessa sektorer är effektivare verktyg för att bekämpa sådant bedrägeri viktigt för att skydda offentliga budgetar. Samarbetsavtal med EU: s grannar och handelspartner skulle förbättra medlemsstaternas möjligheter att identifiera och klämma fast mervärdesskattebedrägerier och skulle stoppa de ekonomiska förluster som detta orsakar. Kommissionen ber därför medlemsstaterna om mandat att inleda sådana förhandlingar med Ryssland och Norge, samtidigt som de fortsätter utforskande samtal med ett antal andra viktiga internationella partner.

Skattkommissionär Algirdas Šemeta sade: "Leveranskedjan har utvecklats dramatiskt sedan moms infördes för första gången i EU. Globalisering och e-handel öppnar nya möjligheter men skapar också nya risker. Bedrägerier spelar på gränsöverskridande skillnader och informationsgap. mellan länder. EU måste arbeta hand i hand med sina internationella partner om det ska lyckas bekämpa momsbedrägerier. Det är vad kommissionen föreslår idag med en begäran om förhandlingsmandat för att formalisera detta samarbete. "

Samarbetsavtalet skulle baseras på reglering om administrativt samarbete inom momsområdet, som för närvarande sätter ramarna för samarbete inom EU på detta område. Bland de sätt på vilka medlemsstaterna samarbetar mot momsbedrägerier är att ge varandra tillgång till sina databaser och utbyta information (antingen automatiskt eller på begäran) om skattebetalarnas verksamhet. Eurofisc är också ett mycket effektivt nätverk för medlemsstaterna att utbyta information och underrättelse om momsbedrägerier.

Användningen av sådana instrument skulle kunna utvidgas till tredje land genom samarbetsavtal mot momsbedrägeri. EU avser att förhandla om sådana avtal med grannländerna, dess viktigaste kommersiella partner och länder som ska betraktas som ledande inom elektroniskt tillhandahållna tjänster. För tillfället har förberedande samtal inletts med Norge, Ryssland, Kanada, Turkiet och Kina. Både Norge och Ryssland har redan angett att de nu är redo att inleda officiella förhandlingar.

Bakgrund

Uppskattade 193 miljarder euro i momsintäkter (1.5% av BNP) förlorades på grund av bristande efterlevnad eller brist på inkasso i 2011 (se IP / 13 / 844). Även om denna förlust tillskrivs en blandning av olika faktorer, är momsbedrägeri verkligen en viktig bidragsgivare.

Annons

Att stärka mervärdesskattesystemet mot bedrägerier är ett av huvudmålen i kommissionens reform av mervärdesskattesystemet (se IP / 11 / 1508). Dessutom identifierar EU: s handlingsplan mot skatteundandragande moms som ett av de områden där konkreta åtgärder måste vidtas för att begränsa bedrägeri (se se IP / 12 / 1325).

Mer information

MEMO / 14 / 90
Handlingsplan för att bekämpa skattebedrägeri och undvikande
Hemsida för kommissionär Algirdas Šemeta

Följa kommissionär Algirdas Šemeta på Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend