Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ledamöterna röstar om livräddande eCall-system i alla nya bilar

DELA MED SIG:

publicerade

on

20120620PHT00844_originalFrån 2015 ska alla nya bilar som säljs i EU kunna ringa räddningstjänsten när de är inblandade i en allvarlig olycka, enligt nya regler som ska röstas om av kommittén för den inre marknaden den 11 februari.

Hur det kommer att fungera

En skadad bil kommer att ringa 112-nödsamtal (eCall) så snart dess sensorer (t.ex. krockkuddesensorer) registrerar en krock. Den kunde också aktiveras manuellt genom att trycka på en speciell knapp i en bil. Systemet kommer automatiskt att överföra data om plats och tid för en krasch till närmaste räddningscentral.
“The eCall system could save up to 2,500 lives a year and that is to me quite a decisive argument for the introduction of this public emergency call service across the EU,” said Olga Sehnalová, a Czech member of the S&D group who is responsible for steering the proposal through Parliament together with Philippe De Backer.

Medlemsstaterna kommer att behöva uppgradera sin infrastruktur så att eCall effektivt vidarebefordras till räddningstjänsten.
För närvarande är endast 0.7 % av alla personfordon i EU utrustade med automatiska larmsystem. eCall-enheten beräknas kosta mindre än 100 € per ny bil att installera.

Omröstningen i plenum är planerad till den 26 februari.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend