Anslut dig till vårt nätverk!

EU

NSA förfrågan: Vilka experter visade att ledamöterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140211PHT35692_originalAvslutningstid: Efter månader av undersökningar av massövervakning av NSA i Europa, har EP-utredningen avslutat sina resultat. Utredningen inleddes förra året efter avslöjanden av NSA-visselblåsaren Edward Snowden och involverade mer än 15 utfrågningar med företrädare för EU-institutioner, nationella parlament, USA:s kongress, IT-företag, icke-statliga organisationer och journalister. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter röstade om förslaget till betänkande den 12 februari. Läs vidare för att upptäcka vad ledamöterna fick reda på.

Vid den första utfrågningen i början av september betonade journalister behovet av demokratisk granskning av säkerhetstjänsternas arbete. "[Massövervakning] teknologier kan användas för andra syften än att bekämpa terrorism," varnade Jacques Follorou, på den franska dagstidningen Le Monde. Reportrar talade också om vikten av att skydda visselblåsare och journalister som offentliggör sådana berättelser.

I ett uttalande för utredningen sa NSA-visselblåsaren Edward Snowden att han avslöjade ett hemligt NSA-dokument i syfte att starta en offentlig debatt om balansen mellan säkerhet och mänskliga rättigheter. "Offentlig debatt är inte möjlig utan allmän kännedom (...) övervakningen av hela befolkningar, snarare än individer, hotar att bli vår tids största utmaning för mänskliga rättigheter", sa han. Glenn Greenwald, journalisten Snowden talade med, sa senare till parlamentsledamöterna att "de flesta regeringar gynnas av Snowdens val".

Två före detta NSA-anställda och en före detta MI5-officer vittnade i utfrågningarna, där före detta NSA-chefen och whistle-blower Thomas Drake sa att han aldrig hade föreställt sig "att USA skulle använda 'Stasi-guideboken' för sina hemliga massövervakningsprogram".

USA:s kongressledamot Jim Sensenbrenner, ordförande för underkommittén för brott, terrorism, inrikessäkerhet och utredningar, berättade för parlamentsledamöterna att övergrepp från NSA hade utförts utanför kongressens myndighet. "Jag hoppas att vi har lärt oss vår läxa och att tillsynen kommer att bli mycket mer kraftfull," sa han.

Frågor väcktes under utfrågningarna om huruvida övervakningen hade brutit mot olika avtal mellan EU och USA, inklusive ett om överföring av finansiella data för identifiering av terroristaktiviteter (TFTP-avtal), eller ett annat avtal om de dataskyddsstandarder som amerikanska företag bör uppfylla vid affärer med européernas privata data (Safe Harbor-avtalet). Microsoft, Google och Facebook-chefer som inbjudits att tala nekade att ge obegränsad tillgång till deras servrar. Experter föreslog att man skulle skapa ett europeiskt "sekretessmoln" - en säker datalagring för att skydda internetanvändarnas integritet.

Utfrågningarna undersökte också övervakningsverksamhet i EU-länder, inklusive Danmark, Belgien och Storbritannien. "Parlamentsutredningen tittade redan inte bara på NSA:s anklagelser, utan också på vår egen bakgård. Vi visste att de nationella tillsynsarrangemangen i många medlemsländer är otillräckliga för medborgarna”, sa Claude Moraes, en brittisk medlem av S&D-gruppen i en intervju i november.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend