Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Kommissionär Piebalgs besöker tre västafrikanska länder för att diskutera framtida utvecklingssamarbete

DELA MED SIG:

publicerade

on

medium_Andris-Piebalgs-13Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs (avbildad) kommer att börja på måndag (10 februari) ett besök på hög nivå i Mauretanien, Senegal och Kap Verde, där han kommer att understryka EU:s pågående åtagande att stödja regionen och bekräfta framtida finansiering för de tre länderna.

Besöket kommer att bli kommissionärens första någonsin i Senegal och Kap Verde, och första besök på hög nivå sedan 2008 i Mauretanien. Han kommer att träffa statschefer, ministrar och företrädare för det civila samhället i de tre länderna och diskutera framtida prioriteringar och pågående samarbetsområden, särskilt för att genomföra EU:s utvecklingsplan känd som "Agenda för förändring", samt regionala frågor av gemensamma intresse och agendan efter 2015 (när de nuvarande millennieutvecklingsmålen ska löpa ut).

Inför besöket sa Piebalgs: "Jag är glad att se hur Agenda for Change bidrar till stödet för inkluderande och hållbar tillväxt i regionen, särskilt genom hållbart jordbruk och energi."

"Under mitt besök kommer jag att titta på nya sätt som EU och Afrika kan samarbeta där framöver – inom energi, inom den privata sektorn och inom infrastruktur, till exempel, är vi engagerade i att titta på innovativa sätt att arbeta som kan gynna människor så mycket som möjligt genom att öka tillväxt, jobb och investeringar”, tillade han.

Dessa är huvudämnena som kommer att diskuteras i varje land:

  • I Mauretanien kommer kommissionsledamoten att diskutera framtida samarbete inom områdena livsmedelstrygghet, rättsstatsprincipen och hälsa. Han kommer också att lyfta fram den nyckelroll som landet spelar för säkerheten i Sahel.
  • I Senegal kommer landets utvecklingsprioriteringar, främst jordbruk och livsmedelssäkerhet, sanitet och energi, att diskuteras. Kommissionsledamoten kommer att välkomna Senegals positiva roll i den regionala ekonomiska integrationen och för att öka stabiliteten i regionen.
  • I Kap Verde kommer kommissionsledamot Piebalgs att besöka ett projekt för förnybar energi, som är en av de största vindkraftsparkerna i Afrika, och lansera ett förstärkt samarbetsprogram med landet.

Kommissionären tillkännagav nyligen 6.4 miljarder euro för 16 länder i regionen Västafrika1 (med förbehåll för bekräftelse av medlemsländerna) mellan 2014-2020, vilket förväntas stödja investeringar som genererar tillväxt och skapande av jobb för de 300 miljoner medborgarna i Västafrika.

Bakgrund

Annons

Kommissionens besök på hög nivå kommer att vara ett viktigt tillfälle för kommissionären att träffa afrikanska ledare inför det fjärde toppmötet mellan Afrika och EU, som kommer att äga rum i Bryssel den 4-2 april 3. Mauretanien har ordförandeskapet för AU 2014 och kommer att vara medordförande över händelserna vid toppmötet mellan EU och Afrika. Mauretaniens president Mohamed Ould Abdel Aziz är också en av de tio ledamöterna i högnivåkommittén för processen efter 2014.

Toppmötet i Bryssel, efter de som hölls i Kairo, Lissabon och Tripoli, kommer att ha temat "Investera i människor, välstånd och fredà". Toppmötet förväntas markera ytterligare ett viktigt steg framåt för partnerskapet mellan EU och Afrika inom alla tre identifierade områden.

Regionen Västafrika1 inkluderar Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Elfenbenskusten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo och Mauretanien.

Mer information

IP / 13 / 1002: EU bekräftar sitt stöd för Västafrikas utveckling och integration (tidigare pressmeddelande om finansiering till Västafrika)

Webbplats för EuropeAids GD utveckling och samarbete

Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs webbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend